Na šta ukazuju analize urina u trudnoći?

analize urina u trudnoći

Sadržaj

Analize urina u trudnoći rade se pri zdravstvenim redovnim kontrolama, ili kada trudnica ima neke od simptoma koji ukazuju na moguće zdravstvene probleme. Šta znači koji parametar urina?

Kada se redovno rade analize urina u trudnoći?

U redovne kontrole spadaju ultrazvučni pregledi, prema savetu i određeni testovi koji se rade u trudnoći, ali i redovne analize krvi i urina. Nalazi krvi i urina se rade na svake četiri nedelje sve do 28. nedelje, a nakon toga, ako nema tegoba, rutinski na svake dve nedelje.

analize urina u trudnoći
Referentne vrednosti se menjaju u trudnoći.

Da li se referentne vrednosti urina menjaju u trudnoći?

Da, zato kada dobijete rezultate, važno je reći da ne treba sami da ih tumačite, jer se referentne vrednosti urina menjaju u trudnoći. Analiza urina tokom cele trudnoće je važna jer lekarsko tumačenje vaših nalaza može detektovati zdravstvene promene poput urinarnih infekcija, gestacijskog (trudničkog) dijabetesa, ali i niz ređih zdravstvenih komplikacija vezanih za bolesti jetre i bubrega.

Kada samoinicijativno uraditi analizu urina?

U drugom stanju se mnogo stvari menja, a jedna od prvih promena je češća potreba za odlaskom u toalet. Potreba za čestim mokrenjem može biti i jedan od najranijih simptoma trudnoće.

Kasnije, tokom rasta bebe, hormonske promene u maminom telu ubrzavaju protok krvi u njene bubrege, što rezultira bržim izbacivanjem toksina iz organizma i –češćom potrebom za pražnjenjem bešike. Međutim, ako češći odlazak u toalet prati bol, peckanje, izmena izgleda i mirisa mokraće, kao i krv i pojačana sekrecija dobro je da odmah ujutru uradite urin i urinokulturu i javite se lekaru. Još neki od simptoma mogu biti povećana temperatura, pojava krvi ili pojačane sekrecije u mokraći. Infekcije urinarnog trakta u trudnoći nisu neuobičajena stvar, ali ih treba na vreme detektovati i lečiti da bi se sprečile komlikacije koje one mogu izazvati.

analize urina u trudnoći
Ako osetite neke od navedenih simptoma, uradite i samoinicijativno analizu urina i odnesite rezultat ginekologu.

Pravilan način da date urin na analizu 

Kupite sterilnu bočicu koju ćete otvoriti neposredno pre upotrebe. Napunite čašicu do pola prvim jutarnjim urinom- u pravilno donesen uzorak ne uključuje se prvi, već drugi mlaz urina.

Uobičajen izgled urina je bistar, žute boje, bez prisustva krvi. Kada odnesete urin na analizu dobićete informacije o fizičko-hemijskom sastavu i mikroskopskom pregledu sedimenata urina. Ove rezulate, ukoliko niste ginekolog, nemojte tumačiti samostalno već odnesite rezultate vašem ginekologu.

Šta znači koji parametar urina?

Proteini u urinu

Kada su povećani mogu biti znak zapaljenskog procesa. Njihov broj može biti povišen i zbog pojačane fizičke aktivnosti u trudnoći. Međutim, ukoliko je uz to povećana i vrednost leukocita i naravno, bakterija u urinu, verovatno je reč o infekciji urinarnog trakta koju je potrebno lečiti. Jako je važno dijagnostikovati ove infekcije jer mogu dovesti do prevremenog porođaja.

Takođe, povećana vrednost proteina u poodmakloj trudnoći uz povišeni pritisak zahteva pažnju jer može ukazivati na preeklampsiju ili poremećaj bubrežne funkcije, što zahteva dodatnu pažnju i ispitivanja. Još neki simptomi preeklampisije su i glavobolja, oticanje, mučnina i povraćanje.

Povećana količina proteina u urinu može biti i znak dehidratacije usled, recimo, jakih mučnina.

Bakterije u urinu

Normalno je da postoji manja količina u uzorku, ali ako u nalazu piše masa bakterija, svakako ukazuje na neophodnost mišljenja lekara i adekvatnu terapiju. Ukoliko se urinarna infekcija „zapusti“ može izazvati prevremeni porođaj ili smanjenu telesnu masu bebe.

analize urina u trudnoći
Dovoljna hidracija važna je za opšte zdravlje u trudnoći.

