Vežbe i dijastaza trbušnih mišića

Vezbe i dijastaza trbusnih misica

Sadržaj

Vežbe i dijastaza trbušnih mišića, Pitate se da li su vežbe primerene ako imate dijastazu trbušnih mišića. Da biste se uspešno oslobodile uvećanog  stomaka nakon porođaja, pre svega treba da budete sigurne u jedno: da li je prisutna dijastaza trbušnih mišića ili ne i kolika je dijastaza ukoliko je imate. Uvek imajte na umu da je  razdoblje postporodjajnog oporavka podjednako osetljivo kao i period trudnoće, a možda i više.

Vezbe i dijastaza trbusnih misica

Dijastaza trbušnih mišića – da li je imam?

To može da utvrdi vaš lekar.

O dijastazi trbušnih mišića pročitajte OVDE  

Prva kontrola se obavlja 6 nedelja ( 40 dana ) posle porodjaja, ako je porodjaj vaginalni i protekao bez komplikacija a žena se dobro oseća i nema nikakvih tegoba.

Dok ne utvrdite, da li imate dijastazu trbušnih mišića, i ako je imate, kolika je i da li je fiziološka,  nemojte  raditi vežbe koje zahtevaju naprezanje i istezanje.  Izbegavajte i u svakodnevnim aktivnostima, a vodite računa zbog vašeg zdravlja i o tome kako podižete bebu. Ne podižite ništa teško, nemojte naglo ustajati iz sedećeg položaja…   Forsiranje rada na sebi koje je neprimereno vašem trenutnom stanju, može dovesti do pogoršanja stanja.  Kao što su: trbušnjaci, sklekovi, čučnjevi, plivanje…

Vezbe i dijastaza trbusnih misica Vežbe u početnoj fazi dijastaze trbušnih mišića

U nastavku su vežbe koje se preporučuju u početnom periodu tretiranja dijastaze. Možete ih raditi dok beba spava,u kućnim uslovima. Deluju jednostavno, ali su vrlo efikasne, ukoliko im se pristupi ozbiljno.

Važno: Dijastaza neće nestati sama po sebi – potrebno je vežbati! A vežbe za vas može odrediti samo stručnjak (vaš lekar, fizijatar, fizioterapeut, i fitness instruktori koji su prošli specijalnu obuku i imaju mišljenje fizijatra).

Vezbe i dijastaza trbusnih misica

1.Vežba u ležećem položaju

Lezite na leđa, savije noge u kolenima, obmotajte peškir oko stomaka, tako da ukrštene krajeve držite u rukama. Udahnite vazduh, zalepite karlicu za podlogu, izdahnite vazduh, uvucite pupak ka kičmi, zategnite krajeve peškira i na kraju podignite glavu sa podloge ka grudima, zadržite bar 3s. Zatim spustite glavu, dve opustite i odmorite pre sledećeg ponavljanja. Ponovite pokret barem 15 puta, 2-3 puta dnevno. Napomena: istu vežbu  možete uraditi, tako da umesto peškira postavite šake na stomak, i tokom pokreta šake približavate ka pupku.

Vezbe i dijastaza trbusnih misica

2.  Kegelova vežba

Iz istog početnog položaja, (ležanje na leđima sa savijenim kolenima), lagano udahnite vazduh, izdahnite, povucite pupak prema kičmi, pritisnite karlicu za pod, a onda stisnite mišiće karličnog dna (Kegelove vežbe). Stiskanje može biti različito: kao jedna kontrakcija koja traje dok brojite do 5 a zatim lagano opuštajte, zatim brzo stiskanje 5 puta pa opuštanje (kad vam to postane lagano, produžavajte trajanje kontrakcije-brojanje do 10) Ponovite 15 puta u seriji, vežbe možete 2-3 puta dnevno.

3.Vežba na stolici

Sedite na stolicu, stopala spustite na pod, ispravite leđa, položite ruke na stomak, kada udahnete, stomak raste kao balon, a kada izdahnete vazduh, stegnite mišiće stomaka, kao da želite da približite pupak ka kičmenom stubu, a rukama gurajte stomak ka sredini, ostanite u ovoj poziciji dok brojite do 20, kasnije do 30. Brojite naglas da ne biste zadržavali dah. Vežbu ponovite 15 puta u seriji, serije ponavljajte 2-3 puta dnevno. Napomena: ukoliko želite, možete istovremeno raditi i Kegelovu vežbu (stiskati mišiće karličnog dna).

Kada mogu početi sa vežbanjem pročitajte OVDE

Na vašem prvom kontrolnom preledu kod lekara, nakon porođaja, proverite imate li dijastazu trbušnih mišića, i ne žurite ako je imate. Polako i u skladu sa preporukama stručnjaka radite na rešavanju tog problema!

Dijastaza se može tretirati čak i nekoliko godina nakon porođaja, veoma uspešno. Koliko ce napredak biti brz zavisi od širine same dijastaze i njene dubine, Naravno, i vaše želje, upornosti i posvećenosti ovom vidu treninga. Moja preporuka je da ozbiljno shvatite svoje zdravlje. Jer, problemi koji su posledica dijastaze trbušnih mišića neće prestajati. Dijastaza se sama neće povući. Potreban je rad!

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Električni bicikli se sve više nameću kao idealno rešenje za užurbane gradove i stresnu svakodnevicu. U modernom svetu gde je očuvanje životne sredine postalo ne samo odgovornost, već i potreba....

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...