Dolazak u porodilište – Procedura prijema u porodilište

Procedura prijema u porodilište

Sadržaj

Dolazak u porodilište, i procedura prijema u porodilište počinje! Trudnice interesuje: termin za porodjaj je stigao, primljeni ste u porodilište, kakva je procedura nakon prijema u porodilište? Od ulaska u bolnicu do završetka porođaja, trudnice se podvrgavaju određenim procedurama. Pošto su one standardne, ne razlikuju se mnogo od jednog porodilišta do drugog .

Kako izgleda procedura prijema u porodilište?

Babica će vas smesti u prijemnu ambulantu. Pomoći će vam da se smestite na sto za akušerski pregled i započeće CTG monitoring vaše bebe. Nakon administrativne identifikacije će pozvati ginekologa koji će obaviti akušerski pregled. Takođe i uvid u vašu medicinsku dokumentaciju vezanu za trudnoću i eventualna prateća oboljenja koja imate.

Na osnovu podataka koje ćete mu dati: kada je očekivani termin porođaja, u koliko sati je došlo do prskanja vodenjaka, kakva je bila plodova voda, da li imate kontrakcije i od kada ih osećate, na koliko se javljaju… i pregleda kojim utvrđuje koliko je grlić otvoren (poželjno je da to bude više od 2,5 centimetra) i analize CTG zapisa – na osnovu medicinskih parametara doneće sud da li je porođaj krenuo, i ako jeste, daće nalog da budete primljeni u porodilište.

Procedura prijema u porodilište

Sada babice nastavljaju dalju administrativnu obradu. Popunjavanjem niza upitnika koji su neophodni za prateće službe. Neonatologija, patronažna služba, formulari za Matičnu službu…

Nakon administracije, a pre tuširanja, sledi obrada za porođajnu salu

  • Merenje krvnog pritiska i telesne temperature.
  • Merenje karličnih mera.
  • Brijanje stidnog predela i klizma koja se decenijama provodi u našim porodlištima, a koja u zadnje vreme ima sve glasnijih protivnika.

Oblik i veličina karlice imaju veliki značaj za procenu načina vođenja porođaja.   Uzimanje karličnih mera je neophodna procedura. Mere se uzimaju santimetrom i specijalnim instrumentom.  Pelvimetar je od metala i podseća na šestar. Sva merenja se obavljaju spolja. Na osnovu dobijenih podataka i očekivane veličine bebe sagledava se mogućnost njenog prolaska kroz porođajni kanal.

Brijanje pre porođaja

Brijanje je deo rutinske pripreme. Ono olakšava kasnije eventualno izvođenje epiziotomije. Obezbeđuje čistiju površinu za rad prilikom ušivanja rane. Podeljena su mišljenja oko ove procedure. Neki lekari smatraju da nije neophodna, bez obzira da li se radi epiziotomija ili ne. Ili – ukoliko se radi, da je dovoljno da to bude samo na mestu gde će da se izvede rez. Kako se kod nas rutinski radi, preporuka je da žena sama obrije stidne dlake, ili da bar ponese svoj brijač od kuće. Kod akreditovanih porodilišta po proceduri koriste se jednokratni brijači.

procedura prijema u porodilište

Davanje klizme 

U našim porodilištima sprovodi kao standardna procedura u fazi pripreme za porođaj.  To olakšava izlazak bebe. Izvodi se  izazivanjem nadražaja toplom vodom i sapunicom, koja se ubacuje u čmar putem gumenog creva. Klistiranjem se smanjuje pritisak u stomaku, otklanja zatvor, i sprečava iznenadno pražnjenje creva na porođajnom stolu pri napinjanju.  Što bi moglo da dovede do infekcije bebe neposredno po rođenju. Ne sprovodi se svuda u svetu, jer se smatra da nije neophodno. Naročito ako je žena imala spontano pražnjenje creva kada je počela da oseća porođajne kontrakcije, ili nakon prskanja vodenjaka kod kuće. U našim porodilištima se klistiranje ne sprovodi jedino u situaciji ukoliko u prijemnu ambulantu dođete sa prsnutim vodenjakom, velikom otvorenošću i jakim kontrakcijama – koje nagoveštavaju skori porođaj. Nekada joj dozvole da upotrebi čepiće, ukoliko ih je donela, i tako malo umanji neprijatnost koju nosi ova procedura.

procedura prijema u porodilište

I na kraju, bićete smešteni za porođaj

Negde postoje boksovi za porođaj, negde odvojene prostorije.  Smestiće vas na  krevet (koji se kasnije pretvara u sto za porođaj), na kojem ćete ležati dok se ne porodite. Izuzetak su porodilišta gde se porodilje nalaze u pripremnom delu tokom čitavog prvog porođajnog doba. Pa tek onda ulaze u salu za porođaj. U oba slučaja, lekar ih nakon određenog vremena ponovo pregleda.  Kako bi na osnovu trenutnog stanja i prethodnog pregleda mogao da planira vođenje porođaja. Osim toga će se proveriti tonovi bebe i prisustvo kontrakcija.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Vežbe hodanja u trudnoći za svaki trimestar – 3 nivoa fitnesa

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Evo kako prirodnim metodama podstaći grlić materice da omekša. Grlić materice je donji deo materice. Povezuje matericu sa vaginom i obezbeđuje prolaz između materične šupljine i vaginalne šupljine. Dilatacija i...

Kako olakšati kontrakcije? Bez obzira da li planirate da se porodite uz upotrebu lekova protiv bolova kao što je epiduralna, saznanje šta pomaže kod kontrakcija može Vam koristiti tokom porođaja....

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...