34. Nedelja trudnoće – Važni pregledi trudnice

34. nedelja trudnoće

Sadržaj

34. Nedelja trudnoće je druga nedelja devetog lunarnog meseca trudnoće. Beba je sposobna za život u spoljnoj sredini, procenjuje se način porođaja i rade se važni pregledi. Beba sada otvara i zatvara oči, trepće, može da fokusira pogled, reaguje na svetlost.

Vreme je da polako nabavite sve što je potrebno bebi kada se vratite iz porodilišta.

ŠTA JE POTREBNO NABAVITI ZA KUPANJE I NEGU NOVOROĐENČETA POGLEDAJTE OVDE

ŠTA JE POTREBNO BEBI OD ODEĆE ZA PRVIH MESEC DANA POGLEDAJTE OVDE

ŠTA JE POTREBNO OD OPREME ZA BEBU KADA STIGNE KUĆI POGLEDAJTE OVDE

34. Nedelja trudnoće – Kako se razvija beba?

Beba je dugačka 44-46 centimetara i teška 2-2,3 kilograma.

34. Nedelja trudnoće
Kako beba raste u maminom stomaku po nedeljama interesuje sve mame.

Beba je sposobna za život u spoljnoj sredini

Bebina pluća su skoro u potpunosti sazrela, u slučaju prevremenog porodjaja, beba će moći samostalno da diše, ii će kratko biti potrebna neonatalna nega. Od ove nedelje se smatra da su bebe sposobne za život u spoljnoj sredini i da napreduju kao i bebe rodjene u terminu. U svakom slučaju je bolje da beba bude do termina porodjaja u optimalnom okruženju kao što je plodova voda u majčinom stomaku, ali ako i dodje do porodjaja spremna je.

Imuni sistem bebe funkcioniše,  i moguće je da se odbrani od lakših infekcija ako je potrebno. Masnoća se nagomilala ispod kože i čini je glatkom i finom a ima ulogu u regulaciji temperature tela bebe, čime je sprema za izlazak u spoljašnji svet. Fine paperjaste dlačice-lanugo koje prekrivaju bebinu kožu polako nestaju, dok sirasti maz-vernix i dalje postoji i štiti bebinu kožu. Neke bebe kada se rode imaju malo lanugo dlačica po ramenima, ledjima i ušima.

34. Nedelja trudnoce
Kako da izaberem porodilište, i da li imam mogućnost izbora? Da li porodilište ima program Baby Friendly…

Procenjuje se način porođaja u 34 nedelje trudnoće

Pokreti bebe su nešto slabiji obzirom da ima manje prostora, pošto je počelo smanjivanje količine plodove vode a plod i dalje raste. Okretanje je otežano i stoga na UZ-nom pregledu u ovoj nedelji trudnoće, ako prednjači glavica ploda to znači da će tako biti i na prođaju. U slučaju da prednjači karlica ili nožice ploda, potrebno je za 2 nedelje uraditi još jedan UZ-ni pregled, mada je mala verovatnoća da će se plod okrenuti.

Vaginalni prođaj kada je glavica ploda dole je u 95% trudnica, 5% vaginalnih porođaja je sa karlicom na dole. Ne znači da je obavezan Carski rez kod karličnog položaja ploda.

34. Nedelja trudnoce
Negujte se , stomak se naglo uvećava…

Šta se osim položaja bebe procenjuje na UZ pregledu?

Na UZ-nom pregledu se pored položaja bebe i mera bebe procenjuje položaj i stepen zrelosti posteljice, količina plodove vode i biofizički profil bebe (optimalan je 8/8). Beba otvara i zatvara oči, trepče, može da fokusira pogled, reaguje na svetlost. Ima periode kada je budna i kada spava, ispitivanja pokazuju i da sanja, budite svesni toga. Kod muških beba testisi se i tokom ove nedelje spuštaju u skrotume, manji procenat se rodi sa nespuštenim testisima. Kako raste beba raste, uvećava se i sazreva i posteljica, samo se količina plodove vode smanjuje.

Promene kod trudnice u 34. nedelji trudnoće

Trudnicama tokom ove nedelje počinje da se spušta stomak i polako se bolje i lakše osećaju, imaju više daha,  gorušica prolazi, ali je moguće da krene češći odlazak u toalet.

Teško Vam je obuvanje, saginjanje, ustajanje (obavezno prvo na bok, već smo rekli), radite koliko i šta osećate da možete, sve ostalo podelite ukućanima. Ostali simptomi kao što su oticanje ruku, nogu,  naduvenost lica, hemoroidi, proširene vene, bolovi u ledjima, zatvor, nesanica,… i dalje postoje još nekoliko nedelja i sve će nestati kada Vaš mališan dodje na svet.

34. nedelja trudnoće
Bilo bi dobro da spakujete na vreme torbu za odlazak i izlazak iz porodilišta za vas, i sve što je potrebno za bebicu.

Razmislite o anesteziji, i koja vrsta podrške bi vam dobro došla

Razmislite i posavetujte se sa ginekologom oko porodjaja, da li želite epiduralni analgeziju, koju bolnicu želite, da li Vam je potrebna konsultacija psihologa, podrška partnera-prisustva njegovog na porodjaju (šta je sve  potrebno u tom slučaju), spremite pitanja koja Vas interesuju.

Pratite svoje zdravstveno stanje i manifestacije koje uočavate

Obratite pažnju da li su otoci izraženiji, postoje i ujutru, imate još neke simptome kao što su glavobolja, omaglica, bljeskovi pred očima, mučnina… Merite pritisak redovno i  ako bi izmerili pritisak i videlideli da je povišen, može se raditi o preeklampsiji, ozbiljnom stanju po bebu i Vas, koje zahteva da se što pre javite u bolnicu. Kod nekih trudnica se javlja crvenilo i osip po koži tela praćen  nesnosnim svrabom, potrebno je proveriti analize za jetru. Ako su u redu, to stanje traje do porođaja i nekoliko nedelja posle, samo prolazi, mogu se koristiti kreme koje ublažavaju svrab.

Merite redovno pritisak, radite CTG zapis, pohađajte pripremne vežbe za porođaj, idite na kontrolu kako Vam je ginekolog zakazao i odredio šta da uradite. U slučaju blizanačke ili višeplodne trudnoće morate biti pod posebnim nadzorom jer do porođaja dolazi ranije, moguće i u ovoj nedelji.

KOJI PREGLEDI SU PREDVIĐENI U TREĆEM TRIMESTRU POGLEDAJTE OVDE

Informišite se šta Vam sve treba za porodilište i pripremite torbu za odlazak u porodilište,  kao i torbu za izlazak iz porodilišta.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...