Lekovi za Mučninu i Gorušicu u Trudnoći

Lekovi za Mučninu i Gorušicu u Trudnoći

Lekovi za mučninu i gorušicu u trudnoći mogu olakšati ove česte probleme trudnica.  Koji lekovi mogu pomoći?  Šta kada je povraćanje učestalo?

Lekovi za mučninu i gorušicu u trudnoći

Do kada traje mučnina u trudnoći i šta može pomoći? Mučnina, sa ili bez povraćanja, česta je pojava u ranim stadijumima trudnoće, javlja se kod 90 posto trudnica tokom prvog tromesečja.  Traje najčešće prvih 6-8 nedelja. Statistika kaže i da buduće mame sa blizanačkim i višeplodnim trudnoćama skoro uvek imaju trudničke mučnine.

Šta kada su blaži oblici mučnine?

Blaži oblici mučnine se leče izbegavanjem  rizičnih faktora i promenama navika ishrane . Preporučuju se manji, učestaliji obroci.  Takođe sa povećanim unosom ugljenih hidrata, a smanjenim unosom masti.

Lekovi za Mučninu i Gorušicu u Trudnoći

Šta se može koristiti od bezreceptnih lekova a šta na recept?

Od bezreceptnih lekova možete kratkotrajno da koristite lek dimenhidrinat (kategorija B). A može vam pomoći i vitamin B6 (piridoksin). Za teže slučajeve koristi se farmakoterapija antiemeticima, ali samo po preporuci lekara! Konzumirajte đumbir u kom god obliku da vam prija: da li je to čaj, ili ćete ga narendati svežeg u čašu limunade. Pored toga što umiruje želudac i smanjuje mučninu jer sadrži etarska ulja. Ova ulja  ublažavaju nagon za povraćanjem.  Đumbir je odličan i  za imunitet. Bilo bi dobro da suplement za koji se odlučite, pored pažljivo odabranih vitamina, minerala i oligoelemenata koji doprinose pravilnom rastu i razvoju ploda, sadrži i đumbir koji u kombinaciji sa vitaminom B6 može da ublaži i eliminiše neprijatne simptome mučnine.

Kada je mučnina jako izražena u trudnoći?

3 % trudnica mučninu oseti mnogo jače nego inače i to stanje se naziva Hypermesis gravidarium. Simptomi ovog stanja su učestalo povraćanje (4-5 puta tokom dana a nekad i više). Isto, i nemogućnost zadržavanja hrane ni tečnosti.  To može da dovede do dehidriranosti, glavobolje, opšte slabosti i gubitka kilograma. Ukoliko primetite ovakve simptome, najbolje bi bilo da se obratite lekaru.  Lekar će vam pomoći da povratite tečnost i hranljive materije (uglavnom putem infuzije).

Lekovi za Mučninu i Gorušicu u Trudnoći

Za gorušicu postoji siguran lek?

U trudnoći se često javlja gorušica i problemi sa želucem. Pojavljuju se kod 45-80 % trudnica, sa simptomima kao i u opštoj populaciji. Mogu se pojaviti u svakom razdoblju trudnoće, najčešće u prvom  tromesečju. Najsigurniji lekovi za gorušicu u trudnoći su antacidi, odavno dobro poznata grupa lekova i nalaze se na tržištu kao bezreceptni lekovi.

Šta kada je povraćanje učestalo?

U slučaju da trudnica povraća šest i više puta dnevno potrebno je da primi infuziju.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…