Otičem u Trudnoći- Pojava Edema / Otoka

Oticanje (edemi) u trudnoći

Otičem u trudnoći, reći će veliki broj trudnica. U nekom periodu trudnoćesuseće se  sa pojavom oticanja ruku, nogu, lica ili kombinovano.

Kada se pojavljuju otoci u trudnoći?

Uglavnom prva tri meseca trudnoće prolaze sa simptomatologijom mučnine, povraćanja, oticanja grudi, češćeg mokrenja i drugog, ali skoro nikad pojavom oticanja pojednih delova tela. Najčešće se otoci u trudnoći pojavljuju u polednjem tromesečju trudnoće, redje u drugom.

Kada su otoci u trudnoći izraženiji?

Takodje na otoke utiču i vremenske prilike, oticanje je izraženije u letnjim mesecima i kada su velike vrućine. I dnevne aktivnosti trudnice dosta mogu uticati da se oticanje pojavi ranije ili bude izraženije. Svaka trudnica primeti kada počnu da joj otiču noge, ruke a retko i lice. Potrebno je da se javi svom ginekologu i prijavi šta je primetila.

Otičem u Trudnoći- Pojava Edema Otoka

Koji su uzroci otoka u trudnoći?

Oticanje nogu i ruku u trudnoći, koje je najčešće, može biti izazvano različitim uzrocima. U cilju postavljanja dijagnoze je važno da trudnica obrati pažnju kada joj se pojavljuju otoci, koliko traju, da li ih prate drugi simptomi, posle koliko vremena spadnu, da li kada pritisne prstom ostaje otisak ili se odmah vrati koža, šta je jela pre pojave otoka, da li je imala oticanje i u prethodnoj trudnoći i kada se pojavilo (ako je imala prethodnu trudnoću)? Ako ima mogućnosti korisno bi bilo da izmeri krvni pritisak. Važno je i da li ima veze sa unosom slanije hrane, dužim stajanjem tokom dana, ili ima i druge tegobe u vidu zujanja u ušima, nejasnog vida, da joj se vrti u glavi, da ne čuje dobro i drugo?

U toku trudnoće se volumen krvi povećava za 25-40% , širok dijapazon je zbog velikih individualnih razlika, i to najvećim delom na račun povećanja zapremine plazme a manjim i krvnih elemenata. Neravnomeran je porast u toku trudnoće, počinje u prvom tromesečju, najveći rast je do 28-30 nedelje gestacije, nakon čega beleži neznatan porast do kraja trudnoće. Porast „krvnog korita“ kako se još zove je opterećenje za rad srca, i ako osoba ima smetnji sa srcem može doći do pojave oticanja-edema i to zbog sile zemljine teže prvo na nogama a kasnije i rukama. Ovo je jedan od razloga za pojavu otoka.

Mogu li se otoci u trudnoći pojaviti od povišenog krvnog pritiska?

Najčešći razlog pojave otoka je povišen krvni pritisak u trudnoći, koji ako nije registrovan i traje neko vreme  može dovesti do preeklampsije i eklampsije, koje mogu imati i fatlan ishod po majku a i plod. Zato je potrebno javljati se redovno na kontrole kako zakaže ginekolog (na kojima se meri krvi pritisak), a kada trudnica primeti neke promene, kao otoke, potrebno je odmah da se javi ginekologu. Ako je registrovan povišen krvi pritisak, odredjuje se neslana ishrana, bez suhomesnatih proizvoda, samo bareno meso i povrće, a kada je potrebno uvode se i lekovi koji snižavaju krvi pritisak. Potrebno je da trudnica meri pritisak kod kuće svaki dan kako joj kaže ginekolog, jednom ili više puta dnevno i beleži u notesu koji će doneti na kontrolu kako bi se videlo stanje krvnog pritiska.

Mogu li se otoci u trudnoći pojaviti od povišenog krvnog pritiska

Mogu li se pojaviti otoci u trudnoći od anemije?

Jedan od razloga pojave otoka može biti i izražena anemija, tako da popravljanjem krvne slike i otoci nestaju. Još jedan razlog mogu biti i bubrežna obolenja, koja mogu postojati i pre trudnoće, a u trudnoći može doći do pogoršanja. Takodje i infekcije mogu dovesti do oticanja u trudnoći.  Proširene veneisto mogu dovesti i dovode do pojave otoka nogu pa i vulve i sa svakom narednom trudnoćom su izraženije i ranije u trudnoći se javljaju, a nakon  porodjaja se ne vraćaju u potpunosti. Trudnica koja već zna da je imala problem sa proširenim venama u prethodnim trudnoćama potrebno je da odmah na početku naredne trudnoće vodi računa o dnevnim aktivnostima, ishrani, nošenju čarapa za vene, kao i da vodi računa o dobijanju telesne težine.

Da li otičem jer sam se ugojila?

I prekomerni porast telesne mase u trudnoći dovodi do pojave otoka. Smatra se da je normalno da se do kraja trudnoće dobije 12kg,a ne više od 14kg. Kod postavljanja dijagnoze uzroka pojave otoka jako je važno da trudnica da iscrpne i tačne anamnestičke podatke ginekologu. Potrebno je da se pridržava saveta i lekova koje joj prepiše ginekolog kao i da i dolazi na kontrole kako joj zakaže, u početku češće.

Kako smanjiti otoke u trudnoći?

Mnogo je bitno da odmara u poluležećem ili ležećem položaju sa podignutim nogama, da nosi obuću koja je ne steže kao i komotnu odeću, a po potrebni i medicinske čarape sa pritiskom, pridržava se neslane ishrane bez prženja. Jer, trudnoća je posebno stanje žene i trudnica treba da bude brižna i pažljiva prema sebi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Raradi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Vitamil
Enterosgel
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja?
8 Preporuka kako smanjiti bol kod dojenja pomoći će mamama da uspešnije doje i sa svojom bebom postanu što pre pravi uigrani tim!Prvi dani dojenjaU prvih nekoliko dana  u vašim dojkama se nalazi kolostrum. To je prvo mleko koje beba dobija sisanjem, a ono je jako važno za bebin razvoj…
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…