Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta ne?

Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta ne

Stanje prehlade i gripa i ishrana, šta je preporučeno a šta treba izbegavati?   Šta jesti kada vas boli glava, grlo, kod prehlade, muči stomak, dijareja… Šta od hrane izbegavati, radi bržeg oporavka? Koliko se hidrirati?  Ponekad, i najzdravije namirnice na svetumogu pogoršati stanje bolesnika, zavisi, svakako, o kojoj je vrsti boljke reč. Kod prehlade i gripa, neke namirnice mogu pomoći, dok druge mogu otežati oporavak i pojačati neugodne simptome.

Počeli su simptomi, kako se hraniti?

Krenulo je… Probudili ste se stisnutog grla koje neugodno grebe, s prvim gutljajem jutarnje kafe ili čaja, progutali i ružnu kuglu. Nos vam je začepljen, tad tek otkrivate, glava lagano pulsira… Znate taj osećaj, više puta ste ga iskusili. „Hvata“ vas nešto, samo zavisi je li u pitanju upala grla ili „samo“ prehlada. Najgora opcija je grip, no ti su simptomi prepoznatljiviji i znatno teži. Svakako, znate šta treba činiti. Ostati kod kuće i piti dosta tečnosti, unositi dovoljno nutrijenata i pobrinuti se da ne zarazite sve oko sebe. Preležati neugodne viroze nije tako jednostavno.

Inače zdrave namirnice, nisu preporučene ako imam grip?

Konzumacijom namirnica koje utiču na pojačano stvaranje histamina u telu, reakcija u telu može prouzrokovati dodatnu začepljenost, umor i druge simptome koje povezujemo s prehladom i gripom. Među namirnicama koje na to utiču mogu biti spanać,  jagode,  paradajz  i citrusno voće.  Inače jako zdrave, ali tokom borbe s prehladom – i ne baš. Barem ne bi trebale biti pri vrhu liste onih koje konzumirate.

Šta izbegavati od hrane ako imam grip ili  prehadu?

 Izbegavajte: orašaste plodove

Orašasti plodovi sadrže nutrijente poput cinka i vitamina E koji mogu telu pomoći da preboli infekciju. Ali, možda bi bilo bolje da ih izbegavate u početnim stadijumima bolesti, budući da sadrže jako puno (zdravih) masti, pa ih telo teško vari. Drugim rečima, dok se vaše telo bori s virozom, teško će mu pasti, i samo će gubiti energiju. Isto tako, oslobađaju histamin, što može dodatno pogoršati stanje.

Izbegavajte: brokole

Iz vrlo sličnog razloga trebali biste izbegavati i ovo inače ekstremno zdravo povrće. Brokole sadrže vitamine A i C koji su potrebni ljudskom organizmu, no i veliku količinu vlakana, koja su u početnim stadijima prehlade i gripa, dok je telo oslabljeno, teško svarljiva.

Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta ne

Šta jesti kada imam prehladu, grip..?

Kako biste izbegli iritacije probavnog trakta, birajte zdravu hranu koja ima niži udeo vlakana – na taj će se način telo „usredotočiti“ na infekciju s kojom se bori, stoga je i brže rešiti.

Jedite: crvene paprika

Sadrže antioksidans kvercetin koji je poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Može sprečiti virus u daljnjem širenju, a popravlja i oštećeno tkivo te smiruje upalu koju izaziva bolest. Uz to su bogate vitaminom C, moćnim antioksidansom koji može znatno skratiti duljinu trajanja simptoma, a ne sadrže toliku količinu kiselina kao citrusi.

 

Jedite: pečurke

Citokini su proteini male molekulske mase, neophodni za normalno funkcioniranje imunološkog sistema. Regulišu procese kad se razbolimo, a neka od istraživanja sugerišu da na njih utiču gljive – povećaju njihov broj i na taj način pomažu telu koje se bori s prehladom.

Jedite: pileću supu

Druge studije pak idu u prilog pilećoj jsupi. Smatra se da ima protivupalno delovanje, a i da može značajno umanjiti početne (one najgore) simptome prehlade i gripa.

Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta ne

Kada vas boli grlo i/ili glava  izbegavajte ove namirnice

Sirovo povrće

Retko koja grupa namirnica čini toliko dobra našem telu kao sirovo povrće. Osim kad se borimo s bolnim grlom. Tada tekstura sirovih namirnica može biti prilično agresivna i dodatno nadražiti, pa i iziritirati upaljeno i crveno grlo.

Izbegavajte: citruse

Verovatno ste među onima koji prehladu „izbijaju“ sokovima od limuna i narandže. I niste preterano pogrešili, ali stručnjaci upozoravaju na skrivene probleme. Naime, uprkos tome što sadrže velike količine vitamina C, kao i kalij, koji pomaže telu koje treba nadoknaditi elektrolite, kiselina iz citrusa može dodatno uznemiriti nadraženo grlo. Bolje je zato tražiti druge izvore vitamina C (npr. paprike).

Izbegavajte: Sireve poput gaude, parmezana i ementalera,  fermentiranu hranu, kiseli kupus i kimchi.

Šta je preporučeno jesti?

Jedite: jaja Ne samo da ih je vrlo lako progutati zbog „sluzave“ teksture, jaja su bogata vitaminom D i cinkom, koji u duetu čine jako dobro našem imunološkom sistemu. Proteini kao hranjiva komponenta samo podupiru to.

Jedite: Med je teksturom jedna od boljih namirnica za upaljeno i nadraženo grlo. I ne samo to, prirodni je protivudar kašlju, prema nekima podjednako efektivan kao bilo koji sirup koji ćete kupiti u apoteci.

Jedite:  Proteine (riboflavin i koenzim q10), krastavce, lubenicu (bogate vodom)…

Kada vas muči stomak, muka ili proliv 

Izbegavajte:  mlečne proizvode,  mekinje, pasulj  Jedite:  beli pirinač, banane, ovsene pahuljice.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Šta je ljubav? – 3 koraka do ljubavi
Šta je ljubav? Većina veruje da zna šta je ljubav no, da li je uzrok svih patnji zapravo nerazumevanje ovog pojma, čije tumačenje i nije toliko apstraktno i individualno, koliko mislimo…Šta je ljubav – Može li se ljubav definisati?Iako bi većina volela da se pozove na uverenje kako je ljubav…
Ishrana bebe 12 meseci - Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci – Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci je raznovrsna, beba jede većinu toga što je na porodičnoj trpezi. Krajem prve godine deci, pored termički obrađenog, počnite da dajete i manje količine svežeg povrća, koje od druge godine treba da bude još značajnije zastupljeno u ishrani. Do godinu dana bebama se ne soli hrana!Ishrana…
23 Nedelja trudnoće
23 Nedelja trudnoće – Beba je sve aktivnija
23 Nedelja trudnoće je treća nedelja šestog lunarnog meseca.Kako se razvija Beba u 23 nedelja trudnoće?Plod je dugačak od 29-30 centimetara i težak oko 500 grama, porede ga sa veličinom patlidžana, u narednih mesec dana će duplirati telesnu težinu. U ovom uzrastu plod ima uspostevljene cikluse spavanja i budnog stanja,…