Svrab Kože u Trudnoći

svrab koze u trudnoci

Svrab kože u trudnoći je česta pojava, u drugom trimestru trudnoće posebno.

Šta izaziva svrab kože u trudnoći?

Usled hormonskih promena koža tela u trudnoći postaje znatno suvlja i osetljivija, što kod 20% trudnica može dovesti do pojave svraba.

Gde se javlja svrab kože?

Ova neprijatna senzacija najčešće se javlja u predelu stomaka, kukova, unutrašnje strane butina i u donjem delu leđa, uglavnom noću, pa utiče na kvalitet sna.

STRIJE U TRUDNOĆI, NEGA KOŽE TELA PROČITAJTE OVDE

svrab koze u trudnoci
Hidrantna krema za telo može umanjiti neprijatnu senzaciju svraba kože u trudnoći

Kako pomoći? Kako olakšati svrab kože?

Savet:

 • Ukoliko svrab nije praćen drugim kožnim manifestacija (crvenilo, bubuljice) i ne širi se na druge delove tela (ruke, noge), može se rešiti odgovarajućom negom – svakodnevnim hidriranjem i premašćivanjem kože tela (upotreba emolijentnih kremova, mleka za negu tela ili butera).
 • Treba izbegavati agresivnije proizvode za čišćenje kože tela koji će kožu dodatno isušiti i provocirati svrab (npr. komercijalne kozmetičke sapune), već izabrati blage dermokozmetičke proizvode (kupuju se u apoteci), poput ulja i gelova za tuširanje.
 • Ukoliko je svrab intenzivan i ne može da se reši adekvatnom kozmetičkom negom, može biti manifestacija određenih dermatoza, pa treba potražiti savet dermatologa.

8 Promena na Koži u Trudnoći i Nega Trudnice PROČITAJTE OVDE

ŠTA SU STRIJE I KAKO IH SE REŠITI PROČITAJTE OVDE

svrab koze u trudnoci
Dovoljno hidracije će pomoći da bude manje svraba kože u trudnoći

Kada još možemo osetiti svrab kože u trudnoći?

 • Svrab kože možete osetiti i kod pojave strija (dok se pojavljuju  „izbijaju“). U trudnoći strije nastaju usled hormonskih (povećan nivo hormona koji imaju uticaj na sintezu i strukturu kolagenih i elastičnih vlakana u koži) i fizičkih faktora (mehanički stres – kontinuirano i progresivno rastezanje kože usled povećanja obima abdomena i grudi i povećanja težine), ali ne treba zanemariti i genetsku predsipoziciju (nasledni faktor).Odgovarajuća nega podrazumeva upotrebu kozmetičkih proizvoda koji imaju uticaj na elastičnost i hidrataciju kože i vrše njeno premašćivanje.
svrab koze u trudnoci
Vitamin C svakodnevno biće blagotvoran i za zaštitu krvnih sudova , pucanje kapilara može biti uzrok svraba u trudnoći.
 • Svrab možete osetiti i kada pucaju kapilari i stvara se mreža kapilara. Nastaju usled povećane zapremine krvi i pojačane cirkulacije koja dovodi do širenja, rastezanja i povećane propustljivosti zidova pojedinih kapilara. Najčešća vaskularna promena koja se javlja u prvom i drugom trimestru trudnoće jeste tzv. spider telangiektazija – vidno proširenje pojedinih kapilara u predelu lica, vrata, grudi ili ruku koje izgledom podseća na paukovu mrežu. Savetujemo dovoljnu količinu vitamina C i adekvatne kreme za negu kože.

Prošireni kapilari (uzrok svraba kože)

 • Vaskularne promene nastale u trudnoći većinom se povlače nakon porođaja. Paukova mreža (mrežaproširenih kapilara crvene, plavičaste ili ljubičaste boje) se spontano povlači nakon porođaja, te je nije potebno tretirati tokom trudnoće.
 • Ukoliko predstavlja estetski problem, može se sakriti proizvodima dekorativne kozmetike.
 • Pažnju treba posvetiti prevenciji – adekvatna ishrana uz povećan unos vitamina C(jačanje zidova krvnih sudova).
 • Nemojte ići na tretmane uklanjanja kapilara dok ste trudni i dojite! Sačekajte realno stanje posle oporavka od porođaja, možda se svi povuku ili ostane samo mali deo vaskularnih promena.
 • Vitamin C je značajan za pravilno stvaranje vezivnog tkiva, pomaže u zarastanju rana, rast kostiju, u crevima učestvuje u usvajanju gvožđa, neophodnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.  Uzimanje C vitamina u dovoljnoj količini je važno za imunološki sistem, a onda i za druge brojne funkcije u organizmu. I majci i bebi je neophodan vitamin C da bi  fibrozni kolagen ostao zdrav, važan je u očuvanju tetiva, kostiju, hrskavice i kože. Takođe, snižava nivo holesterola u krvi.
 • Dnevna potreba za vitaminom C kod trudnica je najmanje 85 mg. Ukoliko unosite veću količinu vitamina C nećete pogrešiti niti naneti štetu, višak vitamina C se izlučuje iz organizma, a u nekim stanjima će pomoći. Upotreba C vitamina tokom trudnoće doprinosi jačanju imuniteta žene, poboljšava cirkulaciju, a nakon porođaja pomaže telu da se što pre oporavi, da se koža zategne, da raspoloženje majke bude stabilnije.
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...