Mleko u Ishrani Posle Porođaja

Mleko i mlečni proizodi u ishrani mame posle porođaja koja ne doji

Mleko i mlečni proizvodi su značajne namirnice za majku posle porođaja i kada doji i kada ne doji.

Posle porođajaorganizmu majke, koji se oporavlja, potrebni su sviesencijelni nutrijentipre svega zaobnovu organizma, zatim za održavanje, ali i za dopunu određenih rezervi.

Unos esencijelnih nutrijenata postiže se pažljivo balansiranom dijetom, odnosno konzumiranjem adekvatne hrane. Iz tih razloga mleko i mlečni proizvodi zauzimaju značajno mesto u svakodnevnoj ishrani žene posle porođaja.

mleko u ishrani mame koja ne doji

Za majke koje ne doje, preporučuje se svakodnevno konzumiranje dve šolje mleka, jogurta ili kiselog mleka, i povremeno, oko 40 g svežeg sira sa smanjenim sadržajem soli.

 

 

Koliko mleka i mlečnih proizvoda optimalno zadovoljava potrebe mame koja doji?

Majci u periodu laktacije je potrebna veća količina energije nego u trudnoći ili u perodu pre trudnoće (u odnosu na svakodnevne potrebe u periodu trudnoće povećava se potreba za unosom energije za 300 calorija, a u periodu laktacije za 500 calorija dnevno) .

ishrana trudnice mleko svakodnevno na trpezi trudnice 300x168@2x 1

Potrebno je posebno istaći, da sastav, odnosno kvalitet mleka majke u pogledu sadržaja esencijelnih nutrijenata ( energetska vrednost, protein, vitamin i mineralne materije) zavisi od ishrane majke. Uz ostale, dobro balansirane namirnice, u ishrani dojilje preporučuje se svakodnevni unos mleka i mlečnih proizvoda

Koliko se preporučuje mleka i mlečnih proizvoda ?

Konzumiranjem pet šolja mlekakiselog mleka ili jogurta svakog dana zadovoljavaju se:

U potpunosti potrebe za kalcijumom, vitaminima B1 i B12, 48% dnevnih potreba za proteinima,19% za vitaminomB1, 40% za vitaminom B3, 24% za vitamonom B6, 78% za fosforom i oko 21% za cinkom.

Konzumiranje 50 g svežeg sira obezbeđuje :

10% dnevnih potreba za proteinima, 9% za vitaminom B2, 24% za vitaminom B12, 8% za kalcijumom i 11% za fosforom.

Preporuke su da, u periodu dojenja, majke svakog dana konzumiraju pet šolja mleka, jogurta ili kiselog mleka, i u okviru jednog obroka, oko 50 g svežeg sira sa smanjenim sadržajem soli.

Hormonalne promene koje se dešavaju tokom perioda trudnoće podrazumevaju i sekreciju hormona prolaktina. Ovaj hormon je značajan jer podstiče laktaciju i stvaranje mleka.  Dojenje je svakako, iz mnogobrojnih razloga, najbolji način hranjenja novorođenčrta. To podrazumeva da je kvalitet mleka majke od izuzetnog zanačaja. Kada je u pitanju kvalitet mleka za dojenje potrebno je naglasiti da postoje razlike, kako u količini tako i u nutritivnom sastavu mleka majke u zavisnosti od vremena kada je mleko nastalo. Prvo mleko je colostrum, zatim prelazno i zrelo mleko. Količina pojedinih nutrijenata u mleku majke je prilično konstantna, dok prisustvo određenih nutrijenata zavisi, pored vremena koje je prošlo od porođaja, i od fiziološkog stanja majke, ali i doba dana.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Profesor Emeritus, bromatology. Profesor emeritus je redovni profesor u penziji, koji se posebno istakao svojim naučnim, stekao međunarodnu reputaciju i postigao rezultate u obezbeđivanju nastavno-naučnog, u oblasti za koju je izabran.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…