Svrab Kože u Trudnoći

svrab koze u trudnoci

Svrab kože u trudnoći je česta pojava, u drugom trimestru trudnoće posebno.

Šta izaziva svrab kože u trudnoći?

Usled hormonskih promena koža telau trudnoći postaje znatno suvlja i osetljivija, što kod 20% trudnica može dovesti do pojave svraba.

Gde se javlja svrab kože?

Ova neprijatna senzacija najčešće se javlja u predelu stomaka, kukova, unutrašnje strane butina i u donjem delu leđa, uglavnom noću, pa utiče na kvalitet sna.

STRIJE U TRUDNOĆI, NEGA KOŽE TELA PROČITAJTE OVDE

svrab koze u trudnoci
Hidrantna krema za telo može umanjiti neprijatnu senzaciju svraba kože u trudnoći

Kako pomoći? Kako olakšati svrab kože?

Savet:

 • Ukoliko svrab nije praćen drugim kožnim manifestacija (crvenilo, bubuljice) i ne širi se na druge delove tela (ruke, noge), može se rešiti odgovarajućom negom – svakodnevnim hidriranjem i premašćivanjem kože tela (upotreba emolijentnih kremova, mleka za negu tela ili butera).
 • Treba izbegavati agresivnije proizvode za čišćenje kože tela koji će kožu dodatno isušiti i provocirati svrab (npr. komercijalne kozmetičke sapune), već izabrati blage dermokozmetičke proizvode (kupuju se u apoteci), poput ulja i gelova za tuširanje.
 • Ukoliko je svrab intenzivan i ne može da se reši adekvatnom kozmetičkom negom, može biti manifestacija određenih dermatoza, pa treba potražiti savet dermatologa.

8 Promena na Koži u Trudnoći i Nega Trudnice PROČITAJTE OVDE

ŠTA SU STRIJE I KAKO IH SE REŠITI PROČITAJTE OVDE

svrab koze u trudnoci
Dovoljno hidracije će pomoći da bude manje svraba kože u trudnoći

Kada još možemo osetiti svrab kože u trudnoći?

 • Svrab kože možete osetiti i kod pojave strija (dok se pojavljuju  „izbijaju“). U trudnoći strije nastaju usled hormonskih (povećan nivo hormona koji imaju uticaj na sintezu i strukturu kolagenih i elastičnih vlakana u koži) i fizičkih faktora (mehanički stres – kontinuirano i progresivno rastezanje kože usled povećanja obima abdomena i grudi i povećanja težine), ali ne treba zanemariti i genetsku predsipoziciju (nasledni faktor).Odgovarajuća nega podrazumeva upotrebu kozmetičkih proizvoda koji imaju uticaj na elastičnost i hidrataciju kože i vrše njeno premašćivanje.
svrab koze u trudnoci
Vitamin C svakodnevno biće blagotvoran i za zaštitu krvnih sudova , pucanje kapilara može biti uzrok svraba u trudnoći.
 • Svrab možete osetiti i kada pucaju kapilari i stvara se mreža kapilara. Nastaju usled povećane zapremine krvi i pojačane cirkulacije koja dovodi do širenja, rastezanja i povećane propustljivosti zidova pojedinih kapilara. Najčešća vaskularna promena koja se javlja u prvom i drugom trimestru trudnoće jeste tzv. spider telangiektazija – vidno proširenje pojedinih kapilara u predelu lica, vrata, grudi ili ruku koje izgledom podseća na paukovu mrežu. Savetujemo dovoljnu količinu vitamina C i adekvatne kreme za negu kože.

Prošireni kapilari (uzrok svraba kože)

 • Vaskularne promene nastale u trudnoći većinom se povlače nakon porođaja. Paukova mreža (mrežaproširenih kapilara crvene, plavičaste ili ljubičaste boje) se spontano povlači nakon porođaja, te je nije potebno tretirati tokom trudnoće.
 • Ukoliko predstavlja estetski problem, može se sakriti proizvodima dekorativne kozmetike.
 • Pažnju treba posvetiti prevenciji – adekvatna ishrana uz povećan unos vitamina C(jačanje zidova krvnih sudova).
 • Nemojte ići na tretmane uklanjanja kapilara dok ste trudni i dojite! Sačekajte realno stanje posle oporavka od porođaja, možda se svi povuku ili ostane samo mali deo vaskularnih promena.
 • Vitamin C je značajan za pravilno stvaranje vezivnog tkiva, pomaže u zarastanju rana, rast kostiju, u crevima učestvuje u usvajanju gvožđa, neophodnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.  Uzimanje C vitamina u dovoljnoj količini je važno za imunološki sistem, a onda i za druge brojne funkcije u organizmu. I majci i bebi je neophodan vitamin C da bi  fibrozni kolagen ostao zdrav, važan je u očuvanju tetiva, kostiju, hrskavice i kože. Takođe, snižava nivo holesterola u krvi.
 • Dnevna potreba za vitaminom C kod trudnica je najmanje 85 mg. Ukoliko unosite veću količinu vitamina C nećete pogrešiti niti naneti štetu, višak vitamina C se izlučuje iz organizma, a u nekim stanjima će pomoći. Upotreba C vitamina tokom trudnoće doprinosi jačanju imuniteta žene, poboljšava cirkulaciju, a nakon porođaja pomaže telu da se što pre oporavi, da se koža zategne, da raspoloženje majke bude stabilnije.
Doktor kozmetologije Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...
Kako hranimo bebu
12 razloga za komunikaciju – Kako hranimo bebu?
Kako hranimo bebu? Da li komuniciramo sa bebom ili koristimo „digitalnu dadilju“ tj. telefon ili tablet?Kako hranimo bebu?Nisam pronašla studiju koja istražuje  procenat roditelja koji  hrani dete uz pomoć „digitalne dadilje“tj. omiljenog sadržaja za decu na telefonu/tabletu ali bi bilo zanimljivo istražiti. Da li ste se nekada pitali da li…
sunce je plavo
Sunce je plavo!
Sunce je plavo? Da li ste znali da spektar sunčevog zračenje ne podrazumeva samo ultra ljubičasto i infra crveno zračenje? Deo sunčevog spektra koji je veoma značajan, a koji je sve više u fokusu naučnika je upravo PLAVA SVETLOST – deo vidljivog spektra sunčevih zraka.Sunce je plavo!Poznata nam je plava…