Visok pritisak u trudnoći – Preeklampsija i eklampsija

Visok pritisak u trudnoći

Sadržaj

Visok pritisak u trudnoći, hipertenzija, može se pojaviti u toku trudnoće. Redovno kontrolišite pritisak jer ako je povišen i primenjujete terapiju sprečićete u potpunosti komplikacije. Preeklampsija i eklampsija je nastavak bolesti uzrokovane povišenim krvnim pritiskom u trudnoći. Izazvano povećanim pritiskom koji je nelečen ili neadekvatno lečen. Redovnim kontrolama kod ginekologa i sprovođenjem svega što lekar ordinira može se potpuno sprečiti i preeklampsija i eklampsija.

Visok pritisak u trudnoći – Preeklampsija i eklampsija

Visok pritisak u trudnoći može da  progredira u teže stanje preeklamspiju i najteže stanje eklampsiju. Eklampsija može biti i fatalna po plod, čak i po majku. Ovaj entitet se javlja samo u trudnoći. Tako da nije potrebno naglašavati da je u trudnoći.

Kada se smatra da je visok krvni pritisak?

Visok krvni pritisak se smatra ako je izmeren pritisak iznad 140/90 mm živinog stuba.

Visok pritisak u trudnoci
Redovno kontrolišite pritisak.

Postoje trudnice koje imaju visok pritisak i pre trudnoće i sa terapijom započinju trudnoću, što je u domenu interniste. Kada se ustanovi trudnoća trudnice moraju odmah da se javi internisti koji ih vodi radi eventualne korekcije terapije. Nisu svi lekovi za snižavanje krvnog pritiska bezbedni za korišćenje u trudnoći. Zato je potrebno da se što pre ako treba uradi korekcija terapije. Takođe i dalje kontrole se odvijaju obavezno  kod interniste i u saradnji  sa ginekologom. Kod trudnica sa visokim pritiskom koji postoji i pre trudoće najčešće se ne dešava da dolazi do pojave preekslampsije i ekslampsije.  Zato što su pod stalnim nadzorom lekara.

Hipertenzija u trudnoći

Trudnoćom uzrokovana pojava visokog krvnog pritiska je bolest koja se javlja kod jednog broja trudnica najčešće u četvrtom mesecu trudnoće. Još uvek se ne zna tačan mehanizam nastanka. Smatra se da neke materije iz posteljice dovode do ovog oboljenja.

Najvažnije je ustanoviti da se kod trudnice pojavio visok krvni pritisak. Većina trudnica ne želi da prihvati i tumači da samo kada dođe kod lekara (sindrom belog mantila) ima visok pritisak. Dok kod kuće kada ga meri uvek joj je nizak. Pri svakoj mesečnoj poseti kod ginekologa obavezno se meri krvni pritisak i upisuje u zdravstveni karton trudnice.

Visok pritisak u trudnoći
Odmarajte kada godi imate potrebu za odmorom.

Ishrana kod visokog pritiska trudnice

U slučaju pojave visokog krvnog pritiska lekar da savet da se izbaci so iz ishrane.  Takođe da se meri dva puta dnevno pritisak i zakazuje najčešće kontrolu za dve nedelje. Tada je potrebno da trudnica donese napismeno mere krvnog pritiska koje je izmerila za to vreme sa neslanim režimom ishrane.

Visok pritisak u trudnoći
Šetnja i boravak na čistom vazduhu su preporučeni.

Kada lekar uvodi terapiju za visok pritisak trudnice?

Nakon prve kontrolne posete i merenja krvnog pritiska lekar odlučuje da li će uvesti terapiju ili ostaviti trudnicu na režimu neslane ishrane. Ako se ovakav  redosled ne ispoštuje postoji opasnost da napreduje bolest visokog krvnog pritiska.Ona u poslednjem mesecu dovodi do preeklampsije i eklampsije.

ISHRANA KOD POVEĆANOG PRITISKA U TRUDNOĆI PROČITAJTE OVDE

Oticanje u trudnoći i visok pritisak

U toku trudnoće dolazi do uvećanja volumena krvotoka za jednu trećinu i to dovodi do opterećenja organizma. Trudnice primećuju same da od polovine trudnoće, otoke. Naročito ako je toplo vreme u drugoj polovini dana im otiču potkolenice i stopala kao i šake, to je posledice povećanja krvotoka. Ali, može imati veze i sa povišenim krvnim pritiskom. Prvo treba izmeriti krvni pritisak ako se trudnice žali na gore opisane tegobe.

Pri svakoj poseti lekar pita da li Vam otiču noge i ruke i kada. Dešava se da trudnice zbog posla ili ako nemaju overenu zdravstvenu knjižicu idu privatno  i uglavnom rade UZ-ne preglede. Pri tome, bez razgovora sa lekarom i pregleda ( kao I merenja krvnog pritiska). Tako da tek pred kraj trudnoće kada im je potreban uput za porodilište dođu kod lekara. Tada postoji opasnost ako se kod trudnice pojavio visok krvni pritisak koji nije konstatovan i ordinirana terapija, razvije preeklampsija.

Visok pritisak u trudnoći
Prilagodite ishranu svom zdravstvenom stanju.

Kako prepoznati preeklampsiju i eklampsiju

Ona se karakteriše pojavom generalizovanih otoka, visokim krvnim pritiskom. Takođe i smetnjama sa vidom u smislu nejasnog vida ili duplih slika, glavoboljom. Javlja se i bol u predelu želudca i oskudnim mokrenjem. Ako se ne ordinira adekvatna terapija progredira u eklampsiju koja se karakteriše konvulzijama ( generalizovanim grčevima ) i komom. To može biti fatalno po plod i majku.

Koliko je učestao visok pritisak u trudnoći?

Smatra se da je učastalost visokog krvnog pritiska od 30-50%. A eklampsije 1% i direktno je uslovljeno neadekvatnom kontrolom trudnoće. Redovnim kontrolama kod ginekologa i sprovođenjem svega što lekar ordinira može se potpuno sprečiti i preeklampsija i eklampsija.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći je neophodno, Ali, odlučiti kako ih lečiti u trudnoći je pravi izazov, posebno u težim slučajevima. Anksioznost i depresija tokom trudnoće su uobičajene. Međutim,...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...