Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta ne?

Prehlada grip i ishrana,

Sadržaj

Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta treba izbegavati?  Šta jesti kada vas boli glava, grlo, kod prehlade, muči stomak, dijareja…

Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta ne?

Šta od hrane izbegavati, radi bržeg oporavka? Koliko se hidrirati?  Ponekad, i “najzdravije namirnice na svetu” mogu pogoršati stanje bolesnika. Zavisi svakako, o kojoj je vrsti boljke reč. Kod prehlade i gripa, neke namirnice mogu pomoći, dok druge mogu otežati oporavak i pojačati neugodne simptome.

Počeli su simptomi, kako se hraniti?

Krenulo je… Probudili ste se stisnutog grla koje neugodno grebe, s prvim gutljajem jutarnje kafe ili čaja, progutali i ružnu kuglu. Nos vam je začepljen, tad tek otkrivate. Glava lagano pulsira… Znate taj osećaj, više puta ste ga iskusili. “Hvata” vas nešto, samo zavisi je li u pitanju upala grla ili “samo” prehlada. Najgora opcija je grip. Ali ti su simptomi prepoznatljiviji i znatno teži. Svakako, znate šta treba činiti. Ostati kod kuće i piti dosta tečnosti. Unositi dovoljno nutrijenata i pobrinuti se da ne zarazite sve oko sebe. Preležati neugodne viroze nije tako jednostavno.

Prehlada grip i ishrana,

Inače zdrave namirnice nisu preporučene ako imam grip?

Konzumacijom namirnica koje utiču na pojačano stvaranje histamina u telu, reakcija u telu može prouzrokovati dodatnu začepljenost. Isto i  umor i druge simptome koje povezujemo s prehladom i gripom. Među namirnicama koje na to utiču mogu biti spanać,  jagode. Zatim  paradajz  i citrusno voće. Inače jako zdrave, ali tokom borbe s prehladom – i ne baš. Barem ne bi trebale biti pri vrhu liste onih koje konzumirate.

Šta izbegavati od hrane 

Izbegavajte orašaste plodove

Orašasti plodovi sadrže nutrijente poput cinka i vitamina E koji mogu telu pomoći da preboli infekciju. Ali, možda bi bilo bolje da ih izbegavate u početnim stadijumima bolesti. Budući da sadrže jako puno (zdravih) masti, telo ih teško vari. Drugim rečima, dok se vaše telo bori sa virozom, teško će mu pasti, i samo će gubiti energiju. Isto tako, oslobađaju histamin, što može dodatno pogoršati stanje.

Izbegavajte brokole

Iz vrlo sličnog razloga trebali biste izbegavati i ovo inače ekstremno zdravo povrće. Brokole sadrže vitamine A i C koji su potrebni ljudskom organizmu. Ali i veliku količinu vlakana, koja su u početnim stadijima prehlade i gripa, dok je telo oslabljeno, teško svarljiva.

Prehlada grip i ishrana,

Šta jesti kada imam prehladu, grip..?

Kako biste izbegli iritacije probavnog trakta, birajte zdravu hranu koja ima niži udeo vlakana. Na taj će se način telo “usredsrediti” na infekciju sa kojom se bori, i brže je rešiti.

Jedite crvene paprika

Sadrže antioksidans kvercetin koji je poznat po svojim protivupalnim svojstvima. Može sprečiti virus u daljem širenju, a popravlja i oštećeno tkivo te smiruje upalu koju izaziva bolest. Uz to su bogate vitaminom C, moćnim antioksidansom koji može znatno skratiti dužinu trajanja simptoma. Crvena paprika ne sadrže toliku količinu kiselina kao citrusi.

Jedite pečurke

Citokini su proteini male molekulske mase, neophodni za normalno funkcioniranje imunološkog sistema. Regulišu procese kad se razbolimo. Neka od istraživanja sugerišu da na njih utiču gljive. Povećaju njihov broj i na taj način pomažu telu koje se bori sa prehladom.

Jedite pileću supu

Druge studije pak idu u prilog pilećoj jsupi. Smatra se da ima protivupalno delovanje, a i da može značajno umanjiti početne (one najgore) simptome prehlade i gripa.

Prehlada grip i ishrana,

 

Kada vas boli grlo i/ili glava  izbegavajte ove namirnice

Sirovo povrće

Retko koja grupa namirnica čini toliko dobra našem telu kao sirovo povrće. Osim kad se borimo s bolnim grlom. Tada tekstura sirovih namirnica može biti prilično agresivna i dodatno nadražiti, pa i iziritirati upaljeno i crveno grlo.

Izbegavajte citruse

Verovatno ste među onima koji prehladu “izbijaju” sokovima od limuna i narandže. I niste preterano pogrešili, ali stručnjaci upozoravaju na skrivene probleme. Naime, uprkos tome što sadrže velike količine vitamina C, kao i kalij, koji pomaže telu koje treba nadoknaditi elektrolite, kiselina iz citrusa može dodatno uznemiriti nadraženo grlo. Bolje je zato tražiti druge izvore vitamina C.

Izbegavajte: Sireve poput gaude, parmezana i ementalera,  fermentiranu hranu, kiseli kupus.

Prehlada grip i ishrana,

Šta je preporučeno jesti?

Jedite: jaja Ne samo da ih je vrlo lako progutati zbog “sluzave” teksture, jaja su bogata vitaminom D i cinkom, koji u duetu čine jako dobro našem imunološkom sistemu. Proteini kao hranjiva komponenta samo podupiru to.

Jedite: Med je teksturom jedna od boljih namirnica za upaljeno i nadraženo grlo. I ne samo to, prirodni je protivudar kašlju, prema nekima podjednako efektivan kao bilo koji sirup koji ćete kupiti u apoteci.

Jedite:  Proteine (riboflavin i koenzim q10), krastavce, lubenicu (bogate vodom)…

Kada vas muči stomak, muka ili proliv 

Izbegavajte:  mlečne proizvode,  mekinje, pasulj  Jedite: beli pirinač, banane, ovas.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Vežbe hodanja u trudnoći za svaki trimestar – 3 nivoa fitnesa

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...