Ishrana posle porođaja – Prelog za glavne obroke i užine

Ishrana posle porođaja

Sadržaj

Ishrana posle porođaja, neposredno posle porođaja dok ste u porodilištu, i kada stignete kući sa bebom Ishrana treba da je prilagođena vašem stanju i potrebama. Šta poneti u porodilište?

Ishrana posle porođaja, neposredno posle  porođaja

Sam porođaj zahteva aktiviranje različite grupe mišića i tokom nekoliko sati.  Sasvim je normalno da dolazi do gubitka energije koju morate nadoknaditi. Pored energije, dolazi do gubitka velike količine tečnosti preko znoja i gubitka krvi. Tako da prva stvar koju treba nadoknaditi nakon porođaja je upravo voda.

S obzirom da ste tokom porođaja bili na infuziji, verovatno nećete ni osećati potrebu za hranom, ali za tečnošću svakako hoćete. Ako se pri tom porađete tokom letnjih meseci, neka na vrhu torbe koju nosite u porodilište bude velika flaša vode od 2 l.

Nemojte odmah uneti velike količine tečnosti, nego gutalj po gutalj, pogotovu posle anestezije, da biste sprečili mučninu i povraćanje. Isceđen limun u vodi može da smanji osećaj mučnine, a bogat je i vitaminom C koji će učestvovati u reparaciji tkiva.

Ishrana posle porođaja
Spakujte u torbu za porodilište, kao i par flašica negazirane niskomineralne vode.

Šta od hrane poneti u porodilište

Pre unosa hrane posavetujte se sa medicinskim osobljem u porodilištu, kada i koliko možete jesti. Često se porođaj završi u periodu kada može do sledećeg bolničkog obroka da prođe i više sati, neke namirnice ponesete u porodilište:

  • Suve kajsije – bogate su gvožđem, folnom kiselinom i kalcijumom, a pospešuju laktaciju.
  • Suve šljive – pokreću crevnu peristatiku, olakšavaju probavu, jer je opstipacija čest problem nakon porođaja. Može da prođe i do nekoliko dana do prve stolice. Zato i kada se vratite kući treba povesti računa o namirnicama koje unosite
  • Orašasto voće – podstiče laktaciju, brzo vraća energiju i bogato je esencijalnim masnim kiselinama
  • Ovas – uzmite nekoliko keksa na bazi ovsenih pahuljica. Vlakna iz ovsa će olakšati probavu, a dokazano je i da sam ovas podstiče laktaciju
  • Proteinski barovi – ubrzavaju proces regeneracije mišičnog tkiva

Ne preterujte sa količinom ovih namirnica. Suvo i orašastro voće uzimajte maksimalno onoliko koliko stane u šaku, nekoliko ovsenih keksića i do 2 proteinska bara.

ISHRANA POSLE CARSKOG REZA MOŽETE POGLEDATI OVDE

Ishrana posle porođaja

Ishrana kada stignete sa bebom kući

Nakon povratka kući pored pravljenja rutine sa bebom, ne treba da zaboravite i na pravilnu ishranu. U prvih 6 nedelja nakon vaginalnog porođaja ne biste trebali da se opterećujete vežbenjem ili dijetama. Jer mnogo je važnije za Vaše i bebino zdravlje. Ishrana je još zahtevnija ako dojite. Da jedete kvalitetnu hranu koja će ubrzati oporavak, dati energiju, pokrenuti laktaciju i ubrzavati crevnu peristatiku, kako bi se što pre vratila normalna probava.

Gubitak kilograma koje ste stekli u trudnoći može vam biti na prvom mestu. Ali postoji nešto što je još važnije za Vaše zdravlje i zdravlje bebe. To je raznovrsna ishrana, gde su zastupljene sve grupe namirnica, koja će pomoći vašem oporavku.

Ako dojite, na kvalitet majčinog mleka, neće uticati šta odlučite da jedete. Jer čak i kod oskudne ishrane, proizvodnja majčinog mleka nastaće iz Vaših rezervi. Da bi se to sprečilo treba da vodite računa šta i koliko jedete, jer pored toga što je bitno da se bebine potrebe namire, neophodno je i da Vi uneste kvalitetnu hranu za očuvanje zdravlja.

Ishrana posle porođaja
Odlična užina – jogurt, voće, ovsene pahuljice.

