Otoci u trudnoći – Kako da smanjim otoke?

Otoci u trudnoći

Sadržaj

Otoci u trudnoći su mi se pojavili, reći će veliki broj trudnica. U nekom periodu trudnoće,veliki broj trudnica suseće se  sa pojavom oticanja ruku, nogu, lica ili kombinovano. Kako smanjiti otoke u trudnoći?

Kada se pojavljuju otoci u trudnoći?

Uglavnom prva tri meseca trudnoće prolaze sa simptomatologijom mučnine, povraćanja, oticanja grudi. Zatim češćeg mokrenja i drugog, ali skoro nikad pojavom oticanja pojednih delova tela. Najčešće se otoci u trudnoći pojavljuju u poslednjem tromesečju  trudnoće, redje u drugom.

Otoci u trudnoći

Kada su otoci u trudnoći izraženiji?

Takodje na otoke utiču i vremenske prilike, oticanje je izraženije u letnjim mesecima i kada su velike vrućine. I dnevne aktivnosti trudnice dosta mogu uticati da se oticanje pojavi ranije ili bude izraženije. Svaka trudnica primeti kada počnu da joj otiču noge, ruke a retko i lice. Potrebno je da se javi svom ginekologu i prijavi šta je primetila.

Koji su uzroci otoka u trudnoći – Za postavljanje dijagnoze potrebno je odgovoriti na ova pitanja

Oticanje nogu i ruku u trudnoći, koje je najčešće, može biti izazvano različitim uzrocima. U cilju postavljanja dijagnoze je važno da trudnica obrati pažnju kada joj se pojavljuju otoci. Isto, koliko traju, da li ih prate drugi simptomi, posle koliko vremena spadnu. Da li kada pritisne prstom ostaje otisak ili se odmah vrati koža. Šta je jela pre pojave otoka, da li je imala oticanje i u prethodnoj trudnoći i kada se pojavilo.  Ako ima mogućnosti korisno bi bilo da izmeri krvni pritisak. Važno je i da li ima veze sa unosom slanije hrane, dužim stajanjem tokom dana. Ili ima i druge tegobe u vidu zujanja u ušima, nejasnog vida, da joj se vrti u glavi, da ne čuje dobro i drugo?

Otoci u trudnoći

U toku trudnoće se volumen krvi povećava za 25-40% . Širok dijapazon je zbog velikih individualnih razlika, i to najvećim delom na račun povećanja zapremine plazme a manjim i krvnih elemenata. Neravnomeran je porast u toku trudnoće, počinje u prvom tromesečju, najveći rast je do 28-30 nedelje gestacije. Nakon toga se beleži neznatan porast do kraja trudnoće. Porast „krvnog korita“ kako se još zove je opterećenje za rad srca. Ako osoba ima smetnji sa srcem može doći do pojave oticanja-edema i to zbog sile zemljine teže prvo na nogama a kasnije i rukama. Ovo je jedan od razloga za pojavu otoka.

Otoci u trudnoći od povišenog krvnog pritiska

Najčešći razlog pojave otoka je povišen krvni pritisak u trudnoći. Ako nije registrovan i traje neko vreme  može dovesti do preeklampsije i eklampsije, koje mogu imati i fatlan ishod po majku a i plod. Zato je potrebno javljati se redovno na kontrole kako zakaže ginekolog (na kojima se meri krvi pritisak). Kada trudnica primeti neke promene, kao otoke, potrebno je odmah da se javi ginekologu. Ako je registrovan povišen krvi pritisak, odredjuje se neslana ishrana. Bez suhomesnatih proizvoda, samo bareno meso i povrće. Kada je potrebno uvode se i lekovi koji snižavaju krvi pritisak. Potrebno je da trudnica meri pritisak kod kuće svaki dan kako joj kaže ginekolog, jednom ili više puta dnevno. Da beleži u notesu koji će doneti na kontrolu kako bi se videlo stanje krvnog pritiska.

6 Vežbi za Otoke u Trudnoći Koje Predlaže Fizijatar POGLEDAJTE OVDE

 

Otoci u trudnoći

Otoci od anemije, bubrežnih bolesti ili otoci od proširenih vena?

Jedan od razloga pojave otoka može biti i  izražena anemija. Popravljanjem krvne slike i otoci nestaju. Još jedan razlog mogu biti i bubrežna obolenja, koja mogu postojati i pre trudnoće. Dok u trudnoći može doći do pogoršanja. Takodje i infekcije mogu dovesti do oticanja u trudnoći.  Proširene vene  isto mogu dovesti i dovode do pojave otoka nogu pa i vulve. Sa svakom narednom trudnoćom su izraženije i ranije u trudnoći se javljaju. Nakon  porođaja se ne vraćaju u potpunosti. Trudnica koja već zna da je imala problem sa proširenim venama u prethodnim trudnoćama potrebno je da odmah na početku naredne trudnoće vodi računa. I to o dnevnim aktivnostima, ishrani, nošenju čarapa za vene, kao i da vodi računa o dobijanju telesne težine.

Otoci u trudnoći

Da li otičem jer sam se ugojila?

I prekomerni porast telesne mase u trudnoći dovodi do pojave otoka. Smatra se da je normalno da se do kraja trudnoće dobije 12kg,a ne više od 14kg. Kod postavljanja dijagnoze uzroka pojave otoka jako je važno da trudnica da iscrpne i tačne anamnestičke podatke ginekologu. Potrebno je da se pridržava saveta i lekova koje joj prepiše ginekolog. Kao i da i dolazi na kontrole kako joj zakaže, u početku češće.

Oticanje ruku i nogu – Kako smanjiti otoke u trudnoći?

Mnogo je bitno da odmara u poluležećem ili ležećem položaju sa podignutim nogama. Da nosi obuću koja je ne steže kao i komotnu odeću. Po potrebni i medicinske čarape sa pritiskom. Pridržava se neslane ishrane bez prženja. Jer, trudnoća je posebno stanje žene i trudnica treba da bude brižna i pažljiva prema sebi. Radite vežbe koje vam predlaže naš fizioterapeut. Pratite svoje zdravstveno stanje i isključite anemuju, gojaznost i poveišeni pritisak kao razlog oticanja.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...