Belančevine u trudnoći Koje meso je preporučeno trudnicama?

Belančevine u trudnoći Koje meso je preporučeno trudnicama

Više od polovine unetih belančevina  u ishrani trudnice treba da budu životinjskog porekla, tako da se striktno vegetarijanstvone preporučuje. Belančevine su neophodne za izgradnju novog tkiva, pa je važno dnevno unositi pet do deset grama više nego pre trudnoće. Ni previše belančevina u ishrani nije poželjno jer može usloviti veću težinu bebe, što komplikuje porođaj.

Zašto su toliko važni proteini u ishrani trudnice?

Bazični proteinski unos u trudnoći se koristi za reperaciju i rast tkiva fetusa, posteljice, materice, dojki. Smatra se da su proteinske potrebe dnevno oko 0, 9 gr kod žena prosečne telesne mase, dok je unos 30 gr proteina dnevna potreba tokom trudnoće. Poželjno je da proteini budu iz namirnica životinjskog porekla kao što su meso, jaja, sir, riba, jer ove namirnice imaju optimalnu količinu aminokiselina.

Namirnice koje se preporučuju su one koje su bogate biološki vrednim proteinima, a koje ne sadrže mnogo masti: posna mesa (teleće, juneće, pileće, ćureće, konjsko). Značajno je da trudnice svakog dana jedu meso, zato što organizam najbolje iskorišćava gvožđe iz ove vrste namirnice, a preporučuje se i konjetina. Zdrav izvor proteina su i pasulj, sočivo, leblebija i koštunjavi plodovi.

Belančevine u trudnoći Koje meso je preporučeno trudnicama

Riba je poželjna na trpezi trudnice?

Poželjno je da ribabude na jelovniku trudnica jer obezbeđuje potrebe za proteinima, kalcijumom i jodom. Preporučena količina ribe je 150 do 200 g/dan. Prednost dati plavoj morskoj ribi (bogata omega-3 masnim kiselinama) i posnijoj rečnoj ribi. Riba i morski plodovi su izvor kvalitetnih proteina, zdravih omega-3 masnih kiselina, vitamina i minerala. Omega 3 kiseline povoljno utiču na lipidni status, smanjuju faktore tromboze, povećavaju insulinsku senzitivnost i značajni su za dobru regulaciju šećera i masnoća u krvi. Kalcijum se uglavnom nalazi u kostima i krljuštima, pa je korisno da se povremeno jede sitna riba. Inače, morska riba sadrži visokovredne proteine, a ima manje masti i holesterola od većine drugih vrsta mesa. Generalno, riba je nutritivno najbolje izbalansirana namirnica. Plodovi mora sadrže nešto manju količinu belančevina nego riba, ali više kolagena i gvožđa, zbog čega se malo duže vare.

Da li su riba i morski plodovi bezbedni za ishranu trudnica?

Riba i morski plodovi su uglavnom bezbedni za ishranu – ako su pripremljeni na odgovarajući način. Bakterije i virusi  bivaju uništeni odgovarajućom termičkom obradom pa ribu i plodove mora treba termički obraditi i izbegavati sirovu ribu. Može se koristiti i rečna i morska riba: grgeč, štuka, som, smuđ, pastrmka, sva uzgajana riba, jegulja, losos, sardele, haringa, bakalar, oslić, list, sardine, tunjevina u konzervi, rakovi (jastog, škampi). Uobičajena količina ribe po obroku je 100 do 150 grama. Trudnicama se preporučuje dva-tri obroka nedeljno, uključujući sve vrste kuvane i pečene ribe, morskih plodova i konzervisane ribe. Kao zdrav način pripreme preporučuju se kuvanje, priprema hrane na pari, dinstana hrana sa dodatkom ulja na kraju, pečena hrana u rerni i ponekad pripremljena na električnom roštilju. Izbegavati prženje i pohovanje jer se tokom prženja i pohovanja stvaraju lipidni peroksidi koji pospešuju aterosklerozu. Ulje od koštica grožđa se preporučuje ako ponekad treba  hranu kratko pržiti, jer je ovo ulje podnosi visoke temperature. Suncokretovo ulje koristiti za kuvana jela, a hladno ceđeno maslinovo ulje za prelivanje salata ili za dodavanje na kraju kuvanja.

