Promene na Koži u Trudnoći – Nega Trudnice

0

Kod 90% trudnica tokom trudnoće dolazi do promena na koži i one mogu biti: fiziološke, dermatoze specifične za period trudnoće i dermatoze podstaknute trudnoćom.

Zaštita kože žene na suncu leti i zimi

Koža trudnice treba specijalnu zaštitu od sunca.

Fiziološke (normalne) promene na koži u toku trudnoće uglavnom su povezane sa hormonskim statusom i javljaju se kako na koži lica, tako i na koži tela. Međutim, promene na koži ne moraju biti iste kod svih trudnica, niti u svakoj trudnoći – svaka trudnoća je slučaj za sebe. Dok pojedine trudnice mogu imati problem sa masnom kožom i pojavom akni, druge se bore sa suvom kožom praćenom svrabom. Kod nekih trudnica se pak stanje kože može popraviti, pa im koža postaje meka, glatka i svilenkasta na dodir. U svakom slučaju, došlo do promena ili ne, u trudnoći je neophodno kožu lica i tela pravilno čistiti i negovati.

Najčešće fiziološke promene na koži lica u toku trudnoće jesu: melasma, pucanje kapilara, “trudnički sjaj” i akne, dok na telu može doći do povećane maljavosti, hiperpigmentacija, pojave tamne linije duž stomaka, ali i pojave strija i celulita.

Share.

About Author

Comments are closed.