Lekovi za Mučninu i Gorušicu u Trudnoći

Lekovi za Mučninu i Gorušicu u Trudnoći

Lekovi za mučninu i gorušicu u trudnoći mogu olakšati ove česte probleme trudnica.  Koji lekovi mogu pomoći?  Šta kada je povraćanje učestalo?

Lekovi za mučninu i gorušicu u trudnoći

Do kada traje mučnina u trudnoći i šta može pomoći? Mučnina, sa ili bez povraćanja, česta je pojava u ranim stadijumima trudnoće, javlja se kod 90 posto trudnica tokom prvog tromesečja.  Traje najčešće prvih 6-8 nedelja. Statistika kaže i da buduće mame sa blizanačkim i višeplodnim trudnoćama skoro uvek imaju trudničke mučnine.

Šta kada su blaži oblici mučnine?

Blaži oblici mučnine se leče izbegavanjem  rizičnih faktora i promenama navika ishrane . Preporučuju se manji, učestaliji obroci.  Takođe sa povećanim unosom ugljenih hidrata, a smanjenim unosom masti.

Lekovi za Mučninu i Gorušicu u Trudnoći

Šta se može koristiti od bezreceptnih lekova a šta na recept?

Od bezreceptnih lekova možete kratkotrajno da koristite lek dimenhidrinat (kategorija B). A može vam pomoći i vitamin B6 (piridoksin). Za teže slučajeve koristi se farmakoterapija antiemeticima, ali samo po preporuci lekara! Konzumirajte đumbir u kom god obliku da vam prija: da li je to čaj, ili ćete ga narendati svežeg u čašu limunade. Pored toga što umiruje želudac i smanjuje mučninu jer sadrži etarska ulja. Ova ulja  ublažavaju nagon za povraćanjem.  Đumbir je odličan i  za imunitet. Bilo bi dobro da suplement za koji se odlučite, pored pažljivo odabranih vitamina, minerala i oligoelemenata koji doprinose pravilnom rastu i razvoju ploda, sadrži i đumbir koji u kombinaciji sa vitaminom B6 može da ublaži i eliminiše neprijatne simptome mučnine.

Kada je mučnina jako izražena u trudnoći?

3 % trudnica mučninu oseti mnogo jače nego inače i to stanje se naziva Hypermesis gravidarium. Simptomi ovog stanja su učestalo povraćanje (4-5 puta tokom dana a nekad i više). Isto, i nemogućnost zadržavanja hrane ni tečnosti.  To može da dovede do dehidriranosti, glavobolje, opšte slabosti i gubitka kilograma. Ukoliko primetite ovakve simptome, najbolje bi bilo da se obratite lekaru.  Lekar će vam pomoći da povratite tečnost i hranljive materije (uglavnom putem infuzije).

Lekovi za Mučninu i Gorušicu u Trudnoći

Za gorušicu postoji siguran lek?

U trudnoći se često javlja gorušica i problemi sa želucem. Pojavljuju se kod 45-80 % trudnica, sa simptomima kao i u opštoj populaciji. Mogu se pojaviti u svakom razdoblju trudnoće, najčešće u prvom  tromesečju. Najsigurniji lekovi za gorušicu u trudnoći su antacidi, odavno dobro poznata grupa lekova i nalaze se na tržištu kao bezreceptni lekovi.

Šta kada je povraćanje učestalo?

U slučaju da trudnica povraća šest i više puta dnevno potrebno je da primi infuziju.

Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…