Povećana maljavost u trudnoći – Depilacija u trudnoći

Povećana maljavost u trudnoći - Da li smem na depilaciju

Sadržaj

Povećana maljavost u trudnoći? Da,u trudnoći često dolazi do povećane maljavosti na licu i telu. Kako se rešiti ovog problema, šta je dozvoljeno u periodu trudnoće i dojenja?

Zašto dolazi do povećane maljavosti u trudnoći?

Usled povećanog lučenja androgena u trudnoći, može doći do povećane maljavosti na pojedinim delovima lica (gornja usna, obrazi, brada) i tela (ruke, noge, leđa), što je naročito izraženo kod trudnica koje inače imaju tamnije i guste dlake. Iako dolazi do regulisanja maljavosti u periodu do 6 meseci nakon porođaja, tokom trudnoće ova promena predstavlja dodatni estetski problem za trudnicu.

povecana maljavost u trudnoci
Možda ste navikli da neželjene dlake na većim površinama brijte. Sada ćete verovatno morati nešto češće nego obično. Brijanje vašeg privatnog područja tokom trudnoće može biti teže. Naročito tokom kasnijih meseci kada vam je stomak značajno uvećan.

Povećana maljavost u trudnoći – Da li smem na depilaciju?

Savet: Povećana maljavost u trudnoći može biti razlog nezadovoljstva. Uklanjanje dlaka u trudnoći je zato opravdano, a usput i bezbedno. Trudnica svakako treba dati prednost depilaciji ili brijanju (ukoliko trudnica ne može da izdrži bol koji prati depilaciju).

Eepilaciju – lasersko uklanjanje dlaka obavezno ostaviti za period nakon trudnoće! Laserskim uklanjanjem dlaka, lasersko svetlo oštećujući folikul dlake kako bi zaustavio budući rast. Kod elektrolize, metalna sonda se ubacuje u osovinu gde raste dlaka, propuštajući električnu struju kroz vašu kožu da uništi folikul. Ne postoje istraživanja koja bi dokažala da su ove metode bezbedne za trudnicu.

Bez brige, „trudnička dlakavost“ je prolazna! Sve će se vratiti u normalu kada vaša beba napuni oko 6 meseci. Takođe, postoje i bezbedni načini da uklonite vašu maljavost.

Povecana maljavost u trudnoci
Iako vam se može učiniti da je šećer prirodnije rešenje od voska, on takođe može izazvati iste iritacije kože i infekcije. Koristite iste mere predostrožnosti kao i kod depilacije voskom.

Koji proizvodi za depilaciju su bezbedni u trudnoći?

Od proizvoda namenjenih depilaciji, prednost treba dati voštanim (tzv. vosak za depilaciju) i šećernim depilatorima (šećerna pasta). Odaberete onu depilaciju koja najviše prija vašoj koži.

  • Određenim tipovima kože više prija depilacija toplim, odnosno hladnim voskom. Topla deplilacija se ne preporučuje osobama sa proširenim venama i kapilarima, a znamo da u trudnoći dolazi do vaskularnih promena. Zato ćemo vam savetovati hladni vosak i depilaciju hladnim voskom. Depilacijom hladnim voskom bićete mirni bar dve do tri nedelje. Ukoliko se redovno tretirate hladnim voskom dlake će se prorediti.
  • Šećerna pasta za depilaciju je sasvim prirodna i jeftina metoda, koja vam moze pomoći da se rešite neželjenih dlaka. ovo je možda jedna od najstarijih metoda uklanjanja dlaka, koju su koristile  žene još u Starom Egiptu. Zato se naziva  još i Egipatska depilacija.
Povecana maljavost u trudnoci
Izbegavajte depilaciju delova tela zahvaćenih melazmom. Ili pigmentnim promenama koje su nastale u trudnoći. Izbegavajte i depilaciju bilo gde ako koristite antibiotik. 

Depilacija u trudnoći – Kreme za depilaciju da ili ne u trudnoći?

Hemijski depilatori (bezbolno uklanjanje dlaka bez čupanja, ali uz hemijsko narušavanje strukture dlake i njeno kidanje) sadrže supstance koje inače mogu dovesti do iritacije. Tako da ove proizvode treba izbegavati u trudnoći. U trudnoći je usled hormonskih i vaskularnih promena, povećana osetljivost kože. Takođe povećana je mogućnost ispoljavanja neželjenih efekata kozmetičkih proizvoda. Razne kreme za uklanjanje dlaka, gelovi, losioni, aerosoli i roll-oni mogu samo izgledati kao lako rešenje. Ali, nauka još nije utvrdila da li su bezbedni tokom trudnoće. Takođe, hemikalije imaju izrazit miris, koji je u najmanju ruku veoma neprijatan. U nekim slučajevima izaziva alergijsku reakciju.

povecana maljavost u trudnoci

Za oblikovanje obrva, uklanjanja dosadnih dlačica na bradi (kojih je sve više) ili uklanjanja zalutalih dlačica na gornjim usnama koristite pincetu. To već radite rutinski, samo će sada biti “više posla”.
avatar
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...