Kako u Trudnoći, Očuvati Elastičnost i Hidrantnost Kože Tela i Sprečiti (ili ublažiti) Pojavu Strija?

0

U predelu stomaka, bokova, grudi, ali i zadnjice, butina i natkolenica, u toku trudnoće mogu se pojaviti strije. Na tržištu postoje različiti proizvodi namenjeni prevenciji strija,  ali treba imati u vidu da nisu svi proizvodi i jednako efikasni.

Kako sačuvati elastičnost i hidrantnost kože u trudnoći (1)

Tokom trudnoće, hormonski status i kontinuirano i progresivno rastezanje kože usled povećanja obima i težine, mogu dovesti do pojave strija. Međutim, odgovarajuća nega može sprečiti, ali i ublažiti njihovo nastajanje (kod žena sa genetskom predispozicijom – naslednim faktorom za nastajanje strija).

Na tržištu postoje različiti kozmetički proizvodi namenjeni prevenciji strija, ali nisu svi i jednako efikasni. O čemu voditi računa pri izboru?

 

Kako sačuvati elastičnost i hidrantnost kože u trudnoći (3)

Većina proizvoda za prevenciju strija sadrži tokoferol (vitamin E) i derivate tokoferola, koji pored antioksidativnog, mogu imati i vlažeći efekat.   Povećan sadržaj vlage u površinskom sloju kože istovremeno dovodi i do povećanja njene elastičnosti, pa će pomenute sirovine imati uticaj i na elastičnost kože.

 

Sa druge strane, na povećanje elastičnosti će uticati i sirovine koje podstiču (različiti peptidi, fitosteroli ši butera i avokadovog ulja, pojedini biljni ekstrakti – npr. ekstrakt centele) ili su uključene u sintezu elastina i kolagena u koži, poput askorbinske kiseline (vitamin C) i njenih derivata.

Share.

About Author

Comments are closed.