Začini u Periodu Dok Mama Doji

0

U  stručnoj  literature ne postoje podaci i dokazi o štetnom uticaju začina koji se uobičajeno koriste u svakodnevnoj ishrani u toku perioda dojenja.

Naravno, ljute začine kao što su: ljuta paprika,  biber, kari, i sl. u potpunosti treba izbaciti iz jelovnika u ovom osetljivom periodu.

Ponekad ćete dobiti savet, naročito u u toku početnog perioda dojenja, da izbegavate određene začine, kao što su beli i crni luk, itd., koji mogu uticati na ukus vašeg mleka i samim tim dovesti do odbojnosti kod beba na mleko. Začine polako uvodite u ishranu, pri tome,  začini se koriste u maloj količini!

Majka je pojela začinjeni obrok i podojija svoju bebu sat kasnije. Da li će ukusi hrane naći svoj put do majčinog mleka? Da li će beba osetiti ukus belog luka, kokosa ili đumbira? Sve je više dokaza da hrana koju majka jede može da utiče na ukus mleka i ovo je oblast koja se intenzivno ispituje i o kojoj se govori na svetskim kongresima posvećenim ishrani dece.

koji začini se smeju koristiti u ishrani mame dok doji (4)Kako beba reaguje?

Ono što je najvažnije jeste da pažljivo pratite bilo kakve promene ponašanja ili pojavu određenih reakcija kod bebe.Ukoliko primetite da vaša ishrana ne utiče na dojenje i prihvatanje mleka od strane bebe,  savetuje se da ishrana ostane   raznovrsna.                                                                    

Limun ne koristite kao začin u ovom periodu!

Limun ne koristite kao začin u ovom periodu!

Beba kasnije bolje usvaja nove namirnice!

Prema najnovijim saznanjima unošenje raznovrsnih namirnica  uključujući i primenu začina, dovodi do toga da se beba  vremenom, preko mleka izlaže različitim ukusima i takva deca kasnije lakše prihvataju različite namirnice kada dođe vreme da se uvedu u njihovu ishranu. Kasnije će imati raznovrsni jelovnik. Ova deca su takođe ređe izbirljiva (nekoliko vrsta hrane) kasnije u životu. Dokazano je da što dete duže sisa, veća je verovatnoća da će kasnije rado jesti povrće.

Ono što sigurno znamo je da beba počinje da uči ukuse hrane mnogo pre nego što počne da jede čvrstu hranu. Slično je i sa plodovom vodom: sve je više dokaza da se ukusi i mirisi majčine hrane mogu naći i u plodovoj vodi; fetus oseća ukus i miris, guta plodovu vodu, pa se tako sreće sa različitim ukusima i mirisima još pre rođenja (prenatalno učenje).

Share.

About Author

Comments are closed.