Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta ne?

Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta ne

Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta treba izbegavati?   Šta jesti kada vas boli glava, grlo, kod prehlade, muči stomak, dijareja… Šta od hrane izbegavati, radi bržeg oporavka? Koliko se hidrirati?  Ponekad, i najzdravije namirnice na svetumogu pogoršati stanje bolesnika, zavisi, svakako, o kojoj je vrsti boljke reč. Kod prehlade i gripa, neke namirnice mogu pomoći, dok druge mogu otežati oporavak i pojačati neugodne simptome.

Počeli su simptomi, kako se hraniti?

Krenulo je… Probudili ste se stisnutog grla koje neugodno grebe, s prvim gutljajem jutarnje kafe ili čaja, progutali i ružnu kuglu. Nos vam je začepljen, tad tek otkrivate, glava lagano pulsira… Znate taj osećaj, više puta ste ga iskusili. „Hvata“ vas nešto, samo zavisi je li u pitanju upala grla ili „samo“ prehlada. Najgora opcija je grip, no ti su simptomi prepoznatljiviji i znatno teži. Svakako, znate šta treba činiti. Ostati kod kuće i piti dosta tečnosti, unositi dovoljno nutrijenata i pobrinuti se da ne zarazite sve oko sebe. Preležati neugodne viroze nije tako jednostavno.

Inače zdrave namirnice, nisu preporučene ako imam grip?

Konzumacijom namirnica koje utiču na pojačano stvaranje histamina u telu, reakcija u telu može prouzrokovati dodatnu začepljenost, umor i druge simptome koje povezujemo s prehladom i gripom. Među namirnicama koje na to utiču mogu biti spanać,  jagode,  paradajz  i citrusno voće.  Inače jako zdrave, ali tokom borbe s prehladom – i ne baš. Barem ne bi trebale biti pri vrhu liste onih koje konzumirate.

Prehlada grip i ishrana – Šta izbegavati od hrane

 Izbegavajte: orašaste plodove

Orašasti plodovi sadrže nutrijente poput cinka i vitamina E koji mogu telu pomoći da preboli infekciju. Ali, možda bi bilo bolje da ih izbegavate u početnim stadijumima bolesti, budući da sadrže jako puno (zdravih) masti, pa ih telo teško vari. Drugim rečima, dok se vaše telo bori s virozom, teško će mu pasti, i samo će gubiti energiju. Isto tako, oslobađaju histamin, što može dodatno pogoršati stanje.

Izbegavajte: brokole

Iz vrlo sličnog razloga trebali biste izbegavati i ovo inače ekstremno zdravo povrće. Brokole sadrže vitamine A i C koji su potrebni ljudskom organizmu, no i veliku količinu vlakana, koja su u početnim stadijima prehlade i gripa, dok je telo oslabljeno, teško svarljiva.

Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta ne

Šta jesti kada imam prehladu, grip..?

Kako biste izbegli iritacije probavnog trakta, birajte zdravu hranu koja ima niži udeo vlakana – na taj će se način telo „usredotočiti“ na infekciju s kojom se bori, stoga je i brže rešiti.

Jedite: crvene paprika

Sadrže antioksidans kvercetin koji je poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Može sprečiti virus u daljnjem širenju, a popravlja i oštećeno tkivo te smiruje upalu koju izaziva bolest. Uz to su bogate vitaminom C, moćnim antioksidansom koji može znatno skratiti duljinu trajanja simptoma, a ne sadrže toliku količinu kiselina kao citrusi.

Jedite: pečurke

Citokini su proteini male molekulske mase, neophodni za normalno funkcioniranje imunološkog sistema. Regulišu procese kad se razbolimo, a neka od istraživanja sugerišu da na njih utiču gljive – povećaju njihov broj i na taj način pomažu telu koje se bori s prehladom.

Jedite: pileću supu

Druge studije pak idu u prilog pilećoj jsupi. Smatra se da ima protivupalno delovanje, a i da može značajno umanjiti početne (one najgore) simptome prehlade i gripa.

Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta ne

Kada vas boli grlo i/ili glava  izbegavajte ove namirnice

Sirovo povrće

Retko koja grupa namirnica čini toliko dobra našem telu kao sirovo povrće. Osim kad se borimo s bolnim grlom. Tada tekstura sirovih namirnica može biti prilično agresivna i dodatno nadražiti, pa i iziritirati upaljeno i crveno grlo.

Izbegavajte: citruse

Verovatno ste među onima koji prehladu „izbijaju“ sokovima od limuna i narandže. I niste preterano pogrešili, ali stručnjaci upozoravaju na skrivene probleme. Naime, uprkos tome što sadrže velike količine vitamina C, kao i kalij, koji pomaže telu koje treba nadoknaditi elektrolite, kiselina iz citrusa može dodatno uznemiriti nadraženo grlo. Bolje je zato tražiti druge izvore vitamina C (npr. paprike).

Izbegavajte: Sireve poput gaude, parmezana i ementalera,  fermentiranu hranu, kiseli kupus i kimchi.

Šta je preporučeno jesti?

Jedite: jaja Ne samo da ih je vrlo lako progutati zbog „sluzave“ teksture, jaja su bogata vitaminom D i cinkom, koji u duetu čine jako dobro našem imunološkom sistemu. Proteini kao hranjiva komponenta samo podupiru to.

Jedite: Med je teksturom jedna od boljih namirnica za upaljeno i nadraženo grlo. I ne samo to, prirodni je protivudar kašlju, prema nekima podjednako efektivan kao bilo koji sirup koji ćete kupiti u apoteci.

Jedite:  Proteine (riboflavin i koenzim q10), krastavce, lubenicu (bogate vodom)…

Kada vas muči stomak, muka ili proliv 

Izbegavajte:  mlečne proizvode,  mekinje, pasulj  Jedite:  beli pirinač, banane, ovsene pahuljice.

Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Nutritivni kvasac
Nutritivni kvasac, šta sadrži i kako se koristi?
Nutritivni kvasac je zbog svojih nutritivnih benefita i bogatstva vitamina B12 postao sve više popularan. Sve češće je zastupljen u ishrani svih populacionih grupa (trudnice, deca, mame u periodu oporavka od porođaja…). Posebno je dragocen u veganskoj i vegeterijanskoj ishrani. Koje su zdravstvene prednosti korišćenja nutritivnog kvasca a kada treba…
Dete tokom razvoda roditelja
Dete tokom razvoda roditelja – 2 Najvažnija koraka
Dete tokom razvoda roditelja prolazi značajnu promenu u životu. Roditelsjki savez je nastao nakon partnerskog saveza, kao plod partnerskog saveza ili kao ishod istog. Šta nam u stvari to govori? Sve što karakteriše partnerski savez boji i roditeljski. Opšte poznato je da kvalitetni partnerski odnosi uveliko doprinose dobrobiti dece u…