Pravilno i nepravilno držanje tela u trudnoći

Pravilno i nepravilno držanje tela u trudnoći

Sadržaj

Treba znati šta je pravilno i nepravilno držanje tela u trudnoći, jer veoma često je nepravilno držanje tela to koje dovodi do nelagodnosti… Povećanjem telesne težine, rastom materice i deteta menja se način držanja tela, njegova postura, a takođe se menja i način na koji izvodimo svakodnevne pokrete i radnje, a sve to može dovoditi do različitih tegobe,  kao što su bol u donjem delu leđa, trnjenje ruku, glavobolja zbog položaja glave, oticanja stopala.

Pravilno držanje tela utiče na opšte zdravlje trudnice?

Često ne obraćamo pažnju na držanje tela, a njegovo pravilno držanje utiče ne samo na dobru funkciju mišića i zglobova već i na rad unutrašnjih organa, pa tako i na organizam u celini. Preporučuje se provera u ogledalu, u stojećem položaju.


Kako da pred ogledalom proverimo držanje tela?

Ravnomerno opterećenje stopala, kolena i kukova, uspravan vrat i telo sa opuštenim leđima obezbeđuje pravilan položaj kičmenog stuba bez naglašavanja fizioloških krivina. Obavezno proveriti nagib karlice, donji deo treba lagano pomeriti put napred, da se lagano izravna krivina u donjem delu leđa.

Pravilno i nepravilno držanje tela u trudnoći

 

Centar gravitacije se pomera ka napred kako vam odmiče trudnoća, što  može uzrokovati luk u vašem donjem delu leđa. Ovo uzrokuje pad ramena za napred što je loše držanje i razlog bolova i nelagodnosti u leđima, kukovima i ramenima. 

Stopala nose čitavu težinu tela. Stopala u trudnoći postaju znatno osetljivija, a njihovo oticanje dodatno otežava trudničku svakodnevnicu. Povećanjem telesne težine i pomeranjem težišne linije, ali i pod dejstvom hormona, svodovi stopala se spuštaju, pa se javlja bol u stopalima.  Nepravilan položaj stopala  odražava se kako na stopala tako i na sve zglobove iznad, kolena, kukove i kičmu.

Kako izgleda pravilno držanje tela trudnice?

Glava treba da je u središnjoj liniji u produžetku kičmenog stuba. Vrat treba da bude uspravan sa blagom fiziološkom krivinom.  Telo-trup, treba držati  uspravno, ramena su opuštena i  u istoj visini.

Pravilno i nepravilno držanje tela u trudnoći

 

Nepravilno stajanje u trudnoći

Nepravilno stajanje može dovesti  do asimetričnog položaja ramena tako da je jedna strana tela više opterećena od druge. Kod nepravilnog držanja tela, naročito ako se dugo stoji (na primer, radite stojeći svoj posao) vremenom se javljaju bolovi, ukočenost čak i uklještenje diskusa.

Pravilno i nepravilno držanje tela u trudnoći –  Šta je važno?

Važno je naučiti kako da zauzmete zaštitne položaje pri izvođenju različitih radnji. Takođe, pravilno i dozirano vežbanje, ukoliko to zdravstveno stanje dozvoljava, treba da postanu  sastavni deo svakodnevnih aktivnosti trudnice.

