Začini u periodu dojenja – Koje koristiti a koje ne?

Začini u periodu dojenja

Sadržaj

Začini u periodu dojenja su dobrodošli ali ne svi! U  stručnoj  literature ne postoje podaci i dokazi o štetnom uticaju začina koji se uobičajeno koriste u svakodnevnoj ishrani u toku perioda dojenja. Koja su najnovija saznanja o tome da li mama treba da konzumira hranu sa začinima dok doji? Naravno, ljute začine kao što su: ljuta paprika,  biber, kari, i sl. u potpunosti treba izbaciti iz jelovnika u ovom osetljivom periodu. Neki od začina pospešuju laktaciju kao cimet, đumbir, beli luk, kumin…

Začini u periodu dojenja –  Koji začini su bezbedni dok mama doji?

Ponekad ćete dobiti savet, naročito u u toku početnog perioda dojenja, da izbegavate određene začine, kao što su beli i crni luk, itd., koji mogu uticati na ukus vašeg mleka i samim tim dovesti do odbojnosti kod beba na mleko. Začine polako uvodite u ishranu, pri tome,  začini se koriste u maloj količini!

Začini u periodu dojenja
Mnogi začini se koriste u kulinarstvujer daju specifičnu aromu, miris, a neki od njih i boju i izgled jela. Ali, začini su mnogo više od toga! Poznato je da začini sadrže antioksidanse i druge korisne i značajne materije za zdravlje čoveka, pa se smatraju i lekovitim sredstvima.

Majka je pojela začinjeni obrok i podojija svoju bebu sat kasnije. Da li će ukusi hrane naći svoj put do majčinog mleka? Da li će beba osetiti ukus belog luka, kokosa ili đumbira? Sve je više dokaza da hrana koju majka jede može da utiče na ukus mleka i ovo je oblast koja se intenzivno ispituje i o kojoj se govori na svetskim kongresima posvećenim ishrani dece.

Začini u periodu dojenja
Kim je poznati začin i lekovita biljka. Sadrži velike količine eteričnog ulja. Koristi se kod problema probavnog trakta i kašlja. Podstiče metabolizam i bolje izlučivanje tečnosti iz organizma. Daje aromu raznim slanim pecivima i pitama. Aroma kima se sjajno slaže sa nekim mlečnim namazima od sira ili vurde.

Kako beba reaguje na začine?

Ono što je najvažnije jeste da pažljivo pratite bilo kakve promene ponašanja ili pojavu određenih reakcija kod bebe. Ukoliko primetite da vaša ishrana ne utiče na dojenje i prihvatanje mleka od strane bebe,  savetuje se da ishrana ostane   raznovrsna. Beba kasnije bolje usvaja nove namirnice ako mama jede raznovrsnu hranu i koristi začine!

Začini u periodu dojenja
Đumbir je najpoznatiji začin drevnih istočnjačkih kuhinja, a njegova lekovita svojstva su brojna. Kao začin se koristi svež koren i đumbir u prahu. Đumbir sadrži preko 100 bioaktivnih jedinjenja, minerala i vitamina. U njegovom sastavu važno mesto zauzimaju: vitamini B6 i C, magnezijum, natrijum, kalcijum… Gingerol i šogaol predstavljaju veoma jake antioksidanse i imaju protivzapaljensko dejstvo.

Najnovija saznanja o tome da li mama treba da konzumira hranu sa začinima dok doji

Prema najnovijim saznanjima unošenje raznovrsnih namirnica  uključujući i primenu začina, dovodi do toga da se beba  vremenom, preko mleka izlaže različitim ukusima i takva deca kasnije lakše prihvataju različite namirnice kada dođe vreme da se uvedu u njihovu ishranu. Kasnije će imati raznovrsni jelovnik. Ova deca su takođe ređe izbirljiva (nekoliko vrsta hrane) kasnije u životu. Dokazano je da što dete duže sisa, veća je verovatnoća da će kasnije rado jesti povrće.

Začini u periodu dojenja
Brojni su benefiti začina ali u ovom osetljivom periodu treba biti umeren. Bosiljak sadrži antioksidanse i ima antibakterijsko i protivzapaljensko dejstvo. Bosiljak se koristi kao prirodni lek protiv depresije, kašlja i glavobolje i mučnina. Olakšava varenje i popravlja apetit. Sveži listovi su bogati vitaminima A i C.

Beba uči ukuse hrane

Ono što sigurno znamo je da beba počinje da uči ukuse hrane mnogo pre nego što počne da jede čvrstu hranu. Slično je i sa plodovom vodom: sve je više dokaza da se ukusi i mirisi majčine hrane mogu naći i u plodovoj vodi; fetus oseća ukus i miris, guta plodovu vodu, pa se tako sreće sa različitim ukusima i mirisima još pre rođenja (prenatalno učenje).

avatar
Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Povećan holesterol u trudnoći – 3 strategije za zdrav nivo holesterola

Snovi u trudnoći – 10 uobičajenih snova i šta oni znače

Pucanje međice na porođaju – 4 vrste vaginalnih rascepa

Šta očekivati od vaših kovrdža tokom trudnoće

Sisanje palca – kako odvići dete?

Preporučujemo vam...

Plašite se da će se dogoditi pucanje međice na porođaju? Evo zašto se perinealno kidanje dešava i šta možete da uradite u vezi sa tim. O određenim aspektima porođaja se...

Mnoge roditelje brine sisanje palca ali i duža upotreba cucle varalice. Međutim,  sisanje cucle, kao i sisanje palca su deo razvoja i neizbežna stavka kod mnogih mališana. Kako da razumemo...

Kakve su sve mogućnosti drugog porođaja, ako je prvi porođaj završen carskim rezom? Ako ste ranije imali carski rez, možete imati vaginalni porođaj nakon carskog reza. Vaginal birth after a...

Uvođenje knjiga u bebin život je jedna od aktivnosti koja bogati detetovo iskustvo. Istovremeno podstiče njen govorno-jezički razvoj. Dok naše bebe rastu, mi primećujemo kako njihovu pažnju privlače različita dešavanja...