Trudnoća i D-dimer proširene vene nogu – 8 preventivnih mera

Trudnoća i D-dimer proširene vene nogu

Sadržaj

Proširene vene nogu predstavljaju jedno od najčešćih oboljenja, kada se radi D-dimer? Pored ženskog pola, genetika ima značajniju ulogu u pojavi proširenih vena.

Trudnoća i D-dimer – Kada se radi D-dimer u trudnoći?

Postoji više razloga koji dovode do nastanka proširenih vena u trudnoći kao što su hormonski disbalans i pritisak materice na vene male karlice sa posledičnim povećanjem pritiska u venama nogu.

Sa posledičnim oštećenjem vena povećava se rizik za nastanak tromboze i venskog tromboembolizma. Ovome doprinosi smanjeno kretanje tokom trudnoće, blizanačka trudnoća i povećenje telesne težine.

Trudnoća i D-dimer proširene vene nogu - 8 preventivnih mera - Trudnoca i D dimer 3
Kako raste D-dimer po trimestrima? Jedan od značajnih biomarkera tromboze je D-dimer.

Jedan od značajnih biomarkera tromboze je D-dimer. D-dimer nastaje kao posledica razgradnje fibrina – oslobađaju se sastojci ugruška koji se nazivaju D-dimeri.  U trudnoći povišene vrednosti D-dimera mogu biti normalne, ali isto tako mogu ukazivati na dva ozbiljna medicinska stanja: trombozu u površnom ili dubokom venskom sistemu.

Tromboza u površnom venskom sistemu se najčešće manifestuje sa bolom i crvenilom u predelu trombozirane vene, nekad uz povišenu telesnu temperaturu. Sa druge strane tromboza u dubokom venskom sistemu se manifestuje naglim otokom noge, bolom, bledom ili crvenom zategnutom kožom. I jedna i druga tromboza mogu da dovedu do komplikacija koje se manifestuju bolom u grudima, ned ostatkom vazduha i iskašljavanjem krvi što predstavlja plućnu emboliju.

Trudnoca i D-dimer
I površna i duboka venska tromboza se leče heparinima male molekulske mase čije je davanje u trudnoći bezbedno po bebu.

Proširene vene – kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda vaskularnog hirurga, Collor duplex scan-om površnog i dubokog venskog sistema i laboratorijskim analizama koje ukazuju na povišene vrednosti D-dimera. I površna i duboka venska tromboza se leče heparinima male molekulske mase čije je davanje u trudnoći bezbedno po bebu.

Povećanje D-dimera po trimestrima

Sad se dolazi do pitanja kada treba regovati u slučaju povišenih vrednosti D-dimera koji se rutinski radi u trudnoći?

U prvom trimestru D-dimer se povećava se za oko 1,5 puta u poređenju sa osnovnim nivoom pre nego što žena zatrudni. U drugom trimestru nivo  raste 2 puta  dok se u trećem trimestru vrednosti D-dimera se utrostručuju.

Kada je potreban ultrazvučni pregled venskog sistema?

Ultrazvučni pregled venskog sistema treba ukoliko trudnica ima neki od pomenutih simptoma površne ili tromboze dubokih vena, povišen D-dimer kao i ukoliko ima faktore rizika kao što su: prethodne epizode tromboze ili familijarnu predispoziciju, ukoliko je starija od 35god, ima BMI veći od 30, blizanačku trudnoću, lečenje plodnosti, dugo mirovanje ili varikozno izmenjene vene.

trudnoca i D-dimer
Suština upotrebe kompresivnih čarapa  je uspostavljanje pritiska na sistem dubokih vena, čime se nadoknađuje oslabljena funkcija zida krvnog suda i time se pospešuje krvotok, odnosno vraćanje krvi u srce.

Koje su mere prevencija nastanka tromboze u trudnoći?

Ne postoji način da se spreči nastanak tromboze u trudnoći sa tim da se rizik značajno može smanjiti preventivnim merama:

  • Izbegavanje dugog sedenja i stajanja. Kad imate priliku, podignite noge.
  • Ne nositi visoke štikle. Ravna obuća omogućuje bolje funkcionisanje mišića koji deluju kao pumpa i vraćaju krv.
  • Savetuje se redovna i umerena fizička aktivnost.
  • Nošenje hulahopki za trudnice koje je potrebno oblačiti ujutru pre ustajanja iz kreveta sa podignutim nogama.
  • Spavanje na levoj strani zbog smanjenja pritiska na venski sistem.
  • Uzimanje dovoljno tečnosti, naročito tokom leta, uz izbegavanje sunčanja.
  • Izbegavajte sedenje sa prekrštenim nogama
  • Ne nositi teške stvari
Trudnoca i D-dimer
Ne postoji način da se spreči nastanak tromboze u trudnoći sa tim da se rizik značajno može smanjiti preventivnim merama.

Takođe je od ekstremne važnosti da se vene operišu pre planiranja trudnoće i na taj način se smanjuju rizici i komplikacije. Ukoliko postoje varikozne vene u drugom stanju obavezno naglasiti ginekologu koji ce vas upututi na pregled vaskularnog hirurgau cilju bezbedne trudnoće i porođaja.

avatar
Asistent na katedri Hirurgija sa anestezijom na Medicinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu. Autor i koautor u preko 100 publikacija iz Vaskularne hirurgije u prestižnim svetskim časopisima.Saradnik je ACST-2 studied pod pokroviteljstvom Britanske Kraljevske Akademije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se...

Strahovi trudnica u vezi sa trudnoćom su brojni. Ovo su najčešći strahovi kojih se treba što pre osloboditi. Prirodno je da se malo brinete tokom trudnoće. To je novo iskustvo...

Povećan holesterol u trudnoći je uobičajen i neophodan. Ali, koliko je previše? Poznato je da su komplikacije vezane za trudnoću povezane sa ukupnim nivoom holesterola. Takođe i nivoima triglicerida koji...

Snovi u trudnoći često su neobični, iako svi spavaju i sanjaju svake noći, snovi tokom trudnoće obično su prepuni emocija. To je odraz  dramatičnih životnih promena kojima ćete se podvrgnuti. Dakle, šta...