Ureaplasma i Mikroplazma, ishodi u trudnoći i lečenje

Ureaplasma i Mikroplazma

Sadržaj

Kakav je uticaj na trudnoću i novorođenče imaju Ureaplasma i Mikroplazma? Koji su simptomi, kako se prenose i kako se leče? Zašto je preporučen UREAVAG?

Koje su najčešće infekcije genitalnog trakta?

Mikroorganizmi koji su najčešće uključeni u infekcije genitalnog trakta žena su Streptococcus grupe B, Escherichia coli (E. Coli), Enterococcus faecalis, Enterobacter spp., Candida spp., Ureaplasma urealiticum (U. urealiticum), Micoplasma hominis), (M. Chlamidia trachomatis i bakterijska vaginoza (BV- poremećaj normalne vaginalne flore sa manjim brojem ili odsustvom laktobacila i posledična infekcija gram-negativnim bakterijama).

Ureaplasma i Mikroplazma

Ureaplasma i Mikroplazma

Micoplasma genitalium (Mg), Ureaplasma parvum (Up) i Ureaplasma urealiticum ( Uu) su članovi porodice Micoplasmataceae. Poznate su kao najmanji oblik života u smislu veličine i dužine genoma. Micoplasma rod je deo veće klase zvane Mollicutes, koja sadrži 200 vrsta. Ove bakterije su uobičajeni paraziti kod ljudi, sisara, gmizavaca, riba, zglavkara i biljaka. Kod ljudi, ove bakterije su deo normalne flore i uglavnom su prisutne u orofarinksu, gornjim disajnim putevima i delovima distalnog urinarnog trakta i reproduktivnog sistema. U prošlosti, zbog prisustva ovih bakterija u normalnoj flori zdravih populacija, sumnjalo se da li su patogeni. Međutim, vremenom je postalo čvrsto utvrđeno da ove bakterije igraju ulogu u polno prenosivim bolestima (PPB).

Šta kažu brojne studije?

Uloga Micoplasma spp. i U. urealiticum u nepovoljnim ishodima trudnoće sve se više prihvata. Međutim, samo prisustvo ovih mikroorganizama u vaginalnoj flori može biti nedovoljno da izazove patološke probleme. Ali, njihova kombinacija sa drugim faktorima kao što su bakterijska vaginoza ili cervikalna inkompetencija može biti dodatno potrebna za izazivanje prevremenog porođaja.

Od 2000.g. Ureaplasma parvum se izdvaja kao autonomna vrsta i češće se sreće nego Ureaplasma urealiticum i smatra se da je više prisutna tokom trudnoće nego Ureaplasma urealiticum, stoga je sigurno pretpostaviti da studije objavljene pre ovog perioda nisu napravile razliku između vrsta Up i Uu. U prethodnim studijama, najveća stopa infekcije (40–80%) pronađena je u vagini i grliću materice kod asimptomatskih žena. Pored toga, ove bakterije su bile najzastupljenije među svim bakterijama pronađenim u amnionskoj tečnosti i placenti, kasnije studije koje su razlikovale ove dve vrste otkrile su veću prevalenciju Up od Uu među trudnicama u odnosu na žene koje nisu trudne.

Što se tiče novorođenčadi, prospektivne kohortne studije su pokazale da infekcija sa Uu usporava rast fetusa i da je povezana sa malom porođajnom težinom, rizikom koji je visok posebno u slučajevima bakterijske vaginoze. Mnogi radovi su pokazali da ureaplazma izaziva kongenitalnu i neonatalnu pneumoniju. Neki opisuju slučajeve neonatalne bakteremije koja dovodi do teške pneumonije, plućne hipertenzije i mortaliteta. Pored toga, meta-analiza obavljena 2014. godine pokazala je značajnu povezanost između prisustva ureaplazme u plućima i razvoja bronhopulmonalne displazije kod nedonoščadi (< 36 nedelja) i novorođenčadi unutar 28 dana od porođaja, bez obzira na starost majke pri rođenju. Većina studija nije pronašla nikakvu povezanost između Mg i akušerskih porođajnih komplikacija.

Prihvatljive studije su testirane na bilo koju od tri genitalne mikoplazme tokom trudnoće i izveštavale o primarnom ishodu, prevremenom porođaju (PVP) i/ili sekundarnim ishodima niske porođajne težine (NPT).  prerano pucanje membrana (PROM), spontani abortus (SA) i/ili perinatalna ili neonatalna smrt (PNS).

