Lekovi za Mučninu i Gorušicu u Trudnoći

Lekovi za Mučninu i Gorušicu u Trudnoći

Sadržaj

Lekovi za mučninu i gorušicu u trudnoći mogu olakšati ove česte probleme trudnica.  Koji lekovi mogu pomoći?  Šta kada je povraćanje učestalo?

Lekovi za mučninu i gorušicu u trudnoći

Do kada traje mučnina u trudnoći i šta može pomoći? Mučnina, sa ili bez povraćanja, česta je pojava u ranim stadijumima trudnoće, javlja se kod 90 posto trudnica tokom prvog tromesečja.  Traje najčešće prvih 6-8 nedelja. Statistika kaže i da buduće mame sa blizanačkim i višeplodnim trudnoćama skoro uvek imaju trudničke mučnine.

Šta kada su blaži oblici mučnine?

Blaži oblici mučnine se leče izbegavanjem  rizičnih faktora i promenama navika ishrane . Preporučuju se manji, učestaliji obroci.  Takođe sa povećanim unosom ugljenih hidrata, a smanjenim unosom masti.

Lekovi za Mučninu i Gorušicu u Trudnoći

Šta se može koristiti od bezreceptnih lekova a šta na recept?

Od bezreceptnih lekova možete kratkotrajno da koristite lek dimenhidrinat (kategorija B). A može vam pomoći i vitamin B6 (piridoksin). Za teže slučajeve koristi se farmakoterapija antiemeticima, ali samo po preporuci lekara! Konzumirajte đumbir u kom god obliku da vam prija: da li je to čaj, ili ćete ga narendati svežeg u čašu limunade. Pored toga što umiruje želudac i smanjuje mučninu jer sadrži etarska ulja. Ova ulja  ublažavaju nagon za povraćanjem.  Đumbir je odličan i  za imunitet. Bilo bi dobro da suplement za koji se odlučite, pored pažljivo odabranih vitamina, minerala i oligoelemenata koji doprinose pravilnom rastu i razvoju ploda, sadrži i đumbir koji u kombinaciji sa vitaminom B6 može da ublaži i eliminiše neprijatne simptome mučnine.

Stari lek protiv trudničkih mučnina sa snažnim antiemetskim dejstvom koji se koristi u medicini još od pedesetih godina prošlog veka je vitamin B6. On se nalazi u brojnim suplementima za trudnice. A ukoliko su vaše mučnine učestale, porazgovarajte sa lekarom o primeni ovog vitamina. Iz ovog razloga je dobro (ukoliko planirate trudnoću) započeti sa trudničkom suplementacijom oko mesec dana pre začeća.

Ukoliko vam smetaju mirisi hrane, ovo može da bude dobar trik. Ohlađena hrana kao i hrana na sobnoj temperaturi neće emitovati toliko snažne mirise koliko zagrejana ili topla. Ukoliko ste pušač, ostavite cigarete i trudite se da ne boravite dugo u prostorijama u kojima se puši.

Kada je mučnina jako izražena u trudnoći?

3 % trudnica mučninu oseti mnogo jače nego inače i to stanje se naziva Hypermesis gravidarium. Simptomi ovog stanja su učestalo povraćanje (4-5 puta tokom dana a nekad i više). Isto, i nemogućnost zadržavanja hrane ni tečnosti.  To može da dovede do dehidriranosti, glavobolje, opšte slabosti i gubitka kilograma. Ukoliko primetite ovakve simptome, najbolje bi bilo da se obratite lekaru.  Lekar će vam pomoći da povratite tečnost i hranljive materije (uglavnom putem infuzije).

Lekovi za Mučninu i Gorušicu u Trudnoći

Za gorušicu postoji siguran lek?

U trudnoći se često javlja gorušica i problemi sa želucem. Pojavljuju se kod 45-80 % trudnica, sa simptomima kao i u opštoj populaciji. Mogu se pojaviti u svakom razdoblju trudnoće, najčešće u prvom  tromesečju. Najsigurniji lekovi za gorušicu u trudnoći su antacidi, odavno dobro poznata grupa lekova i nalaze se na tržištu kao bezreceptni lekovi.

Hrana ima izuteno važnu ulogu u nastanku, ali i prevenciji gorušice. Pored direknog nadražajnog dejstva koja određena hrana može imati na sluznicu želuca (citrusi, ljuti začini, crni luk), ili uticaja na povećano lučenja želudačne kiseline (kofein, nikotin, alkohol), određena hrana može ispoljiti svoj nadržajni efekat i preko uticaja na donji ezofagusni sfinkter koji ima ulogu da spreči vraćanje želudačnog sadržaja u završni deo jednjaka.

Lekovi za Mucninu i Gorusicu u Trudnoci

Spisak namirnica koji može da izazove gorušicu može biti dug, bitno je da vi uočite koja je to hrana koja izaziva gorušicu kod vas. A spisak bi bio: crni luk, kafa, masna hrana (čak i avokado, sirevi i druge inače zdrave namirnice koje sadrže veći procenat masti), čokolada, gazirana pića (koje inače treba izbegavati u ishrani trudnice), sokovi citrusa (ako uočite da vam oni izazivaju gorušicu), veći unos soli, preterani unos vlakana iz hrane…

Šta kada je povraćanje učestalo?

U slučaju da trudnica povraća šest i više puta dnevno potrebno je da primi infuziju.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći je neophodno, Ali, odlučiti kako ih lečiti u trudnoći je pravi izazov, posebno u težim slučajevima. Anksioznost i depresija tokom trudnoće su uobičajene. Međutim,...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...