Gripa u Trudnoći – Kako se Leči?

Grip u Trudnoći - Simptomi Gripa i Kako se Leči Grip u Trudnoći

Dok je za curenje nosa i kašalj dovoljno koristiti kućnu apoteku, grip je nešto ozbiljnija bolest. Na nju  u trudnoći treba obratiti veću pažnju.

Budući da je u trudnoći majčin imunitet oslabljen, odnosno “preusmeren” na dete, nije retkost da u jesenjim i zimskim mesecima oseti nešto jače i češće simptome prehlade.

Koji su simptomi gripa?

Trudnice, a posebno prvorotke, sklone su paničiti za svaku prehladu, kašalj ili temperaturu s obzirom da je lečenje u trudnoći ograničeno, a beba na udaru svega što majka konzumira. Bapske priče o smrti ploda uzrokovanoj gripom i visokom temperaturom nepotrebno uznemiruju majke. O svakoj zdravstvenoj anomaliji najbolje razgovarati isključivo s izabranim doktoromi ginekologom.

Ukoliko još uvek idete na posao i niste uzeli trudničko, morate na bolovanje. I to, čim se jave prvi simptomi prehlade i gripa. Navikli smo da ne odustajemo od posla ako malo kašljemo ili ako nam curi nos, ali to pravilo ne sme da važi u trudnoći. Znajte da su trudnice mnogo osetljivije.

Kako se leci grip u trudnoci

Grip se od prehlade razlikuje po intenzitetu simptoma?

  • Klasična drhtavica,
  • temperatura koja prelazi 38 celzijevih stepeni,
  • bolno grlo, sekret u grlu i nosu,
  • mučnina,
  • glavobolja,
  • a ponekad i probavnei želučane manifestacije bolesti.

Znatno intenzivnija bolest od prehlade, grip je trudnicama posebno naporan.  Osim što fizički iscrpljuje telo, stvara i psihički stres da će se zbog gubitka tečnosti, visoke temperature ili jakog kašlja nešto dogoditi bebi.

 

Koja je opasnost od gripa?

Jedinu realnu opasnost od gripa predstavljaju visoka temperatura i dehidracija.  Iako su trudnice navikle na nešto povišeniju konstantnu telesnu temperaturu, sve što prelazi 38 stepeni stvara opasnu atmosferu za majku i dete.

Kako skidati visoku temperaturu u trudnoći?

Visoku temperaturu obavezno je skidati što pre. Za početak je poželjno to činiti što prirodnijim metodama.

  1. Nekoliko tuširanja mlakom vodom (hladna voda izazvaće drhtavicu, naglo hlađenje, ali i brz povratak temperature, stoga je mlaka voda preporučljivija),
  2. stavljanje hladnih obloga na čelo, vrat, ramena i noge,
  3. metode preznojavanja u blažim će slučajevima biti dovoljne.

Ukoliko temperatura ne jenjava, trudnice ne bi smele uzimati lekove na svoju ruku. Ali ako je riječ o noćnim temperaturama i bolovima u glavi, tableta paracetamola neće štetiti trudnicama a sigurna je za dete.

Često dolazi do dehidracije kod trudnica?

Osim snižavanja temperature, rehidracija je ključna. Posebno ako povraćate ili imate prolive. Mlaki čaj šipka i hibiskusa u sitnim gutljajevima hidriraće vas i oporaviti želučanu i crevnu sluzokožu. Ukoliko nemate želučanih tegoba, obična ili mineralna voda, razblaženi čaj s medom ili topla limunada osvežiće organizam i pomoći u snižavanju povišene temperature.

Prevencija gripa

Grip je najbolje sprečiti na vreme pa svakodnevna konzumacija probiotika, đumbira, meda i limuna. U sezoni gripa ne može biti na odmet, a nema negativnih uticaja na plod. Ukoliko je bolest bila brža od vas, ne bojte se i ne pokušavajte živeti preoprezno zbog straha da će detetu biti loše. Reč je o sezonskoj zaraznoj bolesti koju samo treba istrpeti. Komplikacije gripa nisu bezopasne i ukoliko osetite da ne možete doći do daha ili da se simptomi ne povlače duže vremena, svakako ponovo obavestite doktora. Ukoliko bolest napreduje svojim tokom, nema razloga za paniku.

Treba li trudnica da ostane u kući u sezoni gripa?

Odmor je neophodan ali zatvaranje u kuću u sezoni gripa nije preporučljivo! Najbolja prevencija je izbegavanje natrpanih prostora. Javni prevoz koristiti što je manje moguće, a nakon kontakta s potencijalno zaraženim osobama, dobro oprati ruke i ne prinositi ih ustima.

Ukoliko je vaše starije dete u vrtiću, dobro bi bilo da ga tata ili neko drugi dovodi i odvodi iz vrtića kako biste izbegli kontakt s potencijalnim prenosiocima zaraze.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…