Strije, Neprijatelj Ženske Kože

strije

Sadržaj

Strije neprijatelj ženske kože! Šta činiti kada preventivno nismo uspeli da sprečimo pojavu strija? Mogu li se strije trajno ukloniti i kako da se boboljša struktura kože i smanji vidljivost strija?

Šta su strije?

Strije ( Striae distensae) predstavljaju linearne nepravilnosti na površini kože koje najčešće nastaju u pubertetu i trudnoći (Striae gravidarum). Ali i u odredjenim patološkim stanjima kao što su određene endokrinološke bolesti i sindromi ili usled naglih promena u težini. Prilikom istezanja kože pa čak i prilikom napornog vežbanja kada naglo dolazi do povećanja mišićne mase i posledično istezanja kože.

strije

Mogu li se strije trajno ukloniti?

Odmah na početku se mora reći da lek ili tretman za potpuno uklanjnje strija kao i ožiljaka ne postoji. Iako poznajemo mehanizam nastanka i strukturu strija kao i ožiljaka na mikro novu efikasna terapija za sada ne postoji. Ono na sta možemo da delujemo je prevencija nastanka strija a kada strije već postoje, delujemo na poboljšanje strukture kože i ublažavanje vidljivosti strija.

Sam mehanizam nastanka strija je posledica reorganizacije i gubitka strukture kolagena i elastina koji se nalaze u našoj koži. Strije je javljaju u dva oblika kao roze i bele, a njihova širina može biti od jedne tanke linije koja je jedva vidljiva do strija koje su širine prsta na ruci.

Prevencija nastanka strija pomaže?

Kada govorimo o prevenciji moramo znati da i genetika odnosno struktura naše kože igra značajnu ulogu a potom i niz procedura kojima možemo sprečiti nastanak ili smanjiti površinu tela zahvaćenu strijama. Pre svega to je prevencija oscilacije kilaže, bez naglog mršavljenja i gojenja. Redovno vežbanje koje poboljava tonus kože. Upotreba kozmetičkih preparata koji se utrljavaju u kožu, možemo ih naći u vidu krema, ulja, gelova, bitno je da se redovno upotrebljavaju i da je koža dobro hidrirana. Ovo se posebno odnosi na trudnoću kada negu treba pojačati i kožu mazati minimum dva puta dnevno a regije koje se tretiraju su osim stomaka, i bokovi i grudi. Kod osoba koje su naglo dobile na težini ne treba zabraviti i butine i nadlaktice, donji deo ledja posebno kod naglog rasta u pubertetu ali i zadnju stranu potkolenica gde se takodje neretko javljaju strije.

strije

Kako birati preparate za strije?

Birajte preparate na prirodnoj osnovi bogate prirodnim uljima kao i one preparate koji sadrže nezasićene kiseline koji u sebi sadrže npr avokado. Cena ne mora da bude presudna, najbitnija je redovna nega sprovedena nakon malo dužeg tuširanja u smislu hidro masaže i potpom utrljavanja kreme. Najbitnije je omogućiti koži sda bude dovoljno hidrirana, posebno u trudnoći, a to ćete lako prepoznati, koža koja zateže, svrbi i stvara osećaj neprijatnosti je koža koju treba nahraniti spolja i time ublažiti neprijatan osećaj. Velika paleta kozmetičkih peparata koji se mogu naći na tržištu pokazuje samo veliku potrebu i interesovanje za rešavanjem ovog problema ali njihva efikasnost je samo na nivou nege kože.

Strije se delimično mogu ublažiti mezoterapijskim koktelima i laserskim tretmanima. Jedini način uklanjanja strija je hirurška operacija  prilikom koje se potpuno uklanja deo kože zahvaćen strijama.

Uklanjanje strija operacijom

Ova operacija je najčešće deo šire operacije koja se naziva dermolipektomija i koja podrazumeva uklanjanje viška opuštene kože na stomaku, a po potrebi može u sebi uključivati i liposukciju i rekonstrukciju trbušnih mišića kada se naziva abdominoplastika. Slična operacija se izvodi na butinama i nadlakticama kada se zateže koža butina ili nadlaktica i ove operacije se nazivaju lifting butina (Tight lift) i lifting ili zatezanje nadlaktica (Brachioplastica), i ove operacije po potrebi mogu biti paćenje liposukcijom butina, bokova, zadnjice i nadlaktica. Ove operacije se često izvode nakon trudnoće usled želje i potrebe da se povrati izgled, vitkost i zategnutost tela pre jedne ili više trudnoća, ili nakon značajnog gubitka kilograma i promene stila života kao i nakon barijatrijske hirurgije takodje u sklopu lečenja prekomerne gojaznosti. Kada se ove intervencije izvode nakon jedne ili više trudnoća najčešće se govori o tzv. Mammy makeover-u koji u sebi uključije kombinaciju više operacija i tehnika u zavisnosti od delova tela koje tretiramo, ali višak kože na stomaku kao i strije u predelu bokova i stomaka u najčešći problemi nakon trudnoće. Ponekad je dovoljna samo tzv minidermolipektomija koja je po obimu manja i lakša hirurška intervencija kojom se uklanja manji višak kože sa ili bez strija u donjem delu stomaka, ispod pupka, moguće je i po potrebi zatezanje i oslobadjanje Venerinog brega koji može biti prekriven vikom kože i masnim naslagama.

strije

Uklanjanje strija posle porođaja

Ovde želim da napomenem da sa popularnim Mammy Makeover-om ne treba žuriti jer se u medijima stiče slika da pravo iz porođajne sale moramo izgledati kao sa modne piste, a to su naravno nerealna očekivanja. Tema nekih socioloških istraživanja je zašto se nakon npr operacije žučne kese ili slepog creva ili bilo koje druge operacije podrazumeva psihofizički oporavak ali se nakon trudnoće i porođaja koji se takođe može završiti operacijom odnosno Carskim rezom postavljaju nerealni standardni za oporavkom preko noći, a tu je i briga o detetu.

Telu treba pružiti vreme za oporavak u medicinskom ali i u estetskom smislu jer će se većina promena na telu u optimalnom vremenskom periodu vratiti u svoje prvobitno stanje a medicinski tretmani i operaciju su tu samo za one probleme koji se ne mogu rešiti nakon adekvatnog oporavka i optimalnog vremenskog perioda, koji uključuje pravilnu ishranu i vežbanje.

avatar
Radi u Kliničkom centru Srbije na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Trenutno je na doktorskim studijama iz rekonstruktivne hirurgije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Vežbe hodanja u trudnoći za svaki trimestar – 3 nivoa fitnesa

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...