Kapilari, Samo Estetski Problem?

Prošireni kapilari, estetski ili medicinski problem'

Koji su uzroci nastanka proširenih kapilara na koži? Koliko vrsta kapilara postoji? Kako se leče prošireni kapilari i rešava estetski problem? 

Krvni sudovi, kao deo cirkulatornog sistema se dele na:

  • Arterije– krvne sudove koji iz srca, transportuju oksigenisanu, tj. krv bogatu kiseonikom, do svih delova organizma;
  • Vene– krvne sudove, koji transportuju dezoksigenisanu krv (krv bogatu ugljen dioksidom) nazad ka srcu.

Kapilari su, najsitniji delovi cirkulacionog sistema koji omogućavaju razmenu materija između arteriola (malih arterija) i venula (malih vena). Upravo zbog te uloge, građeni su od samo jednog sloja ćelija, a dijametar im je između 5 i 10 mikrometara.

Kapilari Estetski ili Medicinski Problem 4
U zavisnosti od tkiva u kojima se nalaze, postoje tri vrste kapilara.

Koliko vrsta kapilara postoji?

U zavisnosti od tkiva u kojima se nalaze, postoje tri vrste kapilara. Kontinuirani kapilari koji se nalaze u mišićnom i nervnom tkivu.  Fenestrirani, koji imaju brojne pore, tzv. fenestre. One omogućavaju prolaz i nekim većim molekulima, a nalaze se u glomerulima bubrega.   Sinusiodalni kapilari u jetri i slezini, koji omogućavaju komunikaciju crvenih i belih krvnih zrnaca, kao i većih proteina između arteriola i venula.

Koji su uzroci pojave kapilara na koži?

Kapilari ili kapilarna mreža kože uglavnom predstavljaju estetski problem, pogotovo kod žena. Postoji nekoliko uzroka pojave kapilara. To su: genetski faktori, zraci sunčeve svetlosti, nakon trudnoće ili višestruke trudnoće. Takođe i  alkohol, začinjena hrana, pušenje, gojaznost, višak estrogena, hormonska terapija. Mogu nastati i kao posledica mehaničke traume, prekomernim širenjem kože i krvnih sudova tokom tuširanja.

Zašto ostaju uvećani?

Zidovi kapilara su vrlo elastični i krvni sudovi mogu izgubiti sposobnost kontrakcije ako su često prošireni. Zbog čega ostaju uvećani. Ovome sve pridonosi smanjena fizička aktivnost. Takođe i dugo stajanje ili sedenje sa spustenim nogama.

Kapilari Estetski ili Medicinski Problem 1
lekar, u dogovoru sa pacijentom, donosi odluku o najboljem načinu lečenja

Kapilari su prvi znak oboljenja venskog sistema?

Kada pričamo o kapilarima, ono šta najviše opterećuje pacijente su- na koži vidljivi kapilari.

To su u stvari telangiektazije ili retikularne vene. One su prvi znak bolesti venskog sistema. Nisu opasne po zdravlje, ali nekome predstavljaju veliki estetski problem. Ukoliko se ne leče, kroz duži niz godina, te retikularne vene postaju venski varikoziteti.  Oni dalje, mogu da se komplikuju upalama, pa čak i otvaranjem rana na potkolenicama.

Paukolike formacije proširenih kapilara

Treba napomenuti i takozvane „spider nevuse“- paukolike formacije proširenih kapilara.  One mogu biti genetskog porekla. Skroz su bezazleni, ali, u nekim slučajevima i pokazatelji određenog hormonskog disbalansa. Naročito u trudnoći, mogu biti i pokazatelji ozbiljnih oštećenja jetre.

Kako lečiti proširene kapilare?

Lečenje kapilara i vena može biti različito. Postoje farmakološka sredstva, za oralnu i lokalnu primenu, koja deluju na venski zid, ojačavaju ga.  Na taj način poboljšavaju cirkulaciju kroz venski sistem, i sprečavaju dalji napredak bolesti.  Ovo je, pored kompresivne čarape, prvi vid terapije kod pacijenata koji imaju predispoziciju, ili su već razvili znakove venske bolesti. Takođe, sklerozacija vena je jedan od vidova lečenja. Primenom određenog farmakoškog sredstva i ubrizgavanjem istog u proširene kapilare/vene, gotovo u istom trenutku, rešavamo se neželjinih vena. Pored pobrojanih, moguća je i laserska skleroterapija. Naročito je indikovana u u tretmanu manjih kapilara. Izbor je veliki, i upravo zbog toga, lečenje prilagođeno svakom pacijentu ponaosob. Naravno, lečenje kapilarne mreže se mora kombinovati sa promenom stilova života. Takođe i izbegavanje sunčanja i solarijuma nekoliko nedelja i korišćenje krema sa visokim faktorima.

Kapilari Estetski ili Medicinski Problem 3
Zaštitite kožu tela od sunca!

Koji je najbolji način lečenja?

Uzevši u obzir anamnestičke podatke i kliničku sliku, kao i celokupno stanje pacijenta i njegove komorbiditete, lekar, u dogovoru sa pacijentom, donosi odluku o najboljem načinu lečenja za tog pacijenta.

Do sledeće kontrole vaskularnog hirurga

Vaše vene će vam svakako biti zahvalne ukoliko:

  • redukujete telesnu masu;
  • ostavite pušenje; 
  • bavite se umerenom fizičkom aktivnošću;
  • uz naravno, adekvatan unos tečnosti.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista opšte hirurgije sa supspecijalizacijom iz vaskularne hirurgije sa angiologijom. Asistent na katedri Hirurgija sa anestezijom na Medicinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu. Autor i koautor u preko 100 publikacija iz Vaskularne hirurgije u prestižnim svetskim časopisima.Saradnik je ACST-2 studied pod pokroviteljstvom Britanske Kraljevske Akademije.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…