Proširenje Kapilara u Trudnoći

0

Vaskularne promene koje utiču na izgled kože u trudnoći, prošireni kapilari, takođe su normalna-fiziološka pojava vezana za hormonski status.

Proširenje kapilara u trudnoći (2)

Zašto nastaju prošireni kapilari u trudnoći?

Nastaju usled povećane zapremine krvi i pojačane cirkulacije koja dovodi do širenja, rastezanja i povećane propustljivosti zidova pojedinih kapilara. Najčešća vaskularna promena koja se javlja u prvom i drugom trimestru trudnoće jeste tzv. spider telangiektazija – vidno proširenje pojedinih kapilara u predelu lica, vrata, grudi ili ruku koje izgledom podseća na paukovu mrežu.

 

Da li ih tretirati?

  • Vaskularne promene nastale u trudnoći većinom se povlače nakon porođaja. Paukova mreža (mreža proširenih kapilara crvene, plavičaste ili ljubičaste boje) se spontano povlači nakon porođaja, te je nije potebno tretirati tokom trudnoće.
  • Ukoliko predstavlja estetski problem, može se sakriti proizvodima dekorativne kozmetike.
  • Pažnju treba posvetiti prevenciji – adekvatna ishrana uz povećan unos vitamina C(jačanje zidova krvnih sudova).
  • Nemojte ići na tretmane uklanjanja kapilara dok ste trudni i dojite! Sačekajte realno stanje posle oporavka od porođaja, možda se svi povuku ili ostane samo mali deo vaskularnih promena.

Vitamin C u borbi protiv proširenih kapilara?

Vitamin C (askorbinska kiselina) je značajan vitamin, antioksidans koji moramo svakodnevno unositi, obzirom da je esencijani nutrijent,  hidrosolubilni vitamin rastvorljiv u vodi i ne akumulira se  se u organizmu.

Ovaj vitamin je značajan za pravilno stvaranje vezivnog tkiva, pomaže u zarastanju rana, rast kostiju, u crevima učestvuje u usvajanju gvožđa, neophodnog za stvaranje crvenih krvnih zrnaca.  Uzimanje C vitamina u dovoljnoj količini je važno za imunološki sistem, a onda i za druge brojne funkcije u organizmu. I majci i bebi je neophodan vitamin C da bi  fibrozni kolagen ostao zdrav, važan je u očuvanju tetiva, kostiju, hrskavice i kože. Takođe, snižava nivo holesterola u krvi.

Dnevna potreba za vitaminom C kod trudnica je najmanje 85 mg

Upotreba C vitamina tokom trudnoće doprinosi jačanju imuniteta žene, poboljšava cirkulaciju, a nakon porođaja pomaže telu da se što pre oporavi, da se koža zategne, da raspoloženje majke bude stabilnije.

Share.

About Author

Comments are closed.