Svrab Kože u Trudnoći

0

Usled hormonskih promena koža tela u trudnoći postaje znatno suvlja i osetljivija, što kod 20% trudnica može dovesti do pojave svraba.

Gde se javlja svrab kože?

Ova neprijatna senzacija najčešće se javlja u predelu stomaka, kukova, unutrašnje strane butina i u donjem delu leđa, uglavnom noću, pa utiče na kvalitet sna.

Kako pomoći? Kako olakšati ovu senzaciju?

Savet:

  • Ukoliko svrab nije praćen drugim kožnim manifestacija (crvenilo, bubuljice) i ne širi se na druge delove tela (ruke, noge), može se rešiti odgovarajućom negom – svakodnevnim hidriranjem i premašćivanjem kože tela (upotreba emolijentnih kremova, mleka za negu tela ili butera).
  • Treba izbegavati agresivnije proizvode za čišćenje kože tela koji će kožu dodatno isušiti i provocirati svrab (npr. komercijalne kozmetičke sapune), već izabrati blage dermokozmetičke proizvode (kupuju se u apoteci), poput ulja i gelova za tuširanje.
  • Ukoliko je svrab intenzivan i ne može da se reši adekvatnom kozmetičkom negom, može biti manifestacija određenih dermatoza, pa treba potražiti savet dermatologa.

Kada još možemo osetiti svrab kože u trudnoći?

  • Svrab kože možete osetiti i kod pojave strija (dok se pojavljuju  “izbijaju”). U trudnoći strije nastaju usled hormonskih (povećan nivo hormona koji imaju uticaj na sintezu i strukturu kolagenih i elastičnih vlakana u koži) i fizičkih faktora (mehanički stres – kontinuirano i progresivno rastezanje kože usled povećanja obima abdomena i grudi i povećanja težine), ali ne treba zanemariti i genetsku predsipoziciju (nasledni faktor).Odgovarajuća nega podrazumeva upotrebu kozmetičkih proizvoda koji imaju uticaj na elastičnost i hidrataciju kože i vrše njeno premašćivanje.
  • Svrab možete osetiti i kada pucaju kapilari i stvara se mreža kapilara. Nastaju usled povećane zapremine krvi i pojačane cirkulacije koja dovodi do širenja, rastezanja i povećane propustljivosti zidova pojedinih kapilara. Najčešća vaskularna promena koja se javlja u prvom i drugom trimestru trudnoće jeste tzv. spider telangiektazija – vidno proširenje pojedinih kapilara u predelu lica, vrata, grudi ili ruku koje izgledom podseća na paukovu mrežu. Savetujemo dovoljnu količinu vitamina C i adekvatne kreme za negu kože.
Share.

About Author

Comments are closed.