Položaji Fetusa i Prirodni Porođaj

Nisu sve bebice pred porođaj u idealnom položaju za prirodni porođaj.

Vaš doktor će pregledom lako utvrditi u kom se položaju nalazi beba pre porođaja. U odnosu na položaj bebe, odrediće se i način porođaja.

Koji položaji fetusa nisu idealni za prirodni porođaj? 

Većina beba se namesti u idealan položaj između 33. i 36. nedelje vaše trudnoće, ali to ne uspeju sve bebice.

Idealan –  prednji potiljačni položaj

Beba  koja je pre porođaja okrenuta glavom na dole, a lice joj je okrenuto prema maminim leđima, nalazi se u idealnom položaju za početek porođaja. Bebina brada je pripijena uz grudi, a glavica spremna za ulazak u porođajni kanal-beba vrhom svoje glave pritiska grlić materice i tako pomaže njegovo otvaranje.

U opisu fetusa unutar materice, položaj se odnosi na smer u kojem je fetus okrenut a stav na deo tela koji vodi prilikom izlaska kroz porođajni kanal.

Koji je problematičan  položaj fetusa?

To je onaj kod koga je fetusu potrebno više prostora prilikom prolaska kroz porođajni kanal, nego kada je u normalnom položaju, odnosno okrenut prema nazad uz glavu kao vodeći deo tela.

Položaj fetusa prema nazad

Najčešća i najbezopasnija kombinacija je položaj prema nazad (prema leđima majke) s licem okrenutim desno ili levo te glavicom napred (stav temenom, verteksom) uz savinuti vrat, bradicu pri grudima i ručicama savijenim na grudima. Ako je fetus u drugačijem položaju ili stavu, vaginalni porođaj može biti otežan ili nemoguć.

Položaj fetusa prema napred

Fetus može biti u položaju prema napred, često sa ispruženim vratom (defleksija). U tom položaju glavici treba više prostora za prolaz kroz porođajni kanal. Porođaj može biti dugotrajniji i teži. Nakon procene ove poteškoće, lekar odlučuje hoće li koristiti forceps, vacuum ekstraktor ili izvesti carski rez.

U stavu licem – položaj fetusa

U stavu licem, vrat je zabačen unazad.  Tako da je brada deo tela koji vodi. Ako je brada okrenuta prema nazad i ostaje tako, vaginalni porođaj nije moguć.

U stavu čelom – položaj fetusa

U stavu čelom, vrat je umereno savijen tako da je čelo ono koje vodi. Fetusi obično ne ostaju u takvom stavu, ali ako ostanu, vaginalni porođaj nije moguć.

Stav karlicom ploda – položaj fetusa pred porođaj

Može se dogoditi stav karlicom ploda, kod kojega je vodeći deo tela stražnjica. Ozleda, uključujući i smrt deteta pre, tokom i nakon porođaja četiri je puta češća kod ovog stava nego kod stava glavom . Većinom zato što je stav zatkom češći uz prevremeni porođaj ili kada dete ima prirođene anomalije. Komplikacije se mogu sprečiti samo ako se poteškoća otkrije pre porođaja.Ponekad lekar može okrenuti fetus tako da stav postane glavom. Pritiskujući majčin trbuh pre početka trudova, obično u 37. ili 38. nedelji trudnoće ( spoljašnji okret ). Budući da su kukovi fetusa uži od glave, prolaz kroz porođajni kanal proširen karlicom nije dovoljno širok da kroz njega prođe glava. Kada glava prati stražnjicu, ona se ne može podesiti da pristaje u porođajni kanal. Na taj način, telo deteta može biti porođeno a glava se može zaglaviti unutar majke. Kao ishod, mogu se istegnuti kičmena moždina ili drugi živci vodeći do oštećenja živaca. U trenutku kada se pupak deteta pojavi izvan majke, pupčana vrpca je pritisnuta između detetove glave i porođajnog kanala. Tako da do deteta dopire vrlo malo kiseonika. Oštećenje mozga zbog manjka kiseonika češće je kod fetusa u stavu zatkom nego u onih u stavu glavom. Kod prvog porođaja, ove su poteškoće ozbiljnije jer se majčina tkiva nisu rastegla prethodnim porođajima. Budući da postoje opasnosti, kod većine slučajeva stava zatkom u prvoj trudnoći i za sve slučajeve stava zatkom u prevremenim porođajima mnogi lekari se odlučuju za porođaj carskim rezom.

Položaj fetusa pred porođaj

Ponekad

Fetus leži vodoravno poprečno u odnosu na porođajni kanal u stavu s ramenom koje vodi. Obično se sprovede carski rez. Osim ukoliko je fetus drugi po redu od blizanaca. U tom slučaju može se unutrašnjim okretom okrenuti za  vaginalni porođaj.

 

Šta kada beba nije u položaju za prirodni porođaj?

Koji god položaj da bebica ima pred porođaj, lekari će to uočiti.  Reagovaće  blagovremeno. Promeniti način porođaja, prilagoditi ga situaciji, tako da mama i beba budu što bezbednije.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…