Deveti Lunarni Mesec Trudnoće – Fetus Zauzima Definitivan Položaj u Materici

0

Kako teku promene u telu trudnice u devetom  lunarnom mesecu trudnoće, koje veličine je beba i kako se razvija? Koje tegobe može da oseća trudnica?

Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Pluća nastavljaju sa sazrevanjem, ostali organi ploda rastu, formira se prva stolica fetusa koja se zove mekonijum i nalazi se u crevima. Fetus uglavnom zauzima definitivan pložaj u materici, koji ostaje do porođaja, što se i registruje na ultrazvučnom pregledu.

U 95 odsto slučajeva glavica je na dole, u pet odsto zadak (guza), a veoma retko može biti koso ili poprečno. U tom slučaju se trudnica odmah šalje u bolnicu da bi se na odgovarajući način i vreme završio porođaj. Fetus je dugačak oko 46 cm a težak do 2500 grama.

trudnoća po lunarnim mesecima

Trudnici je otežano disanje jer je uvećana materica sa fetusom dostigla najviši nivo, podigla dijfragmu i otežala disajne pokrete.Takođe oseća bolove u leđima, i lakše spava i leži na boku nego na leđima. Počinju da se osećaju lažne kontrakcije zvane Brakston Hiksove (Braxton Hicks), koje su uobičajene u ovom mesecu. One kratko traju i nemaju ritmičnost.

Share.

About Author

Comments are closed.