Koje ribe ne treba jesti u trudnoći?

Neke ribe i morski plodovi sadrže visok nivo žive, koja je toksičan metal. Živa iz ribe koju trudnica pojede taloži se u njenom telu i prolazi kroz placentu i može da se nađe u bebinoj krvi. Bebin mozak je veoma osetljiv na izloženost živi, a budući da se razvija tokom čitave trudnoće, izloženost tom metalu je zabrinjavajuća u bilo kojem periodu. Buduće mame ne bi trebalo da jedu meso morskog psa, skušu i sabljarku, jer sadrže velike količine žive. Najmanje žive imaju račići, svetla tuna i losos. Veće ribe sadrže veću količinu žive, pa su pravi izbor za trudnice male sardine, sardele i haringe.

Mleko i mlečni proizvodi

Oni su odličan izvor belančevina, vitamina A, B1 i B2, minerala (kalcijum, fosfor, magnezijum, cink, jod). Od prvog do šestog meseca trudnoće preporučuje se 400 ml/dan mleka i 20 do 30 g sira. Od sedmog do devetog meseca trudnoće treba povećati količinu na 500 do 600 ml/dan mleka i 50 g sira. Osim mleka preporučuje se jogurt, kefir, kiselo mleko (do 1 do 1,6 odsto mlečne masnoće), i sirevi bogati kalcijumom (Edamer, Gauda). Odlična preporuka za svakodnevnu užinu trudnica je ispasirana ili izmiksirana omiljena voćka sa jogurtom, a po potrebi uz dodatak malo meda.

Belančevine u trudnoći Koje meso je preporučeno trudnicama
Odlična kombinacija- integralni hleb i jaja / i avokado!

Jaja su odličan izvor belančevina 

Obezbeđuju zadovoljenje potreba za belančevinama i vitaminima A, D, B2, kao i gvožđem. Preporučena količina je do četiri komada nedeljno. Jaja su jedna od retkih namirnica koja sadrže holin, jedinjenje nalik vitaminu koje je neophodno za uspešo obavljanje ćelijskih funkcija i naročito su važna u ishrani trudnica, jer omogućavaju pravilan razvoj mozga njihovih beba. Holin je važan za razvoj hipokampusa, dela mozga u kojem je smešten centar za pamćenje. Žumanca takođe sadrže mnogo vitamina B12, koji doprinosi smanjenju nivoa homocisteina, aminokiseline koja izaziva kardiovaskularna oboljenja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Endokrinolog. Šef Jedinice za ishranu i prevenciju metaboličkih poremećaja Klinike za endokrinologiju KCS. Autor knjiga i publikacija o mediteranskoj ishrani.
Preporučujemo vam...
Šta je ljubav? – 3 koraka do ljubavi
Šta je ljubav? Većina veruje da zna šta je ljubav no, da li je uzrok svih patnji zapravo nerazumevanje ovog pojma, čije tumačenje i nije toliko apstraktno i individualno, koliko mislimo…Šta je ljubav – Može li se ljubav definisati?Iako bi većina volela da se pozove na uverenje kako je ljubav…
Ishrana bebe 12 meseci - Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci – Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci je raznovrsna, beba jede većinu toga što je na porodičnoj trpezi. Krajem prve godine deci, pored termički obrađenog, počnite da dajete i manje količine svežeg povrća, koje od druge godine treba da bude još značajnije zastupljeno u ishrani. Do godinu dana bebama se ne soli hrana!Ishrana…
23 Nedelja trudnoće
23 Nedelja trudnoće – Beba je sve aktivnija
23 Nedelja trudnoće je treća nedelja šestog lunarnog meseca.Kako se razvija Beba u 23 nedelja trudnoće?Plod je dugačak od 29-30 centimetara i težak oko 500 grama, porede ga sa veličinom patlidžana, u narednih mesec dana će duplirati telesnu težinu. U ovom uzrastu plod ima uspostevljene cikluse spavanja i budnog stanja,…