Ureaplasma i Mikroplazma

Sumnja se da teška kolonizacija ureaplazme vagine igra ulogu u prevremenom porođaju i prevremenom pucanju plodovih membrana. Antibiotici se koriste za lečenje infekcija i korišćeni su za lečenje trudnica sa prevremenom rupturom membrana pre porođaja, što dovodi do nekih kratkoročnih poboljšanja. Međutim, nije jasna korist od upotrebe antibiotika u ranoj trudnoći za lečenje teške vaginalne kolonizacije.

U meta-analizi   M. hominis je bio povezan sa PVP, PROM, NPT i PNS, ali ne i SA.

  1. urealiticum je bio povezan sa PVP, PROM, NPT, SA i PNS.
  2. parvum je bio povezan sa PVP, PROM i SA.

U nekim studijama, analize stratifikovane prema BV statusu pokazale su da su M. hominis i U. parvum snažnije povezane sa prevremenim porođajem u prisustvu nego u odsustvu BV.

Utvrđeno je da Ureaplasma parvum imaju različite podtipove koji mogu biti više virulentni. Takođe, stanje žene, njen imuni sistem je verovatno odgovoran za pojavu komplikacija u trudnoći izazvanih ureaplazmatskom infekcijom.

Šta je Ureaplazma?

Ureaplazma spada u mikoplazme, mikroorganizme koji se ne mogu podvesti ni pod bakterije ni pod viruse. Vrlo su sitne, i čine normalnu mikrofloru vagine. Za razliku od bakterija, one nemaju ćelijski zid i zahtevaju rast u živoj ćeliji. U odnosu na viruse, one se mogu kultivisati i van organizma, ali za razliku od njih, nisu otporne na antibiotike. Ureaplasma urealiticum se može kolonizirati ljudski genitalni trakt. Povezana je sa nepovoljnim ishodima trudnoće.

Ureaplasma i Mikroplazma

Pojava ureaplazme kod žena najčešća je tokom letnjih, toplih meseci, kod loših higijenskih uslova, kod žena koje koriste sredstva za sprečavanje začeća. Pojava povećanog razmnožavanja ureaplazme je uočena kod trudnica. Opasnost od vaginalne, bakterijske infekcije je veća kod žena sa više partnera, kao i usled nezaštićenog odnosa.

Kako se prenosi Ureoplazma?

Najčešći, ujedno i jedini put prenosa ureaplazme je polnim putem. Seksualni partneri mogu iznova i iznova jedno drugom da prenose infekciju a da toga nisu ni svesni. Infekcija se obično javlja kod mlađih žena koje imaju višestruke seksualne partnere. Koje tokom seksualnog odnosa ne koriste kontracepciju u vidu kondoma već samo oralnu ili imaju potpuno nezaštićene odnose. Takođe ni muškarci nisu pošteđeni kada je u pitanju prenošenje bakterija iz skupine ureaplazmi i mikroplazmi. Iako osoba ne pokazuje nikakve simptome, može biti prenosilac mikoplaze na druge osobe. U slučaju pozitivnog nalaza prilikom ispitivanja na ureaplazmu, oba partnera moraju biti podvrgnuta ispitivanju i lečenju, kako bi se eventualno sprečilo dalje širenje infekcije.

Ova bakterija se može naći na vlažnim površinama (na primer peškirima), u bazenima, saunama, salonima za masažu. Takođe i drugim nečistim predmetima za intimnu upotrebu. Ono što se pouzdano zna je činjenica da se infekcija gotovo uvek stiče samo seksualnim putem. Postavlja se pitanje šta da se preventivno čini? Jedino kako se možete sačuvati od bakterije jeste siguran i zaštićen (kondomom) seksualni odnos. Svi drugi oblici kontracepcije nisu adekvatni kada je u pitanju sprečavanje prenošenja bolnih bolesti u ovom slučaji ureaplazme.