 • Proveravajte svoje pravilno držanje tela u toku dana!
 • Nemojte dizati teške stvari!
 • Prilikom dizanja predmeta čučnite i držite predmet blizu vašeg tela. Ustanite snagom vaših nogu, nemojte se nagnuti sa ispravljenim nogama, da ne bi stradala vaša leđa.
 • Prilikom ustajanja iz ležećeg položaja (bočnog, koje je trudnicama preporučeno),  prvo spustite  obe noge preko ivice kreveta  i laktom i šakom druge ruke treba da se odgurnete od kreveta (desni bok – desni lakat, odnosno levi bok – levi lakat), u sedeći položaj, pa tek onda ustanite.
 • Kada sedite na stolici ili u fotelji, sedite uspravnih leđa, pravilno, opuštenih ramena (podmetnite jastuče ako je potrebno), oba stopala treba da vam budu na podu. Birajate stolice i fotelje sa naslonom.
 • Pri ustajanju sa stolice, uhvatite jednom rukom ili sa obe ruke rukohvat stolice ili fotelje i oduprite se (pomognite se tim položajem pri ustajanju, nemojte se podizati naprežući isključivo stomačne mišiće). Birajte slotolice koje imaju rukohvate!
 • Izbegavajte da sedite prekrštenih nogu, jer to – osim što usporava cirkulaciju, pomera karlicu prema napred i pojačava bolove u leđima.
 • Sedenje na poslu prilagodite svojim novim potrebama, ubacite jastučić koji će rasteretiti opterećenje lumbalnog dela kičme i karlice, podršku stomaku može pružiti nošenje trudničkog pojasa ili lepljenje traka, tastatura treba da bude u visini laktova , a laktovi bi trebali imati oslonac na stolici, kao i podlaktice ili deo podlaktica na stolu, a laktovi na stolici-da ne bi mišići vrata i ramenog pojasa trpili držanje težine cele ruke u trajanju od više sati, što bi povećalo bol u vratnom delu kičme i ramenom pojasu. Ekran kompjutera bi trebalo podignuti u visini očiju, tačno ispred trudnice da ne bi prinudno gledanje stalno u jednu stranu dovelo do bola i zauzimanja nepravilnog položaja.

 

Pravilno i nepravilno držanje tela u trudnoći

Na šta obratiti pažnju?

 • Kada ulazite u automobil, prvo treba da sednete bočno pa tek onda da okrećete telo i podižete – uvučete  noge, jednu pa drugu,  u vozilo kako bi ih stavili u pravilan položaj.
 • Pažljivo se penjite uz ili silazite niz stepenice, držeći se za rukohvat.
 • Položaj stomaka i njegova veličina u poodmakloj trudnoći dovode do pomeranja težišta tela, pri čemu kičmeni stub trpi veliko opterećenje što može da bude praćeno pojavom bolova u krsnom delu kičme. Kada uvećana materica u trećem trimestru pritiska išijalgični nerv, koji izlazi iz kičme i prolazi kroz malu karlicu – javlja se bol u krstima, a duž noge može da se oseća utrnulost. Može da dođe do trenutnog gubitka kontrole nad mišićima jedne noge tokom hoda (išijas je najčešće jednostran). Povedite računa, naročito pri silasku niz stepenice, da ne izgubite ravnotežu i dovedete sebe i bebu u opasnu situaciju.

Pravilno i nepravilno držanje tela u trudnoći

Obuća i dug boravak u stojećem položaju trudnice

 • Nosite udobnu obuću, stabilnu, od prirodnih materijala, sa potpeticom od 3-5 cm, dovoljno prostranu (oko 1cm od prsta do ruba obuće) pogotovu u zadnja tri meseca trudnoće. Nosite korektivne ortopedske uloške ukoliko imate deformitet stopala (ako su vam ravni tabani) ili pak zbog prevencije spuštanja svoda stopala. Trudnicama je preporučena medicinska anatomska obuća, jer je udobna, sigurna, prsti i pete su zaštićeni, a materijali imaju antimikrobno dejstvo (sprečavaju pojavu bakterija i gljivica)
 • Ako je trudnica prisiljena da bude dugo na nogama, trebala bi da stopala razmakne vise nego obično, jer taj položaj  olakšava stajanje zbog šire površine oslonca. U isto vreme trudnica bi trebala da simuliše stezanje glutealnih mišića povremeno, jer na taj način gura karlicu u pravilan položaj i ispravlja prenaglašenu lordozu što smanjuje opterećenje i pojavu bola.

Vežbajte primereno vašem stanju ukoliko vam lekar to dozvoli, pod nadzorom stručnih osoba, time ćete sigurno olakšati sebi kako period trudnoće, tako i sam porođaj.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...