Ishrana posle porođaja-Mleko i proizvodi u periodu laktacije

potrebe za mlekom i mlečnim proizvodima, za mame koje doje

Ishrana posle porođaja je zahtevna i specifična. Mama se oporavlja. Koliko mleka i mlečnih proizvoda optimalno zadovoljava potrebe mame koja doji?

Mama koja doji ima povećane potrebe za energijom

Majci u periodu laktacije je potrebna veća količina energije nego u trudnoći ili u perodu pre trudnoće (u odnosu na svakodnevne potrebe u periodu trudnoće povećava se potreba za unosom energije za 300 calorija, a u periodu laktacije za 500 calorija dnevno) .

Potrebno je posebno istaći, da sastav, odnosno kvalitet mleka majke u pogledu sadržaja esencijelnih nutrijenata ( energetska vrednost, protein, vitamin i mineralne materije) zavisi od ishrane majke. Uz ostale, dobro balansirane namirnice, u ishrani dojilje preporučuje se svakodnevni unos mleka i mlečnih proizvoda.

Ishrana posle porođaja-Mleko i proizvodi u periodu laktacije

Koliko se preporučuje mleka i mlečnih proizvoda?

Konzumiranjem pet šolja mlekakiselog mleka ili jogurta svakog dana zadovoljavaju se:

Konzumiranje 50 g svežeg sira obezbeđuje :

  • 10% dnevnih potreba za proteinima, 9% za vitaminom B2, 24% za vitaminom B12, 8% za kalcijumom i 11% za fosforom.

Ishrana posle porođaja-Mleko i proizvodi u periodu laktacije

Kakve su preporuke za unos mleka u periodu laktacije?

Preporuke su da, u periodu dojenja, majke svakog dana konzumiraju pet šolja mleka, jogurta ili kiselog mleka, i u okviru jednog obroka, oko 50 g svežeg sira sa smanjenim sadržajem soli.

Ishrana posle porođaja-Mleko i proizvodi u periodu laktacije

Dojenje

Hormonalne promene koje se dešavaju tokom perioda trudnoće podrazumevaju i sekreciju hormona prolaktina. Ovaj hormon je značajan jer podstiče laktaciju i stvaranje mleka.Dojenje je svakako, iz mnogobrojnih razloga, najbolji način hranjenja novorođenčrta. To podrazumeva da je kvalitet mleka majke od izuzetnog zanačaja. Kada je u pitanju kvalitet mleka za dojenje potrebno je naglasiti da postoje razlike, kako u količini tako i u nutritivnom sastavu mleka majke u zavisnosti od vremena kada je mleko nastalo. Prvo mleko je colostrum, zatim prelazno i zrelo mleko. Količina pojedinih nutrijenata u mleku majke je prilično konstantna, dok prisustvo određenih nutrijenata zavisi, pored vremena koje je prošlo od porođaja, i od fiziološkog stanja majke, ali i doba dana.

Profesor Emeritus, bromatology. Profesor emeritus je redovni profesor u penziji, koji se posebno istakao svojim naučnim, stekao međunarodnu reputaciju i postigao rezultate u obezbeđivanju nastavno-naučnog, u oblasti za koju je izabran.
Preporučujemo vam...
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…