Simptomi Ureaplazme

Vaginalna infekcija izazvana ureaplazmom, najčešće prolazi bez izraženih simptoma, u većini slučajeva. Simptomi koji se mogu pojaviti, a najčešće prođu zanemareni, su:

  • Kontinuiran, tup bol u donjem delu stomaka ili oko genitalija.
  • Osećaj paljenja, peckanja, svraba ili bol pri mokrenju.
  • Pojava vaginalnog sekreta u većoj količini, sa promenjenom bojom i mirisom na ribu.
  • Promena u teksturi i konzistenciji (redak, zamućen).
  • Bol pri seksualnom odnosu.
  • Vaginalno krvarenje van ciklusa.
  • Osećaj umora i bezvoljnosti.

Ureaplasma i Mikroplazma

Ureaplazma u trudnoći i posledice za trudnoću i novorođenče

San svake trudnice jeste da njena trudnoća prođe u najboljem redu. Da bude bez komplikacija ili bilo kakvih poteškoća. Međutim ureaplazma i (mikroplazma hominis) predstavljaju noćnu moru svake trudnice. Ako se otkrije njeno prisustvo u placenti ili endometrijumu (sluzokoži koja sa unutrašnje strane oblaže matericu) biće povezana sa akušerskim komplikacijama. Oba organizma prodiru u vodenjak u drugom tromesečju trudnoće pa tako mogu i uzrokovati zapaljenje membrana oko fetusa.

Takođe je pronađeno prisustvo ovih bakterija u krvi majki koje su imale problema sa povišenom temperaturom nakon porođaja.

Ova infekcija se može preneti na čak 40 odsto novorođenčadi koje je rodila majka koja je imala u trudnoći ovu infekciju. Ukoliko majka ima ovu infekciju ureaplazma može da inficira pluća novorođenčeta tokom porođaja. Ureaplazma i mikroplazma su uzročnici respiratornih problema i meningitisa kod novorođenčadi sa manjoj telesnom težinom.

Lečenje Ureaplazme

Lečenje treba da obuhvati oba partnera a izvodi se antibioticima radi sprečavanja dodatnih komplikacija. Lečenje infekcija izazvano ovim bakterijama dosta otežano. Samo posebni antibiotici kao što su eritromicin, flourokinolon i tetraciklin mogu biti efikasni u lečenju ovih infekcija. Terapija traje od 10 do 14 dana, uz konsultovanje sa lekarom.

Dok traje terapija potrebna je apstinencija od seksualnih odnosa, inače postoji rizik od reinfekcije. Sve seksualno aktivne osobe su izložene ovoj infekciji. Ne postoji apsolutno siguran način kako izbeći ovu polno prenosivu bolest jer sve što narušava pH vagine i bakterijsku ravnotežu vagine može dovesti do infekcije.

Kontstantna upotreba kondoma prepolovila je rizik od infekcije. Iako se ispostavilo da kondomi nisu potpuno efikasni u lečenju bakterijskih infekcija iz grupe mikroplazmi, ipak njihovo korišćenje je i dalje odlična ideja jer smanjuju rizik od nastanka kako ovih infekcija tako i drugih polno prenosivih bolesti.

Ureaplasma i Mikroplazma

UREAVAG

UREAVAG je u obliku vaginalnih patrona na bazi aromatičnih ulja više biljaka za eliminaciju prisustva Ureaplazmi. Oni su prirodni način za izlečenje od upornih i dugotrajnih vaginalnih infekcija. Ne ostavljaju štetne posledice i ne remete prirodni balans kao što to rade antibiotici.

UREAVAG patrone, formulisane su na bazi ulja: eukaliptusa, makadamije, žalfije, origana i palmarose. Ova ulja dokazano imaju antibakterijsko i antiinflamatorno desjtvo. Pozitivno utiču na eliminaciju bakterijskih vaginalih infekcija, posebno Ureaplasme urealiticum.

Ureaplazma su male bakterije koje nemaju ćelijski zid. Ovi mikroorganizmi ne mogu opstati van ćelija domaćina, odnosno, ne mogu opstati u spoljašnjoj sredini. Ulja sadržana u UREAVAG-u naučno dokazano pružaju adekvatnu podršku terapiji Ureaplazme. Kako preventivno tako i u akutnim fazama, eliminišući je i smanjujući tegobe koje ona izaziva, kod akutnih i kod hroničnih tegoba.

Upotreba: 7 do 14 večeri aplicirati patrone UreaVAG pred spavanje najbolje u ležećem položaju.

Promo članak

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...