Ishrana posle porođaja-Mleko i proizvodi u periodu laktacije

potrebe za mlekom i mlečnim proizvodima, za mame koje doje

Ishrana posle porođaja je zahtevna i specifična. Mama se oporavlja. Koliko mleka i mlečnih proizvoda optimalno zadovoljava potrebe mame koja doji?

Mama koja doji ima povećane potrebe za energijom

Majci u periodu laktacije je potrebna veća količina energije nego u trudnoći ili u perodu pre trudnoće (u odnosu na svakodnevne potrebe u periodu trudnoće povećava se potreba za unosom energije za 300 calorija, a u periodu laktacije za 500 calorija dnevno) .

Potrebno je posebno istaći, da sastav, odnosno kvalitet mleka majke u pogledu sadržaja esencijelnih nutrijenata ( energetska vrednost, protein, vitamin i mineralne materije) zavisi od ishrane majke. Uz ostale, dobro balansirane namirnice, u ishrani dojilje preporučuje se svakodnevni unos mleka i mlečnih proizvoda.

Ishrana posle porođaja-Mleko i proizvodi u periodu laktacije

Koliko se preporučuje mleka i mlečnih proizvoda?

Konzumiranjem pet šolja mlekakiselog mleka ili jogurta svakog dana zadovoljavaju se:

Konzumiranje 50 g svežeg sira obezbeđuje :

  • 10% dnevnih potreba za proteinima, 9% za vitaminom B2, 24% za vitaminom B12, 8% za kalcijumom i 11% za fosforom.

Ishrana posle porođaja-Mleko i proizvodi u periodu laktacije

Kakve su preporuke za unos mleka u periodu laktacije?

Preporuke su da, u periodu dojenja, majke svakog dana konzumiraju pet šolja mleka, jogurta ili kiselog mleka, i u okviru jednog obroka, oko 50 g svežeg sira sa smanjenim sadržajem soli.

Ishrana posle porođaja-Mleko i proizvodi u periodu laktacije

Dojenje

Hormonalne promene koje se dešavaju tokom perioda trudnoće podrazumevaju i sekreciju hormona prolaktina. Ovaj hormon je značajan jer podstiče laktaciju i stvaranje mleka.Dojenje je svakako, iz mnogobrojnih razloga, najbolji način hranjenja novorođenčrta. To podrazumeva da je kvalitet mleka majke od izuzetnog zanačaja. Kada je u pitanju kvalitet mleka za dojenje potrebno je naglasiti da postoje razlike, kako u količini tako i u nutritivnom sastavu mleka majke u zavisnosti od vremena kada je mleko nastalo. Prvo mleko je colostrum, zatim prelazno i zrelo mleko. Količina pojedinih nutrijenata u mleku majke je prilično konstantna, dok prisustvo određenih nutrijenata zavisi, pored vremena koje je prošlo od porođaja, i od fiziološkog stanja majke, ali i doba dana.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Profesor Emeritus, bromatology. Profesor emeritus je redovni profesor u penziji, koji se posebno istakao svojim naučnim, stekao međunarodnu reputaciju i postigao rezultate u obezbeđivanju nastavno-naučnog, u oblasti za koju je izabran.
Preporučujemo vam...