Šta doktor proverava pre porođaja?

Šta doktor proverava pre porođaja

Sadržaj

Šta doktor proverava pre porođaja? Termin za porođaj je stigao. Primljeni ste u porodilište, završena je administrativna procedura. Doktor će proveriti: izravnjavanje, dilataciju, položaj bebe, parametre CTGa…

Šta doktor proverava pre porođaja

Izravnavanje

To je je proces koji se prati na grliću tokom trudnoće i porođaja. U trudnoći je poželjno da grlić bude čvrst i zatvoren dug 2 cm, da bi nekoliko nedelja pre termina počeo da se razmekšava, skraćuje i otvara.

Šta doktor proverava pre porođaja
Normalan rad bebinog srca je između 110 i 160 otkucaja u minuti. Kada se beba pomera – povećava se, brže nego otkucaji kod odraslog čovek.

Dilataciju (otvorenost) grlića

Izražava se u santimetrima. Tokom porođaja, ide od 2 do 10 centimetara, odnosno do potpune dilatacije. Ona predstavlja kraj prvog porođajnog doba i početak drugog. Odnosno mogućnost da se porođaj završi vaginalno, to jest da se beba rodi prirodnim putem. U nekim porodilištima, otvorenost se umesto u centimetrima izražava u prstima.  Lekar kaže da je grlić uloživ za jagodicu prsta, otvoren jedan ili tri prsta, potom za mali, srednji ili veliki dlan – što odgovara otvorenosti od 10 santimetara.

POROĐAJ KADA NOSITE BLIZANCE PROČITAJTE OVDE

Spuštanje bebine glave ili prednjačećeg dela u porođajni kanal

Takođe se  prati kroz redovne preglede lekara tokom porođaja.  Kao i koji je položaj bebe u stomaku. Čućete, kako osoblje u porodilištu kaže: glavica visoko nad karlicom – balotira. I glavica naleže na karlični ulaz – fiksirana. Ili glavica malim segmentom u karličnom ulazu, glavica u sredini karlice… uskoro će i porođaj.

POLOŽAJ BEBE PRED POROĐAJ I PRIRODNI POROĐAJ PROČITAJTE OVDE

SVE FAZE PRIRODNOG POROĐAJA PROČITAJTE OVDE

Koliko često je pregled pred porođaj?

Uobičajeno je da se pregledi obavljaju na svaka dva do dva i po sata. Osim, ako ne postoje posebni razlozi da to bude češće. Da bi ginekolog mogao da vas pregleda, ali i da vama pregled bude što manje neprijatan, pokušajte da se opustite.  To je teško ako imate kontrakcije.

Ukoliko se stežete i “otimate” po stolu, ginekolog neće moći da utvrdi koliko je grlić otvoren. A to je važna informacija za vođenje porođaja, odnosno procenu trenutka kada treba da prokine vodenjak ili ordinira lekove.

Šta doktor proverava pre porođaja
Jačina kontrakcija se meri skalom od 0 do 100. Kontrakcije koje su veće od 60 mogu indikovati na otvaranje grlića. A kontrakcije jačine između 80 i 100 smatraju se porođajnim.

Ako ne možete da se opustite dok traje kontrakcija

Zamolite ginekologa da sačeka njen završetak, kako biste mu omogućili da vas prilikom pregleda “dilatira”. Neke žene ne dozvoljavaju da ih pregledaju, a pritom ne znaju da se pri svakom pregledu grlić dilatira (širi), što skraćuje porođaj.

CARSKI REZ NA ZAHTEV PROČITAJTE OVDE

KOLIKO ĆE DA TRAJE POROĐAJ PROČITAJTE OVDE

 

Šta doktor proverava pre porođaja
Položaj bebe pred porođaj je važan za prirodni porođaj. Vaš doktor će pregledom lako utvrditi u kom se položaju nalazi beba pre porođaja. U odnosu na položaj bebe, odrediće se i način porođaja. Većina beba se namesti u idealan položaj između 33. i 36. nedelje vaše trudnoće, ali to ne uspeju sve bebice.

Parametri CTG-a koje vaš lekar tumači 

  • Aktivnost materice (kontrakcije)
  • Bazalni otkucaji srca
  • Prisustvo ubrzanog rada srca
  • Promene u trendu otkucaja srca u vremenskom periodu
  • Frekvencija – vremenski period između dve kontrakcije uterusa
  • Trajanje – vremenski period od početka same kontrakcije do njenog kraja.

Epiziotomija

Doktrinarni stav u Srbiji je da se svakoj ženi na prvom porođaju radi usek epiziotomije, čime se predupređuje nastajanje rascepa međice usled prolaska krupne bebe.  I zbog kasnijeg slabljenja karličnog poda i problema sa pojavom spada genitalnih organa usled prskanja mišića koji čine tu potporu. Možda možete izbeći epiziotomiju korišćenjem dostupnih sredstava, u dogovoru i uz saglasnost vašeg doktora.

PLANIRANI CARSKI REZ I HITNI CARSKIREZ PROČITAJTE OVDE

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Kakve su sve mogućnosti drugog porođaja, ako je prvi porođaj završen carskim rezom? Ako ste ranije imali carski rez, možete imati vaginalni porođaj nakon carskog reza. Vaginal birth after a...

Dobra komunikacija sa babicom u porodilištu je veoma značajna. Većina trudnica kada dođe u porodilište ima strah od nepoznatog. A to je strah od porođaja, komunikacije sa osobljem, procedurama u...

Karlični položaj bebe i porođaj je izazov za mamu, bebu i akušera. Karlični položaj bebe je vid uzdužnog položaja u kome plod prednjači karlicom. Porođaj u karličnoj prezentaciji praćen je...

Prolaps organa male karlice je pojava kada dođe do spuštanja nekih od organa koji se nalaze u maloj karlici, kroz vaginalni ili  analni kanal. Od organa to su materica, bešika,...