Torba za porodilište – Šta poneti u porodilište?

Torba za porodilište

Sadržaj

Torba za porodilište treba da bude spremna kada dođe čas odlaska u porodilište. Trudnica će se osećati opuštenije, ako pripremi i spakuje na vreme, svoju torbu za porodilište sa svim onim  što će joj trebati.

Torba za porodilište – Izbor torbe za porodilište

Birajte pri kupovini torbe za porodilište takvu torbu koja će vam biti praktična za upotrebu.  Nemojte birati torbu koja je glomazna i kabasta i od krutog materijala.  Torbu ćete odložiti u prodilištu u mali ormar. Gledajte da bude laka za prenošenje. Jer, vi ćete je nositi sa sobom tokom boravka u porodilištu. Dobro je da torba ima i pregrade, za odlaganje stvari koje vam uvek mogu biti “pri ruci”.

Šta spakovati u torbu za porodilište?

Početkom devetog meseca trudnoće (oko 37.nedelje trudnoće), trudnica treba da spakuje svoju torbu za odlazak u porodilište. Tako će biti sigurna, smirena i pripremljena za onaj trenutak kada krene na porođaj. U Porodilište se ide bez laka na noktima ruku i nogu! Torba treba da sadrži samo neophodno, ne nosite previše stvari.

Torba za porodilište

Zašto je važno da trudnica skine lak sa noktiju pre odlaska u porodilište?

U toku vaginalnog porođaja, ali i tokom carskog reza, lekari prate boju noktiju na rukama i nogama buduće mame. Kada su bezbojni i ružičasti, to je pokazatelj da je sve u redu. U slučaju da padne nivo kiseonika u krvi, nokti će biti plavi i modr. Ukoliko su nokti nalakirani te promene se ne mogu uočiti.

Nikada se sigurnošću ne može znati da li će se porođaj završiti carskim rezom. Tokom carskog reza na prst se stavlja pulsni oksimetar, mali aparat koji meri saturaciju (nivo kiseonika u krvi). U slučaju da buduća majka ima veštačke nokte ili gel lak, ovaj aparat neće očitavati prave vrednosti. To bi moglo da bude rizično. Isto pravilo važi i za prirodni porođaj uz epiduralnu anelgeziju.

Torba za porodilište

Šta od dokumentacije poneti u porodilište

 • Ličnu kartu.
 • Zdravstvenu knjižicu.
 • Uput za porodilište iz Doma zdravlja.
 • Potvrdu krvne grupe i Rx faktor,
 • Nalaz krvi i urina ako se ide na carski rez.
 • Vaginalni i cervikalni bris.
 • Nalaz krvi na HBc antigen.

Torba za porodilište

Spisak stvari za torbu za porodilište

 • Sobne papuče i plastične papuče ili japanke za tuširanje.
 • Jednokratne mrežaste gaćice (10 komada).
 • Higijenski ulošci  (5 paketa).
 • Pamučni brushalter za dojenje (2 komada ).
 • Ulošci za dojenje (10 komada).
 • Kućni ogrtač ili frotir sa džepovima.
 • Spavaćica sa prednjim kopčanjem (2 komada).
 • Jedan veliki i dva manja peškira.
 • Toaletni papir i vlažne maramice.
 • Pribor za ličnu higijenu.
 • Pamučne čarape –soknice (3 komada).
 • Dugačka pamučna maica (2 komada).

torba za porodilište

Šta još poneti u porodilište

Ostale stvari koje možete spakovati u torbu, koje nisu neophodne ali mogu biti korisne:

Mobilni telefon, punjač, telefonska kartica, blok, olovka, plastične čaše. Zatim flaširana voda za piće, plastične kese koje će vam trebati za odlaganje prljavog veša koji se šalje kući. Literatura za čitanje, jedno pakovanje pelena za jednokratnu upotrebu.

MOŽETE PONETI NEKE NAMIRNICE PO SAVETU DOKTORA MEDICINE I KLINIČKOG NUTRICIONISTEPOGLEDAJTE OVDE

Kada imate spakovanu torbu za porodilište, videćete, bićete opuštenije. Znaćete da u momentu kada kucne taj čas, da pođete u porodilište, spremna torba vas čeka. I uskoro i srećni dan uvećanja porodice! Srećno!

Kada se približava termin porođaja?

Očekivani termin porođaja se računa 266 dana od datuma začeća ili poslednja menstruacija + 7 dana – 3 meseca. Za izračunavanje termina porođaja prihvaćeno je takozvano Negelovo pravilo, prema kojem trudnoća traje 280 dana ili 10 lunarnih meseci (mesec od 28 dana). Mada taj termin često pravi zabune. Zato što se manji procenat žena – možda oko pet odsto, porodi baš na taj dan. Na datum poslednje menstruacije dodaje se sedam, a zatim se oduzimaju tri meseca. Očekuje se da će porođaj biti tada, pošto trudnoća traje deset lunarnih meseci. To jest, 280 dana od datuma poslednje menstruacije.

avatar
Bogato iskustvo u obuci patronažnih sestara, radu sa korisnicima Halobeba i afirmaciji dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...