Porođajne kontrakcije, lažne i prave porođajne kontrakcije

Porođajne kontrakcije

Sadržaj

Porođajne kontrakcije, da li ću ih prepoznati a  porodjaj je na pragu. Telo se osluškuje i mnoge trudnice se pitaju kako da razlikuju lažne i prave kontrakcije. Kada otići u porodilište?

Koje su lažne a koje prave porođajne kontrakcije?

Osim brige oko toga da s novorođenčetom bude sve u redu, svaka trudnica, posebno prvorotka, brine se o oko toga kako će proći porođaj, odnosno kolika će biti porođajna bol. I to s pravom, budući da se porođajni bol smatra jednim od najjačih bolova. Ne dopustite da vam tokom cele trudnoće iz glave ne izlazi misao o bolnom porođaju i da vam poremeti ovo posebno razdoblje. Postoje načini da se bol ublaži, vi samo trebate izabrati.

Porođajne kontrakcije

Nećemo nikome lagati i reći da porođaj ne boli

Boli, i to pošteno. No, bol je vrlo subjektivan osjećaj i uveliko zavisi od vašeg mentalnog stanja  i stanovišta. I o pragu boli, naravno. Neke žene svoj porođaj opisuju kao osjećaj malo veće neugode. No, takvih je primjera premalo da bi nas sasvim utješili. Žene s nižim pragom bola traže način kako da tu bol smanje i pre nego što počne, a deo njih pokušava ponovno začeti dok sećanje na prvi porođaj ne potisnu duboko u svesti i praktično zaborave na njega. Najvažnije je od svega da pre ili posle uvek dođe i onaj trenutak, kad je dete porođeno dobijete, a bol netragom nestaje. Uostalom, kad bi ta bol bila baš tako nepodnošljiva kakvu je verovatno zamišljaju prvorotke, niko ne bi više rađao. Dakle, samo hrabro i bez panike.

Zašto je porođaj bolan?

Postoji nekoliko razloga zašto je porođaj bolan. Bol stvaraju mišići materice koja se koristi svojim punim kapacitetom, baš kao što bi vas boleli nožni mišići nakon što predugo trčite uzbrdo. Tom se boli pridružuje bol zbog istezanja vrata materice, što se oseća kao bol zbog menstrualnih grčeva. Zatim se oseća nelagodnost  zbog istezanja ligamenata koji zajedno drže karlične kosti i nelagodnost zbog ostalih mišića koje možda naprežete dok pokušavate izaći na kraj sa svakom kontrakcijom.

Da li je sve lakše ako sam u dobroj kondiciji?

Ženi puno praktičnije i bezbolnije ako je u dobroj kondiciji i ako je redovno vežbala preporučene vežbe tokom trudnoće. Sve to pada u vodu ako vaša trudnoća nije tekla uredno i ako ste morali većinu vremena da mirujete. Ali , čak i u takvim slučajevima postoje zgodne metode o kojima možete razmisliti.

Porođajne kontrakcije

Bol je mehanizam koji reguliše tok porođaja?

Da, bol u telu uobičajeni je povratni mehanizam koji reguliše tok porođaja.  Baš kao što nas osjećaj bola upozorava na bilo kakve neuobičajene loše promjene u našem telu. Bol će vas usmeravati kako da menjate položaje tokom trudova i pronađete najmanje bolan. To će ujedno biti znak da se i dete sada oseća ugodnije. Bol vas i tokom trudnoće upozoravala kad trebate usporiti i pripaziti na zdravlje, a kad je sve u redu.

Da li je sve lakše ako odbacim strah?

Osim nabrojenih očitih razloga nastanka bola tokom porođaja na koje ne možete u potpunosti uticati, postoji jedan vrlo bitan na koji morate moći uticati, kako god znate i umete – strah. On pojačava svaku bol, a to nikako ne želite. Naime, strah dovodi do grčenja mišića. To pojačava osjećaj boli, a bol opet do straha od nove boli i tako ukrug. Neke se žene toliko boje porođajnog bola da gledaju kako da završe na carskom rezu i porođaj po mogućnosti prespavaju.  U privatnim klinikama i to je moguć izbor.  No ako za njih nemate novaca, bolje je da se pripremite na sve. Uostalom, porođaj je dobar test da sami sebi dokažete koliko ste snažni i moćni, jer toga sigurno niste svesni ako osećate bezgraničan strah. Ne kažem  da strah nije prirodan u trenutku rađanja, ni slučajno, no zapitajte se treba li vam još nešto što će pojačati osjećaj bola uz sve već postojeće. Vežbajte metode opuštanja i meditacije. Od trenutka kad saznate za trudnoću i savladajte svojeg  najvećeg neprijatelja – samu sebe. Vi to apsolutno možete. Ako ste srećni i raspoloženi manje ćete osećati bol, nego ako ste nesrećni, umorni ili neraspoloženi.

Porođajne kontrakcije

Hoću li znati da prepoznam kontrakcije?

U devetom ste mesecu trudnoće, bolucka vas stomak i niste sigurni da li je reč o pravim ili lažnim kontrakcijama? Iako je svaka žena različita, pa ima i drugačiju percepciju bola, kako se bliži termin porođaja, mnoge se trudnice pitaju hoće li znati da prepoznaju kontrakcije. “Kad počnu, znaćeš”, obično je odgovor iskusnih mama.

Kada se javljaju pripremne kontrakcije?

Pripemne „lažne“ ili Braxton Hicksove kontrakcije se javljaju povremeno. Nemaju istu frekvenciju ponavljanja nego su razmaci nejednaki. Mogu biti na dva minuta, pa na pet, pa onda za pola sata… Prolaze posle određenog vremena, ne pojačavaju se a smiruju se ako legnete i odmorite se.

Prave porođajne kontrakcije, kako prepoznati?

Prave kontrakcije dolaze u pravilnim razmacima. Kako vreme odmiče postaju sve jače i sve češće, sve teže možete da ih „prodišete“.  I ništa što uradite – bilo da legnete, da šetate, da sednete, neće ih zaustaviti!

Kad dođe do takvih kontrakcija, odmah se javite u porodilište. Čak i da ste pogrešili i da vas vrate kući jer još uvek imate vremena. Bolje nego da jedva stignete do porođajne sale.

Često trudove upoređuju s menstrualnim grčevima, samo puno, puno jačim. Možete osetiti stezanje materice. Te snažne kontrakcije guraju bebu u položaj za porođaj i napolje. Kroz porođajni kanal, tako da možete osetiti kako se mišići oko materice učvršćuju i stiskaju.

Porođajne kontrakcije

Šta je kontrakcija?

Kontrakcija je zapravo snažan grč mišića, kontrakcija cele materice. Bol se može osetiti duboko u abdomenu, po celoj levoj ili desnoj strani tela ili u leđima. Kontrakcije mogu podsećati i na bol zbog gasova. Ponekad ih mame upoređuju i s pritiskom zbog potrebe za velikom nuždom. Ako imate takve bolove, koji se ne smanjuju ni nakon odlaska u WC, moglo bi se raditi o porođajnim kontrakcijama. Promena u intenzitetu bola može biti jasan znak da je porođaj zaista blizu. Kako biste bili sigurni, možete pratiti jačinu i učestalost kontrakcija.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...