Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta ne?

Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta ne

Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta treba izbegavati?   Šta jesti kada vas boli glava, grlo, kod prehlade, muči stomak, dijareja… Šta od hrane izbegavati, radi bržeg oporavka? Koliko se hidrirati?  Ponekad, i najzdravije namirnice na svetumogu pogoršati stanje bolesnika, zavisi, svakako, o kojoj je vrsti boljke reč. Kod prehlade i gripa, neke namirnice mogu pomoći, dok druge mogu otežati oporavak i pojačati neugodne simptome.

Počeli su simptomi, kako se hraniti?

Krenulo je… Probudili ste se stisnutog grla koje neugodno grebe, s prvim gutljajem jutarnje kafe ili čaja, progutali i ružnu kuglu. Nos vam je začepljen, tad tek otkrivate, glava lagano pulsira… Znate taj osećaj, više puta ste ga iskusili. „Hvata“ vas nešto, samo zavisi je li u pitanju upala grla ili „samo“ prehlada. Najgora opcija je grip, no ti su simptomi prepoznatljiviji i znatno teži. Svakako, znate šta treba činiti. Ostati kod kuće i piti dosta tečnosti, unositi dovoljno nutrijenata i pobrinuti se da ne zarazite sve oko sebe. Preležati neugodne viroze nije tako jednostavno.

Inače zdrave namirnice, nisu preporučene ako imam grip?

Konzumacijom namirnica koje utiču na pojačano stvaranje histamina u telu, reakcija u telu može prouzrokovati dodatnu začepljenost, umor i druge simptome koje povezujemo s prehladom i gripom. Među namirnicama koje na to utiču mogu biti spanać,  jagode,  paradajz  i citrusno voće.  Inače jako zdrave, ali tokom borbe s prehladom – i ne baš. Barem ne bi trebale biti pri vrhu liste onih koje konzumirate.

Prehlada grip i ishrana – Šta izbegavati od hrane

 Izbegavajte: orašaste plodove

Orašasti plodovi sadrže nutrijente poput cinka i vitamina E koji mogu telu pomoći da preboli infekciju. Ali, možda bi bilo bolje da ih izbegavate u početnim stadijumima bolesti, budući da sadrže jako puno (zdravih) masti, pa ih telo teško vari. Drugim rečima, dok se vaše telo bori s virozom, teško će mu pasti, i samo će gubiti energiju. Isto tako, oslobađaju histamin, što može dodatno pogoršati stanje.

Izbegavajte: brokole

Iz vrlo sličnog razloga trebali biste izbegavati i ovo inače ekstremno zdravo povrće. Brokole sadrže vitamine A i C koji su potrebni ljudskom organizmu, no i veliku količinu vlakana, koja su u početnim stadijima prehlade i gripa, dok je telo oslabljeno, teško svarljiva.

Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta ne

Šta jesti kada imam prehladu, grip..?

Kako biste izbegli iritacije probavnog trakta, birajte zdravu hranu koja ima niži udeo vlakana – na taj će se način telo „usredotočiti“ na infekciju s kojom se bori, stoga je i brže rešiti.

Jedite: crvene paprika

Sadrže antioksidans kvercetin koji je poznat po svojim protuupalnim svojstvima. Može sprečiti virus u daljnjem širenju, a popravlja i oštećeno tkivo te smiruje upalu koju izaziva bolest. Uz to su bogate vitaminom C, moćnim antioksidansom koji može znatno skratiti duljinu trajanja simptoma, a ne sadrže toliku količinu kiselina kao citrusi.

Jedite: pečurke

Citokini su proteini male molekulske mase, neophodni za normalno funkcioniranje imunološkog sistema. Regulišu procese kad se razbolimo, a neka od istraživanja sugerišu da na njih utiču gljive – povećaju njihov broj i na taj način pomažu telu koje se bori s prehladom.

Jedite: pileću supu

Druge studije pak idu u prilog pilećoj jsupi. Smatra se da ima protivupalno delovanje, a i da može značajno umanjiti početne (one najgore) simptome prehlade i gripa.

Prehlada grip i ishrana, šta je preporučeno a šta ne

Kada vas boli grlo i/ili glava  izbegavajte ove namirnice

Sirovo povrće

Retko koja grupa namirnica čini toliko dobra našem telu kao sirovo povrće. Osim kad se borimo s bolnim grlom. Tada tekstura sirovih namirnica može biti prilično agresivna i dodatno nadražiti, pa i iziritirati upaljeno i crveno grlo.

Izbegavajte: citruse

Verovatno ste među onima koji prehladu „izbijaju“ sokovima od limuna i narandže. I niste preterano pogrešili, ali stručnjaci upozoravaju na skrivene probleme. Naime, uprkos tome što sadrže velike količine vitamina C, kao i kalij, koji pomaže telu koje treba nadoknaditi elektrolite, kiselina iz citrusa može dodatno uznemiriti nadraženo grlo. Bolje je zato tražiti druge izvore vitamina C (npr. paprike).

Izbegavajte: Sireve poput gaude, parmezana i ementalera,  fermentiranu hranu, kiseli kupus i kimchi.

Šta je preporučeno jesti?

Jedite: jaja Ne samo da ih je vrlo lako progutati zbog „sluzave“ teksture, jaja su bogata vitaminom D i cinkom, koji u duetu čine jako dobro našem imunološkom sistemu. Proteini kao hranjiva komponenta samo podupiru to.

Jedite: Med je teksturom jedna od boljih namirnica za upaljeno i nadraženo grlo. I ne samo to, prirodni je protivudar kašlju, prema nekima podjednako efektivan kao bilo koji sirup koji ćete kupiti u apoteci.

Jedite:  Proteine (riboflavin i koenzim q10), krastavce, lubenicu (bogate vodom)…

Kada vas muči stomak, muka ili proliv 

Izbegavajte:  mlečne proizvode,  mekinje, pasulj  Jedite:  beli pirinač, banane, ovsene pahuljice.

Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Rota virus
Rota virus kod beba i dece – Infekcija izazvana rota virusom
Gastroenteritise kod dece mogu izazvati različiti virusi. U našem podneblju kod dece je tokom zimskog perioda najčešći krivac Rota virus, čak u 65%. I drugi virusi takođe mogu uzrokovati crevne infekcije (adenovirusi, kalicivjevirusi, norovirusi), posebno kod odraslih.Rota virus  kod beba i deceZimski period karakteriše veća učestalost prehlada i kašlja kod…
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…