Grip u trudnoći, kako se leči?

grip u trudnoci

Sadržaj

Grip u trudnoći, kako se leči? Dok je za curenje nosa i kašalj dovoljno koristiti kućnu apoteku, grip je nešto ozbiljnija bolest. Na nju  u trudnoći treba obratiti veću pažnju. Budući da je u trudnoći majčin imunitet oslabljen, odnosno “preusmeren” na dete, nije retkost da u jesenjim i zimskim mesecima oseti nešto jače i češće simptome prehlade.

Grip u trudnoći – simptomi gripa?

Trudnice, a posebno prvorotke, sklone su paničiti za svaku prehladu, kašalj ili temperaturu s obzirom da je lečenje u trudnoći ograničeno, a beba na udaru svega što majka konzumira. Bapske priče o smrti ploda uzrokovanoj gripom i visokom temperaturom nepotrebno uznemiruju majke. O svakoj zdravstvenoj anomaliji najbolje razgovarati isključivo s izabranim doktorom i ginekologom.

Ukoliko još uvek idete na posao i niste uzeli trudničko, morate na bolovanje. I to, čim se jave prvi simptomi prehlade i gripa. Navikli smo da ne odustajemo od posla ako malo kašljemo ili ako nam curi nos, ali to pravilo ne sme da važi u trudnoći. Znajte da su trudnice mnogo osetljivije.

grip u trudnoci

Grip se od prehlade razlikuje po intenzitetu simptoma?

  • Klasična drhtavica,
  • temperatura koja prelazi 38 celzijevih stepeni,
  • bolno grlo, sekret u grlu i nosu,
  • mučnina,
  • glavobolja,
  • a ponekad i probavne i želučane manifestacije bolesti.

Znatno intenzivnija bolest od prehlade, grip je trudnicama posebno naporan.  Osim što fizički iscrpljuje telo, stvara i psihički stres da će se zbog gubitka tečnosti, visoke temperature ili jakog kašlja nešto dogoditi bebi.

Koja je opasnost od gripa u trudnoći?

Jedinu realnu opasnost od gripa predstavljaju visoka temperatura i dehidracija.  Iako su trudnice navikle na nešto povišeniju konstantnu telesnu temperaturu, sve što prelazi 38 stepeni stvara opasnu atmosferu za majku i dete.

Kako skidati visoku temperaturu u trudnoći?

Visoku temperaturu obavezno je skidati što pre. Za početak je poželjno to činiti što prirodnijim metodama.

  1. Nekoliko tuširanja mlakom vodom (hladna voda izazvaće drhtavicu, naglo hlađenje, ali i brz povratak temperature, stoga je mlaka voda preporučljivija),
  2. stavljanje hladnih obloga na čelo, vrat, ramena i noge,
  3. metode preznojavanja u blažim će slučajevima biti dovoljne.

Ukoliko temperatura ne jenjava, trudnice ne bi smele uzimati lekove na svoju ruku. Ali ako je riječ o noćnim temperaturama i bolovima u glavi, tableta paracetamola neće štetiti trudnicama a sigurna je za dete.

grip u trudnoci

Često dolazi do dehidracije kod trudnica?

Osim snižavanja temperature, rehidracija je ključna. Posebno ako povraćate ili imate prolive. Mlaki čaj šipka i hibiskusa u sitnim gutljajevima hidriraće vas i oporaviti želučanu i crevnu sluzokožu. Ukoliko nemate želučanih tegoba, obična ili mineralna voda, razblaženi čaj s medom ili topla limunada osvežiće organizam i pomoći u snižavanju povišene temperature.

Prevencija gripa

Grip je najbolje sprečiti na vreme pa svakodnevna konzumacija probiotika, đumbira, meda i limuna. U sezoni gripa ne može biti na odmet, a nema negativnih uticaja na plod. Ukoliko je bolest bila brža od vas, ne bojte se i ne pokušavajte živeti preoprezno zbog straha da će detetu biti loše. Reč je o sezonskoj zaraznoj bolesti koju samo treba istrpeti. Komplikacije gripa nisu bezopasne i ukoliko osetite da ne možete doći do daha ili da se simptomi ne povlače duže vremena, svakako ponovo obavestite doktora. Ukoliko bolest napreduje svojim tokom, nema razloga za paniku.

Treba li trudnica da ostane u kući u sezoni gripa?

Odmor je neophodan trudnici ali zatvaranje u kuću u sezoni gripa nije preporučljivo! Najbolja prevencija je izbegavanje natrpanih prostora sa puno ljudi. Javni prevoz koristiti što je manje moguće, a nakon kontakta s potencijalno zaraženim osobama, dobro oprati ruke i ne prinositi ih ustima.

Ukoliko je vaše starije dete u vrtiću, dobro bi bilo da ga tata ili neko drugi dovodi i odvodi iz vrtića kako biste izbegli kontakt s potencijalnim prenosiocima zaraze.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...