Mleko i mlečni proizvodi u ishrani mama koje doje POGLEDAJTE OVDE

Mleko i mlečni proizvodi u ishrani mama koje ne doje POGLEDAJTE OVDE

Prelog za glavne obroke i užine

Predlog, šta za doručak?

Dobra kombinacija za doručak je kuvana ovsena kaša, sa čia semenkama, jogurtom i jagodama. Zašto? Ovas podstiče laktaciju, ali i peristatiku creva. Takođe, kao složena žitarica dugo daje osećaj sitosti, jer u ovom periodu nećete imati vremena da stalno grickate i telu će biti neophodan san. Čia semenke su prebiotik, dok je jogurt probiotik i oboje su neophodni za crevnu mikrobiotu. Jagode su bogate vitaminom C koji pomaže reparaciju i regeneraciju tkiva. Ovsenu kašu možete skuvati i držati u zamrzivaču za nekoliko sledećih obroka.

Ishrana posle porođaja

Vaš ručak u periodu posle porođaja

Neophodno je da unosite dovoljno tečnosti, kako kroz vodu ili povremeno soka od pomorandže, zbog vitamina C, tako i kroz supe svakodnevno. Odličan izbor je pileća supa. Pileća supa je bogata esencijalnim masnim kiselinama i proteinima, koji pomažu telu u ponovnoj izgradnji mišića, kože i krvnih sudova. Takođe je i bogat izvor minerala poput gvožđa.

Nakon supe neka za ručak bude dobar izvor proteina poput različitih mesa i neko tamno zeleno povrće zbog dobrog izvora folne kiseline. Na primer teleća šnicla, spanać i restovan krompir. Ne zaboravite hleb, ali u celom zrnu jer duže daju osećaj sitosti i pospešuju peristatiku creva.

Odlična užina

Dobra kombinacija za brzi obrok koji je odlična užina je puter od kikirikija, puter od badema ili neke druge vrste orašastih plodova, ovo je sjajno imati pri ruci za brzu dozu proteina i zdravih masti. Kašičica namaza odlučno ide na hleb od celog zrna ili na parčiće jabuke.

Ishrana posle porođaja

Šta za večeru?

Za večeru možete kombinovati jaja na različite načine, kao izvor proteina i minerala. Pripremi će Vas za noćne podoje. Obogatite ih povrćem, a jedite sa hlebom u crnom zrnu.

U periodu babinja birajte namirnice bogate proteinima, kalcijumom, gvožđem, omega 3 masnim kiselinama i folnom kiselinom. To je nemasnio meso, jaja, mleko i mlečni proizvodi, mahunarke (mahunarke tek nakon desetak dana od porođaja), ali i lososom i zelenim povrćem.

Ishrana posle porođaja

Ishrana ako dojite

Ako jedete raznovrsnu hranu, pogotovu jakih aroma, neke od njih mogu da promene i ukus mleka. To će Vašu bebu izložiti različitim ukusima, što olakšava proces prelaska na nemlčnu hranu. Preporučuje se da se hrana uzima u vidu najmanje 5 obroka dnevno.

Dojenje zahteva i dodatni kalorijski unos. Kada dojite bebu energetske potrebe treba povećati za 500 kcal ili 700 kcal u slučaju blizanačke trudnoće.

Začini u periodu dojenja – Koje koristiti a koji ne? POGLEDAJTE OVDE

Minimizirate grickalice i namirnice sa visokim sadržajem šećera, soli i zasićenim mastima. 

avatar
Višegodišnje iskustvo u izradi individualnih nutritivnih planova kod zdravstvenih problema. Autor knjige “Ishrana u trudnoći i bebe do druge godine života”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Savremeno vođenje porođaja znači  da u svakom trenutku pratimo i kontrolišemo tok porođaja. Cilj ovakvog vida porođaja je da se smanji morbiditet i mortalitet fetusa. Takođe, da se smanji broj...

Možda ćete primetiti prekomerno opadanje kose posle porođaja. Ne brinite, to je sasvim normalno. Evo šta nove mame treba da znaju o gubitku kose posle porođaja. Dakle, koliko dugo traje gubitak kose...

Koje pomoći za mame koje pate od postporođajne depresije su dostupne? Otkriveno je da žene sa postporođajnom depresijom preferiraju psihoterapijsku pomoć, spram farmakoterapije. I to, one vrste koja podrazumeva blaži,...