Metode za Lagodniji Porođaj

Alternativne metode za lagodniji porođaj

Da bi  prirodni porođaj bio olakšan i ugodniji, sprovode se mnoge nefarmakološke tehnike i metode. Šta može olakšati porođaj?

Koje sve metode postoje za lagodniji porođaj?

Prisutnost partnera na porođaju?

Slaže li se to s vašom i partnerovom željom (a ko ga poznaje bolje od Vas?) i ako u porodilištu postoji mogućnost da bude uz Vas na porođaju, zašto to ne biste iskoristili.

Koje sve metode za lagodniji porođaj možemo primeniti?
Prisustvo partnera mnogim ženama je velika podrška

Proverite pod kojim je uslovima njegovo prisustvo dopuštena (treba li pohađati trudničku školicu  u tom određenom porodilištu) i može li biti uz Vas  u prvoj fazi  porođaja,   kada vam je takođe potreban neko od povjerenja da Vam pomaže da olakšate strepnju i bol. Osim toga, partner vam može pomoći u korišćenju drugih oblika ublažavanja bola,  kao što su masaža leđa, akupresura na određenom mestu na leđima, vežbe disanja koje sprovodi zajedno s vama, psihološka potpora i slično.

 

Psihoprofilaksa

Sastoji se u tome da se trudnica pravovremeno upoznaje s fiziologijom trudnoće i porođaja. Nekim se trudnicama čini da je bolje znati što manje informacija o porođaju kako bi smanjile izvor straha, a druge žele sve imati pod kontrolom jer im to daje osećaj sigurnosti. Sami odaberite kojoj grupi pripadate, ali ne zaboravite da se ovde ne radi samo o vama i vašem telu, nego da u sebi nosite dete čija dobrobit najviše zavisi od Vas. Ako ste među onima kojima znanje i informisanost smanjuju strah, tada je ova metoda za vas među ključnima. Kurseve profilakse možete pohađati u porodilištima i domovima zdravlja kroz trudničke kurseve, ali je možete i sami provoditi, čitajući literaturu za roditelje.

Tehnike opuštanja i vežbe disanja za lakši porođaj

Korisne su u oslobađanju od telesne i mentalne napetosti. Kad su telo i duša u ravnoteži, ni porođajna bol ih ne može “izbaciti s te putanje”. Koncentracijom na disanjesmanjićete napetost i bol od kontrakcja. Tehnike disanja možete naučiti na trudničkim kursevima, časovima yoge ili na drugim mestima. Važno je da ih redovno sprovodite, barem tokom poslednjeg tromesečja trudnoće.Ova veština koristiće vam za održavanje vitalnosti kroz ceo život.

TENS (transkutana električna nervna stimulacija)

Korišćenje uređaja TENS bezopasna je metoda ublažavanja intenziteta bola kod trudova, koja se temelji na načelu elektroanalgezije. Površinske elektrode postave se na donji deo leđa i uključe na određenu frekvenciju i jačinu struje. Struja blokira poruku bola iz materice i grlića na putu do mozga. Trudnica sama kontroliše jačinu struje, a osećaj trnaca vrlo je ugodan iako bolovi  nisu u potpunosti uklonjeni. TENS je koristan pre porođaja za ublažavanje bola u leđima i ubuduće kod raznih bolova (reuma, hronična ili akutna bol, traume i sl.)

Izbor načina rađanja i sloboda kretanja

Samo su neki od uslova koji pomažu ženi da ublaži bol tokom prve faze  porođaja . Uspeh je  ako se izborite da rađate u položaju koji vama lično najviše odgovara i da imate mogućnost kretanja, što će na prirodan način ubrzati porođaj bez upotrebe  oksitocina. Porođajne sale su u nekim porodilištima opremljene krevetima koji se mogu nameštati po želji, u nekima je moguć porođaj na stolčiću, ali koliko vam on odgovara, najbolje ćete znati tek kad u trudovima sednete na njega. Nekim će ženama više odgovarati čučeći položaj za rađanje, no hoćete li i gdje rađati na taj način, zavisi od pristupačnosti osoblja i Vašem stavu. Ako dođe do komplikacija tokom porođaja, verovatno ćete završiti na krevetu radi lakšeg praćenja porođaja.

Masaža i dodir pred porođaj

Ma koliko bili nežni, mogu olakšati bol. Dodir je osnovni ljudski instinkt koji pruža utehu, umiruje duh i opušta telo. Kad osećamo bol, instinktivno dodirujemo taj deo tela, zato je prisustvo  partnera na porođaju i zbog toga vrlo poželjna. Masaža može biti blaga ili intenzivna, zavisno od želje porodilje. Ugodnost koja nastaje tokom masiranja zasigurno će olakašati porođaj. Iako uslovi za masažu u porodilištu neće biti jednako ugodni kao u salonu lepote ili kod vaše kuće,  potrebno je tek malo dobre volje i povjerenje u partnera da Vam i na taj način pokuša pomoći.