Glukoza u urinu

Povećana vrednost glukoze u trudnoći ne smatra se fiziološki neobičnom pojavom. Međutim, ako rezultat znatno odskače od referentnih vrednosti, vaš ginekolog će verovatno uraditi još neke analize da bi isključio mogućnost pojave gestacijskog dijabetesa (GDM). Ovo stanje je naročito često u drugom trimestru, i treba povećati oprez jer je često asimptomatsko.

Prisustvo glukoze u urinu naziva se glukozurija. Na samom početku trudnoće povećana glukoza može imati veze i sa čestim povraćanjem.

Gljivice u urinu

Normalno su negativne. Njihovo postojanje u velikom broju ukazuje na gljivičnu infekciju za koju se daje terapija. Važno je naglasiti da ni bakterijske ni gljivične infekcije u trudnoći nisu opasne ako se uoče i saniraju na vreme.

Ketoni u urinu

Ketoni su još jedna važna stavka za analizu urina u trudnoći. Izvorna funkcija ketona je sagorevanje masti. Ukoliko je njihova vrednost povećana, to, uz ostale kompatibilne nalaze, može ukazivati na pojavu gestacijskog dijabetesa. Ketoni u urinu u trudnoći mogu biti povećani iz mnogo različitih razloga: od dijabetesa do loše ishrane.

pH vrednosti urina

pH vrednost predstavlja koncentraciju jona vodonika u nekoj sredini. Što je pH vrednost niža sredina je kiselija. Normalne vrednosti urina kreću se između 5 i 6.

U trudnoći je uobičajeno da leukociti budu povećani, pogotovu u većoj trudnoći. Povećane vrednosti koje se poklapaju sa drugim povećanim rezultatima mogu ukazivati na infekciju u organizmu, najčešće je u pitanju infekcija urinarnog trakta.

Eritrociti (crvena krvna zrnca) u urinu

Mogu biti simptom nekog razloga zadržavanja tečnosti u vašem telu kao što su povraćanje, dijareja, dehidriranost, jače znojenje, ali i kamen ili pesak u bubregu. Ali povećana količina eritrocita može ukazivati, prosto, na pojavu krvi u urinu kojoj je potrebno naći uzrok. Ukoliko imate hemoroide, mora se uzeti u obzir i mogućnost kontaminacije uzorka. Ali se takođe mora isključiti mogućnost da krv ne dolazi iz urinarnog trakta, pa pojava povećane koncentracije eritrocita može ukazivati na problem sa bešikom, bubrezima ili infekcijama urinarnog trakta.

analize urina u trudnoći
Da bi trudnoća tekla bezbedno potrebno je da buduća mama vodi zdrav život, hrani se u skladu sa svojim potrebama, pije dovoljno tečnosti, ima umerenu fizičku aktivnost i odlazi na redovne kontrole.

Šta možeš preventivno uraditi za dobre nalaze urina

  • Ako primetite neke od tegoba koje ukazuju na infekciju i pre planirane posete ginekologu, dobro je u obližnjoj laboratoriji uraditi urin i urinokulturu i javiti se lekaru.
  • Smanjite unos soli: Onaj savet je važan i mimo trudnoće, ali u trudnoći je potrebno posebno povesti računa, pogotovu ako su vam već nađena povećana količina proteina u urinu.
  • Ukoliko imate urinarnu infekciju, pored propisane terapije poželjno je da pijete što više tečnosti. Takođe i konzumirate neki od čajeva koji se tradicionalno koriste za ovu vrstu tegoba, a koji su dozvoljeni trudnicama.
  • Ako vaš urin izgleda tamniji i koncentrovaniji nego inače, to je znak dehidratacije. U trudnoći je važno piti 2 l tečnosti-po mogućstvu obične vode dnevno. Mnogim trudnicama boja jutarnjeg urina može biti važan podsetnik da povećaju unos tečnosti. U ranoj trudnoći mučnine, pogotovu stanje pojačanih mučnina-hiperemesis gravidarum može napraviti problem sa dehidratacijom.
  • Ukoliko imate odnos, ispraznite bešiku pre i nakon seksualnog odnosa.
  • Nosite pamučni veš, komotnu garderobu i u toaletu koristite papir od vagine ka anusu, nikako obrnuto.
avatar
U ordinaciji Merida spojila je ginekologiju i akupunkturu. Medicina svakodnevno napreduje i nudi nova rešenja, ali mudrost akupunkture traje zauvek.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Preporučujemo vam...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...

Krema za sunčanje u trudnoći sa oksibenzonom može uticati na zdravlјe novorođenčeta, prema novoj studiji. Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da razmisle o izbegavanju ovog proizvoda, zajedno sa onima...