Lekovi za Mučninu i Gorušicu

0

Mučnina i gorušica su čest problem trudnica. Šta može pomoći?

Do kada traje mučnina u trudnoći i šta može pomoći?

Mučnina, sa ili bez povraćanja, česta je pojava u ranim stadijumima trudnoće, javlja se kod 90 posto trudnica tokom prvog tromesečja, i traje najčešće prvih 6-8 nedelja. Statistika kaže i da buduće mame sa blizanačkim i višeplodnim trudnoćama skoro uvek imaju trudničke mučnine.

Blaži oblici mučnine se leče izbegavanjem  rizičnih faktora i promenama navika ishrane – preporučuju se manji, učestaliji obroci, s povećanim unosom ugljenih hidrata, a smanjenim unosom masti.

Od bezreceptnih lekova možete kratkotrajno da koristite lek dimenhidrinat (kategorija B), a može Vam pomoći i vitamin B6 (piridoksin). Za teže slučajeve koristi se farmakoterapija antiemeticima, ali samo po preporuci lekara! Konzumirajte đumbir u kom god obliku da vam prija: da li je to čaj, ili ćete ga narendati svežeg u čašu limunade. Pored toga što umiruje želudac i smanjuje mučninu jer sadrži etarska ulja koja ublažavaju nagon za povraćanjem, đumbir je odličan za imunitet. Bilo bi dobro da suplement za koji se odlučite, pored pažljivo odabranih vitamina, minerala i oligoelemenata koji doprinose pravilnom rastu i razvoju ploda, sadrži i đumbir koji u kombinaciji sa vitaminom B6 može da ublaži i eliminiše neprijatne simptome mučnine.

3 % trudnica mučninu oseti mnogo jače nego inače i to stanje se naziva Hypermesis gravidarium. Simptomi ovog stanja su učestalo povraćanje (4-5 puta tokom dana a nekad i više) i nemogućnost zadržavanja hrane ni tečnosti što može da dovede do dehidriranosti, glavobolje, opšte slabosti i gubitka kilograma. Ukoliko primetite ovakve simptome, najbolje bi bilo da se obratite lekaru koji će vam pomoći da povratite tečnost i hranljive materije (uglavnom putem infuzije).

 

Sve češća primena probiotika, zašto?

Trudnice često imaju problem mučnine i gorušice

Za gorušicu postoji siguran lek!

U trudnoći se često javlja gorušica i problemi sa želucem. Pojavljuju se kod 45-80 % trudnica, sa simptomima kao i u opštoj populaciji, a mogu se pojaviti u svakom razdoblju trudnoće, najčešće u prvom  tromesečju. Najsigurniji lekovi za gorušicu u trudnoći su antacidi, odavno dobro poznata grupa lekova i nalaze se na tržištu kao bezreceptni lekovi.

U slučaju da trudnica povraća šest i više puta dnevno potrebno je da primi infuziju.

 

Share.

About Author

Comments are closed.