Povećana maljavost u trudnoći – Depilacija u trudnoći

Povećana maljavost u trudnoći - Da li smem na depilaciju

Povećana maljavost u trudnoći? Da,u trudnoći često dolazi do povećane maljavosti na licu i telu. Kako se rešiti ovog problema, šta je dozvoljeno u periodu trudnoće i dojenja?

Zašto dolazi do povećane maljavosti u trudnoći?

Usled povećanog lučenja androgena u trudnoći, može doći do povećane maljavosti na pojedinim delovima lica (gornja usna, obrazi, brada) i tela (ruke, noge, leđa), što je naročito izraženo kod trudnica koje inače imaju tamnije i guste dlake. Iako dolazi do regulisanja maljavosti u periodu do 6 meseci nakon porođaja, tokom trudnoće ova promena predstavlja dodatni estetski problem za trudnicu.

povecana maljavost u trudnoci
Možda ste navikli da neželjene dlake na većim površinama brijte. Sada ćete verovatno morati nešto češće nego obično. Brijanje vašeg privatnog područja tokom trudnoće može biti teže. Naročito tokom kasnijih meseci kada vam je stomak značajno uvećan.

Povećana maljavost u trudnoći – Da li smem na depilaciju?

Savet: Povećana maljavost u trudnoći može biti razlog nezadovoljstva. Uklanjanje dlaka u trudnoći je zato opravdano, a usput i bezbedno. Trudnica svakako treba dati prednost depilaciji ili brijanju (ukoliko trudnica ne može da izdrži bol koji prati depilaciju).

Eepilaciju – lasersko uklanjanje dlaka obavezno ostaviti za period nakon trudnoće! Laserskim uklanjanjem dlaka, lasersko svetlo oštećujući folikul dlake kako bi zaustavio budući rast. Kod elektrolize, metalna sonda se ubacuje u osovinu gde raste dlaka, propuštajući električnu struju kroz vašu kožu da uništi folikul. Ne postoje istraživanja koja bi dokažala da su ove metode bezbedne za trudnicu.

Bez brige, „trudnička dlakavost“ je prolazna! Sve će se vratiti u normalu kada vaša beba napuni oko 6 meseci. Takođe, postoje i bezbedni načini da uklonite vašu maljavost.

Povecana maljavost u trudnoci
Iako vam se može učiniti da je šećer prirodnije rešenje od voska, on takođe može izazvati iste iritacije kože i infekcije. Koristite iste mere predostrožnosti kao i kod depilacije voskom.

Koji proizvodi za depilaciju su bezbedni u trudnoći?

Od proizvoda namenjenih depilaciji, prednost treba dati voštanim (tzv. vosak za depilaciju) i šećernim depilatorima (šećerna pasta). Odaberete onu depilaciju koja najviše prija vašoj koži.

  • Određenim tipovima kože više prija depilacija toplim, odnosno hladnim voskom. Topla deplilacija se ne preporučuje osobama sa proširenim venama i kapilarima, a znamo da u trudnoći dolazi do vaskularnih promena. Zato ćemo vam savetovati hladni vosak i depilaciju hladnim voskom. Depilacijom hladnim voskom bićete mirni bar dve do tri nedelje. Ukoliko se redovno tretirate hladnim voskom dlake će se prorediti.
  • Šećerna pasta za depilaciju je sasvim prirodna i jeftina metoda, koja vam moze pomoći da se rešite neželjenih dlaka. ovo je možda jedna od najstarijih metoda uklanjanja dlaka, koju su koristile  žene još u Starom Egiptu. Zato se naziva  još i Egipatska depilacija.
Povecana maljavost u trudnoci
Izbegavajte depilaciju delova tela zahvaćenih melazmom. Ili pigmentnim promenama koje su nastale u trudnoći. Izbegavajte i depilaciju bilo gde ako koristite antibiotik. 

Depilacija u trudnoći – Kreme za depilaciju da ili ne u trudnoći?

Hemijski depilatori (bezbolno uklanjanje dlaka bez čupanja, ali uz hemijsko narušavanje strukture dlake i njeno kidanje) sadrže supstance koje inače mogu dovesti do iritacije. Tako da ove proizvode treba izbegavati u trudnoći. U trudnoći je usled hormonskih i vaskularnih promena, povećana osetljivost kože. Takođe povećana je mogućnost ispoljavanja neželjenih efekata kozmetičkih proizvoda. Razne kreme za uklanjanje dlaka, gelovi, losioni, aerosoli i roll-oni mogu samo izgledati kao lako rešenje. Ali, nauka još nije utvrdila da li su bezbedni tokom trudnoće. Takođe, hemikalije imaju izrazit miris, koji je u najmanju ruku veoma neprijatan. U nekim slučajevima izaziva alergijsku reakciju.

povecana maljavost u trudnoci

Za oblikovanje obrva, uklanjanja dosadnih dlačica na bradi (kojih je sve više) ili uklanjanja zalutalih dlačica na gornjim usnama koristite pincetu. To već radite rutinski, samo će sada biti „više posla“.
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…