Aromaterapija 

Može pomoći ugodnijoj atmosferi tokom porođaja jer određena eterična ulja utiču na smanjenje straha i opuštanje, a samim tim i na smanjenje boli. Kapnite kap lavandina ulja na maramicu  i udahnite ili nekoliko kapi ukapajte u aromalampicu. Preporučuju se ulje ruže, kamilice i kadulje, uz uslov da Vam ti mirisi odgovaraju.

Akupresura

Može biti vrlo poželjna tokom kontrakcija. Radi se o stalnom pritisku šakom ili korenom dlana u donji deo leđa porodilje, na mestu gdje Vam ona kaže. Možda će trebati da se pritisne s obe strane leđa. Partner treba osluškivati Vaše potrebe i držati se Vaših upustava.

Akupunktura 

je vrlo uspješna metoda u prevenciji porođajnog bola. Trebalo bi već između 32. i 34.  nedelje  trudnoće da počnete dolaziti na tretmane, i to dva puta nedeljno. Iglicama se telo stimuliše na pojačanu proizvodnju endorfina koji smanjuju osjećaj boli. Akupunktura se ne sprovodi u slučaju komplikacija u trudnoći, nepravilnog položaja bebe, nerazvijenosti bebe ili upalnih procesa. Tretmani su bezbolni, radi se samo o vrlo laganom ubodu tankim iglicama na određenim delovima tela.

Šta sve može olakšati porođaj?

Homeopatija 

To je idealan način lečenja i ublažavanja tegoba za sve koji žele da koriste prirodne sastojke. Najbolje je konsultovati  se s homeopatom koji će u razgovoru s vama pokušati naći idealnu kombinaciju homeopatskih sastojaka upravo za vas, jer njima se ne leči samo fizičko već i mentalno i emocionalno stanje. Remediji (kuglice) pomažu i porodiljama da budu potpuno opuštene, što podstiče i pravilne trudove, brže otvaranje i lakši porođaj. Preparati ne mogu da štete ni mami ni detetu. A posle se mogu koristiti i preparati za brži oporavak majke, zaceljivanje bebinog pupka i slično.

Refleksologija

Takođe koristi za opuštanje tela, a to je upravo i vaš cilj. Naučiti da se opustite kako biste smanjili bol usled grčenja mišića. Ova se metoda bazira i na činjenici da određene tačke na rukama ili stopalima odražavaju druge određene delove tela. Lagano pritiščući na te tačke, možete olakšati bol ili napetost na delu tela koji se ne može masirati. No tu je potrebno i poznavanje reflektnih zona. Zato, ako Vam se ovo učini privlačnim načinom da  olakšate porođaj, dobro ih proučite s partnerom.

Samohipnoza (hypnobirthing)

Jedna od alternativnih metoda ublažavanja porođajne boli koja se praktikuje  u inostranstvu, ali sve više i u Srbiji. Kombinuje samohipnozu, vežbe opuštanja i tehnike disanja. Smanjuje strah,jake bolove tokom kontrakcija i otkriva radost i čaroliju porođaja. Porođaj traje kraće od uobičajenih porođaja, bebe su smirenije, doživljuju manju traumu, bolje se hrane i mirnije spavaju. Više pročitajte na www.hypnobirthing.co.uk  Uobičajena se hipnoza temelji na autosugestiji da možete sami kontrolisati bol i biti manje uplašeni. Snaga volje zaista je moćna ako je redovno vežbate i ojačavate.

Vizualizacijom

Ujedinjujete opuštanje i zamišljanje kako ugodno i s lakoćom prolazite sve porođajne faze. Možete je slobodno praktikovati i tokom trudnoće kako biste svoj um naviknuli na tu ugodnost i bili što uverljiviji. Koliko ste uvežbani i koliko Vam je jaka moć vizualizacije, toliko ćete biti i uspešni. Jedno je sigurno, štetiti nikako ne može.

Meditacija 

Meditacija pred porodom, se uspešno koristiti ukoliko žena koje ovu tehniku praktikuju i u svakodnevnom životu. Sami pronađite oblik meditacije koji vam najviše odgovara – hoće li to biti usmerenost na disanje, ponavljanje istog zvuka ili reči i sl., važno je da isključi osećaj bola.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Vitamil
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…