Nega kože lica u trudnoći i dok dojite, šta da izbegavate

Nega kože lica u trudnoći

Nega kože lica u trudnoći i sve dok dojite bebu je specifična. Lice se neguje celog života, i u svakom periodu života, nega je određena i uslovljena zahtevima tog perioda života. Kako negovati lice dok smo u periodu trudnoće?

Da li je nega kože lica u trudnoći drugačija?

Treba imati u vidu da je u trudnoći usled hormonskih i vaskularnih promena, povećana osetljivost kože, te i mogućnost ispoljavanja neželjenih efekata, pa ovaj period nije pogodan za “eksperimentisanje” i isprobavanje novih kozmetičkih proizvoda ukoliko za to ne postoji opravdan razlog (pojava akni, reakcija na proizvod koji je do tada bez problema korišćen, neodgovarajući miris proizvoda u prvom trimestru trudnoće).

Nega kože lica u trudnoći
Pažljivo birajte preparate za negu kože lica i tela dok ste trudne i dok dojite bebu.

Čišćenje kože i nega trudnice

U periodu trudnoće, neophodno je nastaviti sa čišćenjem i negovanjem kože lica. Ako ste i pre trudnoće išli na čišćenje kod kozmetičara, možete nastaviti. Kozmetičar će znati koja sredstva sada može da koristi kod čišćenja. Ako niste išli na tretmane u salone lepote, već ste sami radili piling i druge načine čišćenja, nastavićete to i sada dok ste trudni.

 Koje sastojke u kremama izbegavati u trudnoći i periodu dojenja?

Anti-aging proizvodi – za drugi period života! Što se tiče anti-aging proizvoda, stručnjaci se slažu da u trudnoći i u toku dojenja ipak treba izbegavati preparate sa vitaminom A i derivatima ovog vitamina (INCI: Retinol, Retinyl linoleate, Retinyl palmitate). Proizvodi sa hijaluronskom kiselinom, voćnim kiselinama (alfa hidroksi kiseline – AHA, npr. glikolna i mlečna kiselina) i salicilnom kiselinom u koncentraciji do 2% (pojedini proizvodi namenjeni masnoj i nečistoj koži) mogu se koristiti u trudnoći, ali usled povećane osetljivosti kože u trudnoći, i ove proizvode treba koristiti sa oprezom.

Nega kože lica u trudnoći
Preparati na bazi avokada, aloje i druga prirodna kozmetika će vam prijati.

Proširenje kapilara na licu u trudnoći

Nastaju usled povećane zapremine krvi i pojačane cirkulacije koja dovodi do širenja, rastezanja i povećane propustljivosti zidova pojedinih kapilara. Najčešća vaskularna promena koja se javlja u prvom i drugom trimestru trudnoće jeste tzv. spider telangiektazija – vidno proširenje pojedinih kapilara u predelu lica, vrata, grudi ili ruku koje izgledom podseća na paukovu mrežu. Sačekajte i posle trudnoće bi trebalo da se ove promene povuku. Ako vam smetaju estetski, možete ih prikriti dekorativnom kozmetikom. Ne idite da uklanjate kapilare raznim postojećim metodama, dok ste u trudnoći! Unosite više vitamina C a možete koristiti i kreme sa ovim vitaminom.

Nega koze lica u trudnoci
Izbegavajte aktivne supstance, okrenite se prirodi!

Da li se serumi za lice mogu koristiti u trudnoći?

Sa oprezom zbog mogućih alergijskih reakcija. Serum prvo probajte na nadlanici da vidite ima li reakcija. Opšte pravilo je da se u trudnoći izbegavaju aktivne supstance. Serum koji sigurno ne treba koristiti u periodu trudnoće je retinol.

Ne smemo zaboraviti UV zaštitu

Naravno, nikada ne smemo zaboraviti sredstva za UV zaštitu, koja treba da postanu, ako već nisu, sastavni deo naše kozmetičke rutine. Naučili smo da su fotooštećenja glavni činioci preranog i preteranog starenja kože, i narušavanja zdravlja kože, a to nipošto nećemo dozvoliti.

 Akne u trudnoći, šta koristiti?

Akne se u trudnoći uglavnom javljaju na licu, ali i na leđima, grudima i vratu.

Savet: Pojava akni u trudnoći povezana je sa hormonskim statusom, pa nakon porođaja uglavnom dolazi do njihovog povlačenja. Na tržištu postoje različiti kozmetički i dermokozmetički proizvodi (kupuju se u apoteci) namenjeni čišćenju i nezi kože sklone aknama.  Oni kod blagih akni, mogu biti dovoljni za ublažavanje, pa čak i rešavanje ovog problema. Svakako pri izboru, posavetujte se sa dermatologom ili apotekarom.

Pravilno čišćenje lica ključno je u “borbi” protiv akni – čišćenje dva puta dnevno, ujutru i uveče uz upotrebu minelarne vode za masnu kožu, gela za čišćenje ili vrlo blagih dermokozmetičkih sapuna protiv akni koji imaju i prilagođenu pH vrednost (oko 5,5) i mogu se kupiti u apoteci. Trudenice koje imaju aknetreba da izbegavaju komercijalne kozmetičke sapune (suviše su agresivni). Bolje je koristiti „sapune bez sapuna“ – takozvane sapoonine.

Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...