Nega kože lica u trudnoći i dok dojite, šta da izbegavate

Nega kože lica u trudnoći

Sadržaj

Nega kože lica u trudnoći i sve dok dojite bebu je specifična. Lice se neguje celog života, i u svakom periodu života, nega je određena i uslovljena zahtevima tog perioda života. Kako negovati lice dok smo u periodu trudnoće?

Da li je nega kože lica u trudnoći drugačija?

Treba imati u vidu da je u trudnoći usled hormonskih i vaskularnih promena, povećana osetljivost kože, te i mogućnost ispoljavanja neželjenih efekata, pa ovaj period nije pogodan za “eksperimentisanje” i isprobavanje novih kozmetičkih proizvoda ukoliko za to ne postoji opravdan razlog (pojava akni, reakcija na proizvod koji je do tada bez problema korišćen, neodgovarajući miris proizvoda u prvom trimestru trudnoće).

nega kože lica u trudnoći
Pažljivo birajte preparate za negu kože lica i tela dok ste trudne i dok dojite bebu.

Čišćenje kože i nega trudnice

U periodu trudnoće, neophodno je nastaviti sa čišćenjem i negovanjem kože lica. Ako ste i pre trudnoće išli na čišćenje kod kozmetičara, možete nastaviti. Kozmetičar će znati koja sredstva sada može da koristi kod čišćenja. Ako niste išli na tretmane u salone lepote, već ste sami radili piling i druge načine čišćenja, nastavićete to i sada dok ste trudni.

Nega koze lica u trudnoci

Koje sastojke u kremama izbegavati u trudnoći i periodu dojenja?

Anti-aging proizvodi – za drugi period života! Što se tiče anti-aging proizvoda, stručnjaci se slažu da u trudnoći i u toku dojenja ipak treba izbegavati preparate sa vitaminom A i derivatima ovog vitamina (INCI: Retinol, Retinyl linoleate, Retinyl palmitate). Proizvodi sa hijaluronskom kiselinom, voćnim kiselinama (alfa hidroksi kiseline – AHA, npr. glikolna i mlečna kiselina) i salicilnom kiselinom u koncentraciji do 2% (pojedini proizvodi namenjeni masnoj i nečistoj koži) mogu se koristiti u trudnoći, ali usled povećane osetljivosti kože u trudnoći, i ove proizvode treba koristiti sa oprezom.

Nega koze lica u trudnoci

Proširenje kapilara na licu u trudnoći

Nastaju usled povećane zapremine krvi i pojačane cirkulacije koja dovodi do širenja, rastezanja i povećane propustljivosti zidova pojedinih kapilara. Najčešća vaskularna promena koja se javlja u prvom i drugom trimestru trudnoće jeste tzv. spider telangiektazija – vidno proširenje pojedinih kapilara u predelu lica, vrata, grudi ili ruku koje izgledom podseća na paukovu mrežu. Sačekajte i posle trudnoće bi trebalo da se ove promene povuku. Ako vam smetaju estetski, možete ih prikriti dekorativnom kozmetikom. Ne idite da uklanjate kapilare raznim postojećim metodama, dok ste u trudnoći! Unosite više vitamina C a možete koristiti i kreme sa ovim vitaminom.

Nega kože lica u trudnoći
Izbegavajte aktivne supstance, okrenite se prirodi!

Da li se serumi za lice mogu koristiti u trudnoći?

Sa oprezom zbog mogućih alergijskih reakcija. Serum prvo probajte na nadlanici da vidite ima li reakcija. Opšte pravilo je da se u trudnoći izbegavaju aktivne supstance. Serum koji sigurno ne treba koristiti u periodu trudnoće je retinol.

Ne smemo zaboraviti UV zaštitu

Naravno, nikada ne smemo zaboraviti sredstva za UV zaštitu, koja treba da postanu, ako već nisu, sastavni deo naše kozmetičke rutine. Naučili smo da su fotooštećenja glavni činioci preranog i preteranog starenja kože, i narušavanja zdravlja kože, a to nipošto nećemo dozvoliti.

Nega kože lica u trudnoći

 Akne u trudnoći, šta koristiti?

Akne se u trudnoći uglavnom javljaju na licu, ali i na leđima, grudima i vratu. Pojava akni u trudnoći povezana je sa hormonskim statusom, pa nakon porođaja uglavnom dolazi do njihovog povlačenja. Na tržištu postoje različiti kozmetički i dermokozmetički proizvodi (kupuju se u apoteci) namenjeni čišćenju i nezi kože sklone aknama.  Oni kod blagih akni, mogu biti dovoljni za ublažavanje, pa čak i rešavanje ovog problema. Svakako pri izboru, posavetujte se sa dermatologom ili apotekarom.

Nega kože lica u trudnoći

Pravilno čišćenje lica ključno je u “borbi” protiv akni – čišćenje dva puta dnevno, ujutru i uveče uz upotrebu minelarne vode za masnu kožu, gela za čišćenje ili vrlo blagih dermokozmetičkih sapuna protiv akni koji imaju i prilagođenu pH vrednost (oko 5,5) i mogu se kupiti u apoteci. Trudenice koje imaju akne,treba da izbegavaju komercijalne kozmetičke sapune (suviše su agresivni). Bolje je koristiti „sapune bez sapuna“ – takozvane sapoonine.

avatar
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Šta ako dete udari odraslu osobu – Kako reagovati?

5 razloga zašto je važno da decu vodimo na selo

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta – Koji roditelj ima veću ulogu u tome?

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Preporučujemo vam...

Zdravlje roditelja utiče na zdravlje deteta, kažu stručne studije. Iako uglavnom gledamo u majke i mislimo da je sve na njima, naučna istrazivanja jasno stavljaju do znanja da je zdravlje...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...