Strije, Neprijatelj Ženske Kože

0

Strije ( Striae distensae) predstavljaju linearne nepravilnosti na površini kože koje najčešće nastaju u pubertetu i trudnoći (Striae gravidarum), ali i odredjenim patološkim stanjima kao što su određene endokrinološke bolesti i sindromi ili usled naglih promena u težini, a prilikom istezanja kože pa čak i prilikom napornog vežbanja kada naglo dolazi do povećanja mišićne mase i posledično istezanja kože.

Odmah na početku se mora reći da lek ili tretman za potpuno uklanjnje strija kao i ožiljaka ne postoji. Iako poznajemo mehanizam nastanka i strukturu strija kao i ožiljaka na mikro novu efikasna terapija za sada ne postoji. Ono na sta možemo da delujemo je prevencija nastanka strija a kada strije već postoje, delujemo na poboljšanje strukture kože i ublažavanje vidljivosti strija.

Sam mehanizam nastanka strija je posledica reorganizacije i gubitka strukture kolagena i elastina koji se nalaze u našoj koži. Strije je javljaju u dva oblika kao roze i bele, a njihova širina može biti od jedne tanke linije koja je jedva vidljiva do strija koje su širine prsta na ruci.

Kada govorimo o prevenciji moramo znati da i genetika odnosno struktura naše kože igra značajnu ulogu a potom i niz procedura kojima možemo sprečiti nastanak ili smanjiti površinu tela zahvaćenu strijama. Pre svega to je prevencija oscilacije kilaže, bez naglog mršavljenja i gojenja. Redovno vežbanje koje poboljava tonus kože. Upotreba kozmetičkih preparata koji se utrljavaju u kožu, možemo ih naći u vidu krema, ulja, gelova, bitno je da se redovno upotrebljavaju i da je koža dobro hidrirana. Ovo se posebno odnosi na trudnoću kada negu treba pojačati i kožu mazati minimum dva puta dnevno a regije koje se tretiraju su osim stomaka, i bokovi i grudi. Kod osoba koje su naglo dobile na težini ne treba zabraviti i butine i nadlaktice, donji deo ledja posebno kod naglog rasta u pubertetu ali i zadnju stranu potkolenica gde se takodje neretko javljaju strije.

Birajte preparate na prirodnoj osnovi bogate prirodnim uljima kao i one preparate koji sadrže nezasićene kiseline koji u sebi sadrže npr avokado. Cena ne mora da bude presudna, najbitnija je redovna nega sprovedena nakon malo dužeg tuširanja u smislu hidro masaže i potpom utrljavanja kreme. Najbitnije je omogućiti koži sda bude dovoljno hidrirana, posebno u trudnoći, a to ćete lako prepoznati, koža koja zateže, svrbi i stvara osećaj neprijatnosti je koža koju treba nahraniti spolja i time ublažiti neprijatan osećaj. Velika paleta kozmetičkih peparata koji se mogu naći na tržištu pokazuje samo veliku potrebu i interesovanje za rešavanjem ovog problema ali njihva efikasnost je samo na nivou nege kože.

Strije se delimično mogu ublažiti mezoterapijskim koktelima i laserskim tretmanima. Jedini način uklanjanja strija je hirurška operacija prilikom koje se potpuno uklanja deo kože zahvaćen strijama. 

Ova operacija je najčešće deo šire operacije koja se naziva dermolipektomija i koja podrazumeva uklanjanje viška opuštene kože na stomaku, a po potrebi može u sebi uključivati i liposukciju i rekonstrukciju trbušnih mišića kada se naziva abdominoplastika. Slična operacija se izvodi na butinama i nadlakticama kada se zateže koža butina ili nadlaktica i ove operacije se nazivaju lifting butina (Tight lift) i lifting ili zatezanje nadlaktica (Brachioplastica), i ove operacije po potrebi mogu biti paćenje liposukcijom butina, bokova, zadnjice i nadlaktica. Ove operacije se često izvode nakon trudnoće usled želje i potrebe da se povrati izgled, vitkost i zategnutost tela pre jedne ili više trudnoća, ili nakon značajnog gubitka kilograma i promene stila života kao i nakon barijatrijske hirurgije takodje u sklopu lečenja prekomerne gojaznosti. Kada se ove intervencije izvode nakon jedne ili više trudnoća najčešće se govori o tzv. Mammy makeover-u koji u sebi uključije kombinaciju više operacija i tehnika u zavisnosti od delova tela koje tretiramo, ali višak kože na stomaku kao i strije u predelu bokova i stomaka u najčešći problemi nakon trudnoće. Ponekad je dovoljna samo tzv minidermolipektomija koja je po obimu manja i lakša hirurška intervencija kojom se uklanja manji višak kože sa ili bez strija u donjem delu stomaka, ispod pupka, moguće je i po potrebi zatezanje i oslobadjanje Venerinog brega koji može biti prekriven vikom kože i masnim naslagama.

Ovde želim da napomenem da sa popularnim Mammy Makeover-om ne treba žuriti jer se u medijima stiče slika da pravo iz porođajne sale moramo izgledati kao sa modne piste, a to su naravno nerealna očekivanja. Tema nekih socioloških istraživanja je zašto se nakon npr operacije žučne kese ili slepog creva ili bilo koje druge operacije podrazumeva psihofizički oporavak ali se nakon trudnoće i porođaja koji se takođe može završiti operacijom odnosno Carskim rezom postavljaju nerealni standardni za oporavkom preko noći, a tu je i briga o detetu.

Telu treba pružiti vreme za oporavak u medicinskom ali i u estetskom smislu jer će se većina promena na telu u optimalnom vremenskom periodu vratiti u svoje prvobitno stanje a medicinski tretmani i operaciju su tu samo za one probleme koji se ne mogu rešiti nakon adekvatnog oporavka i optimalnog vremenskog perioda, koji uključuje pravilnu ishranu i vežbanje.

Share.

About Author

Comments are closed.