Nega kože lica u trudnoći, šta da izbegavate dok ste trudne

Nega kože lica u trudnoći, šta da izbegavate dok ste trudne

Lice se neguje celog života, i u svakom periodu života, nega je specifična. Kako negovati lice dok smo u periodu trudnoće?

Da li je nega kože lica u trudnoći drugačija?

Treba imati u vidu da je u trudnoći usled hormonskih i vaskularnih promena, povećana osetljivost kože, te i mogućnost ispoljavanja neželjenih efekata, pa ovaj period nije pogodan za “eksperimentisanje” i isprobavanje novih kozmetičkih proizvoda ukoliko za to ne postoji opravdan razlog (pojava akni, reakcija na proizvod koji je do tada bez problema korišćen, neodgovarajući miris proizvoda u prvom trimestru trudnoće).

Nega kože lica u trudnoći, šta da izbegavate dok ste trudne

Čišćenje kože i nega trudnice

U periodu trudnoće, neophodno je nastaviti sa čišćenjem i negovanjem koželica. Ako ste i pre trudnoće išli na čišćenje kod kozmetičara, možete nastaviti. Kozmetičar će znati koja sredstva sada može da koristi kod čišćenja. Ako niste išli na tretmane u salone lepote, već ste sami radili piling i druge načine čišćenja, nastavićete to i sada dok ste trudni.

 Koje sastojke u kremama izbegavati u trudnoći?

Anti-aging proizvodi – za drugi period života! Što se tiče anti-aging proizvoda, stručnjaci se slažu da u trudnoći i u toku dojenja ipak treba izbegavati preparate sa vitaminom A i derivatima ovog vitamina (INCI: Retinol, Retinyl linoleate, Retinyl palmitate). Proizvodi sa hijaluronskom kiselinom, voćnim kiselinama (alfa hidroksi kiseline – AHA, npr. glikolna i mlečna kiselina) i salicilnom kiselinom u koncentraciji do 2% (pojedini proizvodi namenjeni masnoj i nečistoj koži) mogu se koristiti u trudnoći, ali usled povećane osetljivosti kože u trudnoći, i ove proizvode treba koristiti sa oprezom.

Nega kože lica u trudnoći, šta da izbegavate dok ste trudne
Prirodna kozmetika sa što manje hemije

Proširenje kapilara na licu u trudnoći

Nastaju usled povećane zapremine krvi i pojačane cirkulacije koja dovodi do širenja, rastezanja i povećane propustljivosti zidova pojedinih kapilara. Najčešća vaskularna promena koja se javlja u prvom i drugom trimestru trudnoće jeste tzv. spider telangiektazija – vidno proširenje pojedinih kapilara u predelu lica, vrata, grudi ili ruku koje izgledom podseća na paukovu mrežu. Sačekajte i posle trudnoće bi trebalo da se ove promene povuku. Ako vam smetaju estetski, možete ih prikriti dekorativnom kozmetikom. Ne idite da uklanjate kapilare raznim postojećim metodama, dok ste u trudnoći!

Doktor kozmetologije Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…