Prošireni Kapilari, Samo Estetski Problem?

Prošireni Kapilari, Samo Estetski Problem

Sadržaj

Da li su prošireni kapilari samo estetski problem?  Koji su uzroci nastanka proširenih kapilara na koži? Koliko vrsta kapilara postoji? Kako se leče prošireni kapilari i rešava estetski problem? 

Krvni sudovi, kao deo cirkulatornog sistema se dele na:

  • Arterije– krvne sudove koji iz srca, transportuju oksigenisanu, tj. krv bogatu kiseonikom, do svih delova organizma.
  • Vene– krvne sudove, koji transportuju dezoksigenisanu krv (krv bogatu ugljen dioksidom) nazad ka srcu.

Kapilari su, najsitniji delovi cirkulacionog sistema.  Oni omogućavaju razmenu materija između arteriola (malih arterija) i venula (malih vena). Upravo zbog te uloge, građeni su od samo jednog sloja ćelija, a dijametar im je između 5 i 10 mikrometara.

Prošireni Kapilari, Samo Estetski Problem

Koliko vrsta kapilara postoji?

U zavisnosti od tkiva u kojima se nalaze, postoje tri vrste kapilara. Kontinuirani kapilari koji se nalaze u mišićnom i nervnom tkivu.  Fenestrirani, koji imaju brojne pore, tzv. fenestre. One omogućavaju prolaz i nekim većim molekulima, a nalaze se u glomerulima bubrega.  Sinusiodalni kapilari u jetri i slezini, koji omogućavaju komunikaciju crvenih i belih krvnih zrnaca, kao i većih proteina između arteriola i venula.

Koji su uzroci pojave proširenih kapilara na koži?

Kapilari ili kapilarna mreža kože uglavnom predstavljaju estetski problem, pogotovo kod žena. Postoji nekoliko uzroka pojave kapilara. To su: genetski faktori, zraci sunčeve svetlosti, nakon trudnoće ili višestruke trudnoće. Takođe i  alkohol, začinjena hrana, pušenje, gojaznost, višak estrogena, hormonska terapija. Mogu nastati i kao posledica mehaničke traume, prekomernim širenjem kože i krvnih sudova tokom tuširanja.

U zavisnosti od tkiva u kojima se nalaze, postoje tri vrste kapilara.
U zavisnosti od tkiva u kojima se nalaze, postoje tri vrste kapilara.

Zašto ostaju uvećani?

Zidovi kapilara su vrlo elastični i krvni sudovi mogu izgubiti sposobnost kontrakcije ako su često prošireni. Zbog čega ostaju uvećani. Ovome sve pridonosi smanjena fizička aktivnost. Takođe i dugo stajanje ili sedenje sa spustenim nogama.

Kapilari su prvi znak oboljenja venskog sistema?

Kada pričamo o kapilarima, ono šta najviše opterećuje pacijente su- na koži vidljivi kapilari. To su u stvari telangiektazije ili retikularne vene. One su prvi znak bolesti venskog sistema. Nisu opasne po zdravlje, ali nekome predstavljaju veliki estetski problem. Ukoliko se ne leče, kroz duži niz godina, te retikularne vene postaju venski varikoziteti.  Oni dalje, mogu da se komplikuju upalama, pa čak i otvaranjem rana na potkolenicama.

Paukolike formacije proširenih kapilara

Treba napomenuti i takozvane „spider nevuse“- paukolike formacije proširenih kapilara.  One mogu biti genetskog porekla. Skroz su bezazleni, ali, u nekim slučajevima i pokazatelji određenog hormonskog disbalansa. Naročito u trudnoći, mogu biti i pokazatelji ozbiljnih oštećenja jetre.

lekar, u dogovoru sa pacijentom, donosi odluku o najboljem načinu lečenja
Lekar, u dogovoru sa pacijentom, donosi odluku o najboljem načinu lečenja

Kako se leče prošireni kapilari?

Lečenje kapilara i vena može biti različito. Postoje farmakološka sredstva, za oralnu i lokalnu primenu, koja deluju na venski zid, ojačavaju ga.  Na taj način poboljšavaju cirkulaciju kroz venski sistem, i sprečavaju dalji napredak bolesti.  Ovo je, pored kompresivne čarape, prvi vid terapije kod pacijenata koji imaju predispoziciju, ili su već razvili znakove venske bolesti. Takođe, sklerozacija vena je jedan od vidova lečenja. Primenom određenog farmakoškog sredstva i ubrizgavanjem istog u proširene kapilare/vene, gotovo u istom trenutku, rešavamo se neželjinih vena. Pored pobrojanih, moguća je i laserska skleroterapija. Naročito je indikovana u u tretmanu manjih kapilara. Izbor je veliki, i upravo zbog toga, lečenje prilagođeno svakom pacijentu ponaosob. Naravno, lečenje kapilarne mreže se mora kombinovati sa promenom stilova života. Takođe i izbegavanje sunčanja i solarijuma nekoliko nedelja i korišćenje krema sa visokim faktorima.

Koji je najbolji način lečenja?

Uzevši u obzir anamnestičke podatke i kliničku sliku, kao i celokupno stanje pacijenta i njegove komorbiditete, lekar, u dogovoru sa pacijentom, donosi odluku o najboljem načinu lečenja za tog pacijenta.

lekar, u dogovoru sa pacijentom, donosi odluku o najboljem načinu lečenja

Do sledeće kontrole vaskularnog hirurga

Vaše vene će vam svakako biti zahvalne ukoliko:

  • Redukujete telesnu masu.
  • Ostavite pušenje.
  • Bavite se umerenom fizičkom aktivnošću.
  • Uz naravno, adekvatan unos tečnosti.
avatar
Asistent na katedri Hirurgija sa anestezijom na Medicinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu. Autor i koautor u preko 100 publikacija iz Vaskularne hirurgije u prestižnim svetskim časopisima.Saradnik je ACST-2 studied pod pokroviteljstvom Britanske Kraljevske Akademije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...

Krema za sunčanje u trudnoći sa oksibenzonom može uticati na zdravlјe novorođenčeta, prema novoj studiji. Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da razmisle o izbegavanju ovog proizvoda, zajedno sa onima...