Deveti lunarni mesec trudnoće – Definitivan položaj bebe

Deveti lunarni mesec trudnoće

Deveti lunarni mesec trudnoće i kako teku promene u telu trudnice?  Koje veličine je beba i kako se razvija? Koje tegobe može da oseća trudnica?

Deveti lunarni mesec trudnoće

Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije. Deveti lunarni mesec trudnoće obuhvata vašu 33., 34, 35. i 36. nedelju trudnoće.

Deveti lunarni mesec trudnoće

33. nedelja trudnoće pročitajte OVDE

34. nedelja trudnoće pročitajte OVDE

Kako se beba razvija u devetom lunarnom mesecu?

Pluća nastavljaju sa sazrevanjem, ostali organi ploda rastu, formira se prva stolica fetusa koja se zove mekonijum i nalazi se u crevima. Fetus uglavnom zauzima definitivan pložaj u materici, koji ostaje do porođaja, što se i registruje na ultrazvučnom pregledu.

Beba zauzima definitivan položaj u materici

U 95 odsto slučajeva glavica je na dole, u pet odsto zadak (guza), a veoma retko može biti koso ili poprečno. U tom slučaju se trudnica odmah šalje u bolnicu da bi se na odgovarajući način i vreme završio porođaj. Fetus je dugačak oko 46 cm a težak do 2500 grama.

Šta se osim položaja bebe procenjuje na UZ pregledu?

Na UZ-nom pregledu se pored položaja bebe i mera bebe procenjuje položaj i stepen zrelosti posteljice, količina plodove vode i biofizički profil bebe (optimalan je 8/8). Beba otvara i zatvara oči, trepče, može da fokusira pogled, reaguje na svetlost. Ima periode kada je budna i kada spava, ispitivanja pokazuju i da sanja, budite svesni toga. Kod muških beba testisi se i tokom ove nedelje spuštaju u skrotume, manji procenat se rodi sa nespuštenim testisima. Kako raste beba raste, uvećava se i sazreva i posteljica, samo se količina plodove vode smanjuje.

Deveti lunarni mesec trudnoce

Javljaju se lažne kontrakcije?

Trudnici je otežano disanje jer je uvećana materica sa fetusom dostigla najviši nivo, podigla dijfragmu i otežala disajne pokrete.Takođe oseća bolove u leđima, i lakše spava i leži na boku nego na leđima. Počinju da se osećaju lažne  kontrakcije  zvane Brakston Hiksove (Braxton Hicks), koje su uobičajene u ovom mesecu. One kratko traju i nemaju ritmičnost.

U opisu fetusa unutar materice, položaj se odnosi na smer u kojem je fetus okrenut a stav na deo tela koji vodi prilikom izlaska kroz porođajni kanal.

Trudnicama tokom ovog meseca počinje da se spušta stomak i polako se bolje i lakše osećaju, imaju više daha,  gorušica prolazi, ali je moguće da krene češći odlazak u toalet.

35. nedelja trudnoće pročitajte OVDE

36. nedelja trudnoće pročitajte OVDE

Koji je problematičan  položaj fetusa?

To je onaj kod koga je fetusu potrebno više prostora prilikom prolaska kroz porođajni kanal, nego kada je u normalnom položaju, odnosno okrenut prema nazad uz glavu kao vodeći deo tela.

  • Najčešća i najbezopasnija kombinacija je položaj prema nazad (prema leđima majke) s licem okrenutim desno ili levo te glavicom napred (stav temenom, verteksom) uz savinuti vrat, bradicu pri grudima i ručicama savijenim na grudima. Ako je fetus u drugačijem položaju ili stavu, vaginalni porođaj može biti otežan ili nemoguć.
  • Fetus može biti u položaju prema napred, često sa ispruženim vratom (defleksija). U tom položaju glavici treba više prostora za prolaz kroz porođajni kanal tako da porođaj može biti dugotrajniji i teži. Nakon procene ove poteškoće, lekar odlučuje hoće li koristiti forceps, vacuum ekstraktor ili izvesti carski rez.
  • stavu licem, vrat je zabačen unazad, tako da je brada deo tela koji vodi. Ako je brada okrenuta prema nazad i ostaje tako, vaginalni porođaj nije moguć.
  • stavu čelom, vrat je umereno savijen tako da je čelo ono koje vodi. Fetusi obično ne ostaju u takvom stavu, ali ako ostanu, vaginalni porođaj nije moguć.
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…