Masaža Posle Porođaja

Masaža posle porođaja, za mame koje doje i mame koje ne doje.

Mame se često pitaju nakon porodjaja, kada smeju na masažu, u periodu kada doje, koje vrste masaža i ulja su primerene dok se oporavljaju …

Ako vam ginekolog to odobri, masaža je pravi „melem“ za telo i dušu!

Za vreme  trudnoće telo žene trpi brojne  promene.  Česti su i problemi poremećaja statike zbog pogrešnog držanja tela u trudnoći,  koji se mogu pogoršati nakon porodjaja,  zbog nepravilnog  položaja tela žene, pri svakodnevnom kontaktu sa bebom, bilo pri podoju, presvlačenju, kupanju bebe…. Ubrzo nakon porođaja kreće naglo vraćanje ka stanju pre trudnoće. Za većinu žena to uključuje često mokrenje i znojenje, opšti zamor i umor od dojenja ili rada. Takođe, žene prolaze kroz period kada se telo bavi brzim smenama hormona.

Masaža posle porođaja (2)

Da li je preporučena masaža posle porodjaja?

Nakon mesec dana posle porodjaja,  preporučuje se prvi pregled kod ginekologa, i tada je prilika da pitate da li imate dijastazu tržbušnih mišića, da li možete da počnete sa vežbanjem i da li postoje ili ne zdravstvene smetnje da idete na masažu.

Ako možete na masažu, veoma je važno da pažljivo birate ko će vas masirati. Neka to bude stručno lice (idealno fizioterapeut koji se bavi i masažom ili maser sa većim iskustvom).

Posleporođajna masaža ima za cilj da pomogne da se nova mama oporavi od trudnoće i porođaja.Masažom tela se ubrzava cirkulacija i stimuliše  izbacivanje štetnih materija,  masažom se relaksiramo, oslobađamo od stresa, kvalitet sna je bolji, smanjujemo bol u mišićima, utičemo na vraćanje elastičnosti kože i poboljšavamo tonus mišića,  pozitivno utičemo na istezanje mišića i korigujemo negativne promene posture tela…Redovna  masaža  u periodu nakon porođaja, je veoma korisna, pored ublažavanja  fizičkih tegoba, utiče i na emocionalno stanje porodilje. Telo, um i duša se relaksiraju, neguju i podmlađuju.

I još, samo kad ste vi srećna i zadovoljna mama, možete da se posvetite bebi na najkvalitetniji način.

Masaža posle porođaja (1)

Koja vrsta masaže je preporučena u  periodu oporavka od porođaja?

U periodu oporavka od porodjaja i vraćanja tela u dobru formu  opredelite se za relaksacionu masažu u kombinaciji sa refleksoterapijom stopala. Ako ste izabrali dobrog terapeuta koji Vas  masira, može kombinovati i medicinsku masažu, parcijalno, za delove tela koji su Vam eventualno ugroženi (naprimer ledja…).

Koliko treba da traje masaža?

Ukupno, masaža u ovom periodu ne treba da traje duže od 60 minuta. Relaks masaža je najčešće primjenjivana vrsta masaže, gde terapeut, uz pomoć ulja ili losiona za masažu, masira površinske spojeve mišića dugim glatkim i kružnim pokretima. Ova vrsta masaže je nežna i relaksirajuća. Refleksoterapija stopala  je masaža koja će vam opustiti i odmoriti stopala, koja su dugo u periodu trudnoće trpela uvećanu težinu tela. Pritiskom na  određene tačke na stopalima,   stimuliše se rad određenih unutrašnjih organa, veoma je prijatna i relaksirajuća, i povoljno djeluje na stres, poremećaje u varenju, hormonsku ravnotežu, nesanicu, bolove u leđima…

Specijalne vrste masaža: anticelulit masaža,  sportska masaža, šijacu, masaža vulkanskim kamenjem, kraljevska masaža, i druge vrste masaža, ostavite za neki drugi period života, jer vam nisu primerene ni zdrave agresivnije masaže, a  masažu uvek treba prilagoditi stanju organizma.

Da li se smem masirati – masaža i dojenje?

Mame pitaju, da li smeju na masažu ukoliko doje? Svakako da,  kvalitetna masaža (od strane stručnog lica) može biti od koristi,  masaža  podiže nivo prolaktina, hormona koji potstiče stvaranje mleka. Opuštanje mišića grudi otvara ramena i podržava laktaciju, masaža grudi direktno pomaže u olakšavanju bolova u tom području i dodatno doprinosi dojenju.

Koja ulja su preporučena za masažu u ovom periodu života žene ?

Za pravo uživanje u masaži, ali i negu kože tela važan je izbor ulja za masažu. Izbegavajte u ovom periodu agresivnija i aktivna ulja, naročito ako dojite, i opredelite se za jedno od blagotvornih ulja, kao što su bademovo ulje,  ulje avokada, jojoba ulje, kokosovo ulje, ulje makadamije, ili ulje od koštica groždja.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dipl. fizioterapeut Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…