Položaj bebe pred porođaj i prirodni porođaj – Kada beba zauzima položaj za porođaj?

Položaj bebe pred porođaj

Sadržaj

Položaj bebe pred porođaj je važan  za prirodni porođaj. Vaš doktor će pregledom lako utvrditi u kom se položaju nalazi beba pre porođaja. U odnosu na položaj bebe, odrediće se i način porođaja.

Položaj bebe pred porođaj – Kada beba zauzima položaj za porođaj?

Većina beba se namesti u idealan položaj između 33. i 36. nedelje vaše trudnoće, ali to ne uspeju sve bebice.

Prednji potiljačni položaj je idealan položaj fetusa za prirodni porođaj 

Beba  koja je pre porođaja okrenuta glavom na dole, a lice joj je okrenuto prema maminim leđima, nalazi se u idealnom položaju za početek porođaja. Bebina brada je pripijena uz grudi, a glavica spremna za ulazak u porođajni kanal-beba vrhom svoje glave pritiska grlić materice i tako pomaže njegovo otvaranje. U opisu fetusa unutar materice, položaj se odnosi na smer u kojem je fetus okrenut a stav na deo tela koji vodi prilikom izlaska kroz porođajni kanal.

Položaj bebe pred porođaj

Koji je problematičan  položaj bebe za prirodni porođaj?

To je onaj kod koga je fetusu potrebno više prostora prilikom prolaska kroz porođajni kanal, nego kada je u normalnom položaju. Odnosno okrenut prema nazad uz glavu kao vodeći deo tela.

Položaj bebe prema nazad

Najčešća i najbezopasnija kombinacija je položaj prema nazad (prema leđima majke) s licem okrenutim desno ili levo te glavicom napred (stav temenom, verteksom) uz savinuti vrat, bradicu pri grudima i ručicama savijenim na grudima. Ako je fetus u drugačijem položaju ili stavu, vaginalni porođaj može biti otežan ili nemoguć.

Položaj bebe prema napred

Fetus može biti u položaju prema napred, često sa ispruženim vratom (defleksija). U tom položaju glavici treba više prostora za prolaz kroz porođajni kanal. Porođaj može biti dugotrajniji i teži. Nakon procene ove poteškoće, lekar odlučuje hoće li koristiti forceps, vacuum ekstraktor ili izvesti carski rez.

Položaj fetusa u materici u stavu licem

U stavu licem, vrat je zabačen unazad.  Tako da je brada deo tela koji vodi. Ako je brada okrenuta prema nazad i ostaje tako, vaginalni porođaj nije moguć.

Položaj bebe pred porođaj u stavu čelom

U stavu čelom, vrat je umereno savijen tako da je čelo ono koje vodi. Fetusi obično ne ostaju u takvom stavu, ali ako ostanu, vaginalni porođaj nije moguć.

Karlični položaj bebe – Stav karlicom ploda

Može se dogoditi stav karlicom ploda, kod kojega je vodeći deo tela stražnjica. Ozleda, uključujući i smrt deteta pre, tokom i nakon porođaja četiri je puta češća kod ovog stava nego kod stava glavom . Većinom zato što je stav zatkom češći uz prevremeni porođaj ili kada dete ima prirođene anomalije. Komplikacije se mogu sprečiti samo ako se poteškoća otkrije pre porođaja. Ponekad lekar može okrenuti fetus tako da stav postane glavom. Pritiskujući majčin trbuh pre početka trudova, obično u 37. ili 38. nedelji trudnoće ( spoljašnji okret ).

Budući da su kukovi fetusa uži od glave, prolaz kroz porođajni kanal proširen karlicom nije dovoljno širok da kroz njega prođe glava. Kada glava prati stražnjicu, ona se ne može podesiti da pristaje u porođajni kanal. Na taj način, telo deteta može biti porođeno a glava se može zaglaviti unutar majke. Kao ishod, mogu se istegnuti kičmena moždina ili drugi živci vodeći do oštećenja živaca. U trenutku kada se pupak deteta pojavi izvan majke, pupčana vrpca je pritisnuta između detetove glave i porođajnog kanala. Tako da do deteta dopire vrlo malo kiseonika. Oštećenje mozga zbog manjka kiseonika češće je kod fetusa u stavu zatkom nego u onih u stavu glavom. Kod prvog porođaja, ove su poteškoće ozbiljnije jer se majčina tkiva nisu rastegla prethodnim porođajima. Budući da postoje opasnosti, kod većine slučajeva stava zatkom u prvoj trudnoći i za sve slučajeve stava zatkom u prevremenim porođajima mnogi lekari se odlučuju za porođaj carskim rezom.

Položaj bebe pred porođaj

Ponekad vodoravno poprečni položaj bebe u trbuhu

Fetus leži vodoravno poprečno u odnosu na porođajni kanal u stavu s ramenom koje vodi. Obično se sprovede carski rez. Osim ukoliko je fetus drugi po redu od blizanaca. U tom slučaju može se unutrašnjim okretom okrenuti za  vaginalni porođaj.

Položaj bebe pred porođaj – šta kada beba nije u položaju za prirodni porođaj?

Koji god položaj da bebica ima pred porođaj, lekari će to uočiti.  Reagovaće  blagovremeno. Promeniti način porođaja, prilagoditi ga situaciji, tako da mama i beba budu što bezbednije.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Kakve su sve mogućnosti drugog porođaja, ako je prvi porođaj završen carskim rezom? Ako ste ranije imali carski rez, možete imati vaginalni porođaj nakon carskog reza. Vaginal birth after a...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...