Začini u Periodu Dok Mama Doji

Koji Začini se Mogu Koristiti u Ishrani Tokom Dojenja a Koje Treba Izbegavati?

U  stručnoj  literature ne postoje podaci i dokazi o štetnom uticaju začina koji se uobičajeno koriste u svakodnevnoj ishrani u toku perioda dojenja.

Naravno, ljute začine kao što su: ljuta paprika,  biber, kari, i sl. u potpunosti treba izbaciti iz jelovnika u ovom osetljivom periodu.

koje zacine mama kad doji sme da koristi u ishrani
Limun nemojte da koristite kao začin u ovom periodu

Koji začini su onda bezbedni dok mama doji?

Ponekad ćete dobiti savet, naročito u u toku početnog perioda dojenja, da izbegavate određene začine, kao što su beli i crni luk, itd., koji mogu uticati na ukus vašeg mlekai samim tim dovesti do odbojnosti kod beba na mleko. Začine polako uvodite u ishranu, pri tome,  začini se koriste u maloj količini!

Majka je pojela začinjeni obrok i podojija svoju bebu sat kasnije. Da li će ukusi hrane naći svoj put do majčinog mleka? Da li će beba osetiti ukus belog luka, kokosa ili đumbira? Sve je više dokaza da hrana koju majka jede može da utiče na ukus mleka i ovo je oblast koja se intenzivno ispituje i o kojoj se govori na svetskim kongresima posvećenim ishrani dece.

Kako beba reaguje na začine?

Ono što je najvažnije jeste da pažljivo pratite bilo kakve promene ponašanja ili pojavu određenih reakcija kod bebe. Ukoliko primetite da vaša ishrana ne utiče na dojenje i prihvatanje mleka od strane bebe,  savetuje se da ishrana ostane   raznovrsna.

Beba kasnije bolje usvaja nove namirnice ako mama jede raznovrsnu hranu i koristi začine!

Prema najnovijim saznanjima unošenje raznovrsnih namirnica  uključujući i primenu začina, dovodi do toga da se beba vremenom, preko mleka izlaže različitim ukusima i takva deca kasnije lakše prihvataju različite namirnice kada dođe vreme da se uvedu u njihovu ishranu. Kasnije će imati raznovrsni jelovnik. Ova deca su takođe ređe izbirljiva (nekoliko vrsta hrane) kasnije u životu. Dokazano je da što dete duže sisa, veća je verovatnoća da će kasnije rado jesti povrće.

Ono što sigurno znamo je da beba počinje da uči ukuse hrane mnogo pre nego što počne da jede čvrstu hranu. Slično je i sa plodovom vodom: sve je više dokaza da se ukusi i mirisi majčine hrane mogu naći i u plodovoj vodi; fetus oseća ukus i miris, guta plodovu vodu, pa se tako sreće sa različitim ukusima i mirisima još pre rođenja (prenatalno učenje).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Bromatolog Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Objavila je kao autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…