Trudnoća i D-dimer Proširene Vene Nogu

Trudnoća i D-dimer Proširene Vene Nogu

Proširene vene nogu predstavljaju jedno od najčešćih oboljenja. Pored ženskog pola, genetika ima značajniju ulogu u pojavi proširenih vena.

Kada se radi D-dimer?

Postoji više razloga koji dovode do nastanka proširenih vena u trudnoći kao što su hormonski disbalans i pritisak materice na vene male karlice sa posledičnim povećanjem pritiska u venama nogu.

Sa posledičnim oštećenjem vena povećava se rizik za nastanak tromboze i venskog tromboembolizma. Ovome doprinosi smanjeno kretanje tokom trudnoće, blizanačka trudnoća i povećenje telesne težine.

Kako se postavlja dijagnoza proširenih vena
Kako raste D-dimer po trimestrima?

Jedan od značajnih biomarkera tromboze je D-dimer. D-dimer nastaje kao posledica razgradnje fibrina – oslobađaju se sastojci ugruška koji se nazivaju D-dimeri.  U trudnoći povišene vrednosti D-dimera mogu biti normalne, ali isto tako mogu ukazivati na dva ozbiljna medicinska stanja: trombozu u površnom ili dubokom venskom sistemu.

Tromboza u površnom venskom sistemu se najčešće manifestuje sa bolom i crvenilom u predelu trombozirane vene, nekad uz povišenu telesnu temperaturu. Sa druge strane tromboza u dubokom venskom sistemu se manifestuje naglim otokom noge, bolom, bledom ili crvenom zategnutom kožom. I jedna i druga tromboza mogu da dovedu do komplikacija koje se manifestuju bolom u grudima, ned ostatkom vazduha i iskašljavanjem krvi što predstavlja plućnu emboliju.

Kako se postavlja dijagnoza proširenih vena
Nosite udobnu obuću sa štiklom od 3-5 cm. Izbegavajte visoke potpetice!

Kako se postavlja dijagnoza proširenih vena?

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda vaskularnog hirurga, Collor duplex scan-om površnog i dubokog venskog sistema i laboratorijskim analizama koje ukazuju na povišene vrednosti D-dimera. I površna i duboka venska tromboza se lečeheparinima male molekulske mase čije je davanje u trudnoći bezbedno po bebu.

Povećanje D-dimera po trimestrima

Sad se dolazi do pitanja kada treba regovati u slučaju povišenih vrednosti D-dimera koji se rutinski radi u trudnoći?

U prvom trimestru D-dimer se povećava se za oko 1,5 puta u poređenju sa osnovnim nivoom pre nego što žena zatrudni. U drugom trimestru nivo  raste 2 puta  dok se u trećem trimestru vrednosti D-dimera se utrostručuju.

Kada je potreban ultrazvučni pregled venskog sistema?

Ultrazvučni pregled venskog sistema treba ukoliko trudnica ima neki od pomenutih simptoma površne ili tromboze dubokih vena, povišen D-dimer kao i ukoliko ima faktore rizika kao što su: prethodne epizode tromboze ili familijarnu predispoziciju, ukoliko je starija od 35god, ima BMI veći od 30, blizanačku trudnoću, lečenje plodnosti, dugo mirovanje ili varikozno izmenjene vene.

Koje su mere prevencija nastanka tromboze u trudnoći?

Ne postoji način da se spreči nastanak tromboze u trudnoći sa tim da se rizik značajno može smanjiti preventivnim merama:

– Izbegavanje dugog sedenja i stajanja. Kad imate priliku, podignite noge.

Ne nositi visoke štikle. Ravna obuća omogućuje bolje funkcionisanje mišića koji deluju kao pumpa i vraćaju krv.

– Savetuje se redovna i umerena fizička aktivnost.

– Nošenje hulahopki za trudnice koje je potrebno oblačiti ujutru pre ustajanja iz kreveta sa podignutim nogama.

Spavanje na levoj strani zbog smanjenja pritiska na venski sistem.

– Uzimanje dovoljno tečnosti, naročito tokom leta, uz izbegavanje sunčanja.

– Izbegavajte sedenje sa prekrštenim nogama

– Ne nositi teške stvari

Kako se postavlja dijagnoza proširenih vena
Idite na redovne kontrole

Takođe je od ekstremne važnosti da se vene operišu pre planiranja trudnoće i na taj način se smanjuju rizici i komplikacije. Ukoliko postoje varikozne vene u drugom stanju obavezno naglasiti ginekologu koji ce vas upututi na pregled vaskularnog hirurga  u cilju bezbedne trudnoće i porođaja.

Asistent na katedri Hirurgija sa anestezijom na Medicinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu. Autor i koautor u preko 100 publikacija iz Vaskularne hirurgije u prestižnim svetskim časopisima.Saradnik je ACST-2 studied pod pokroviteljstvom Britanske Kraljevske Akademije.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…