Kako beba raste u maminom stomaku do 40 nedelja trudnoće?

Kako beba raste u maminom stomaku do 40 nedelja trudnoće

Sadržaj

Kako beba raste u maminom stomaku do 40. nedelje trudnoće, interesuje sve mame. Napretkom slikovne tehnologije u ultrazvučnim aparatima, doktori su danas u stanju redovnim pregledima prate rast i razvoj malog bića sve do porođaja. Kada je reč o težini i visini bebe, ona ne mora biti fiksna, uvek ima odstupanja, ali je bitno da ta odstupanja budu u uobičajenim granicama određene populacione grupe.

Kako beba raste – Ultrazvukom se vidi veličina i težina bebe?

Doktor   ultrazvučnim pregledom  može da izmeri veličinu i težinu vaše bebe. U prvim nedeljama nije moguće odrediti njene dimenzije, dok od drugog meseca, počinje da se meri bebina dužina.

Kako beba raste u maminom stomaku do 40. nedelje trudnoće

Dve bebe razgovaraju u majčinom stomaku.

 Jedna pita drugu:- “Da li veruješ u život posle rođenja?”

Druga odgovara:- “Naravno. Verujem. Mora da postoji i nešto posle rođenja. Možda se mi ovde spremamo za ono što dolazi posle.”  -“Gluposti”, odgovara prva beba. “Nema ničega nakon porođaja. Kakav bi to život bio?”

-“Ne znam”, odgovara druga beba. “Ali možda ima više svetlosti nego ovde. Možda ćemo hodati na svojim nogama, jesti svojim ustima… Možda ćemo imati druga čula koja sada još ne možemo da razumemo”.

Na to će prva: -“To je apsurdno. Hodanje je nemoguće! A, tek jedenje svojim ustima…!

Pupčana vrpca snabdeva nas potrebnim hranljivim materijama. Ona je takođe kratka. Dakle, logički je isključena mogućnost života nakon porođaja.”

Druga beba ne odustaje: -“Pa… ja mislim da postoji nešto i možda je drugačije nego ovo ovde. Možda nam više neće trebati pupčana vrpca.”

Prva joj odgovara: l“Gluposti. Štaviše, ako posle rođenja postoji život, zašto se niko nije vratio odande? Porođaj je kraj života i posle toga nema ničega osim tame i tišine i zaborava. Rođenje ne vodi ničemu.”

-“Ne znam baš…”, reče druga beba, “… Ali sigurno ćemo upoznati Majku i ona će se starati o nama.”

Prva beba se nasmeja: -“Majku!? Ti stvarno veruješ u Majku? Mogu samo da se nasmejem na to. Ako Majka postoji, gde je ona sada?”

-“Pa Ona je svuda oko nas”, reče druga beba, “I mi smo od Nje sačinjeni. Bez Nje čitav ovaj naš svet ne bi postojao”.

-“E, pa ja Je ne vidim. Jedini logičan razlog za to je taj što Ona ne postoji”, reče prva beba.

Druga joj reče: -“Ponekad, kada si u tišini i fokusiraš se i stvarno slušaš, možeš da osetiš Njeno prisustvo i da čuješ Njen glas pun ljubavi kako ti govori negde odozgo”.

(Izvor: Mother Earth News) Ova pričica uopšteno ilustruje  intrauterusni  razvoj  čeda  u toku vaše trudnoće koja traje 40 nedelja. Nemogućnost verbalne i vizuelne komunikacije sa novim bićem u tom periodu i usled toga neizvesnost i isčekivanje porođaja  predstavlja  od pamtiveka enigmu za trudnu ženu, koja je prati u ovom “drugom stanju”.

Tabela rasta ploda: 8 do 19 nedelјa trudnoće 

Vaša beba je dugačka oko 5 mm

Dužine ispod su od temena glave do trtice.

Nedelјa trudnoće Prosečna dužina (cm) Prosečna težina (g)
8 nedelјa 1.6cm 1g
9 nedelјa 2.3cm 2g
10 nedelјa 3.1cm 4g
11 nedelјa 4.1cm 7g
12 nedelјa 5.4cm 14g
13 nedelјa 7.4cm 23g
14 nedelјa 8.7cm 43g
15 nedelјa 10.1cm 70g
16 nedelјa 11.6cm 100g
17 nedelјa 13cm 140g
18 nedelјa 14.2cm 190g
19 nedelјa 15.3cm 240g

Tabela rasta ploda: 20 do 40 nedelјa trudnoće
Dužine ispod su od glave do  pete).

Nedelјa trudnoće Prosečna dužina (cm) Prosečna težina (g)
20 nedelјa 25.6cm 300g
21 nedelјe 26.7cm 360g
22 nedelјe 27.8cm 430g
23 nedelјe 28.9cm 501g
24 nedelјe 30cm 600g
25 nedelјa 34.6cm 660g
26 nedelјa 35.6cm 760g
27 nedelјa 36.6cm 875g
28 nedelјa 37.6cm 1kg
29 nedelјa 38.6cm 1.2kg
30 nedelјa 39.9cm 1.3kg
31 nedelјe 41.1cm 1.5kg
32 nedelјe 42.4cm 1.7kg
33 nedelјe 43.7cm 1.9kg
34 nedelјe 45cm 2.1kg
35 nedelјa 46.2cm 2.4kg
36 nedelјa 47.4cm 2.6kg
37 nedelјa 48.6cm 2.9kg
38 nedelјa 49.8cm 3.1kg
39 nedelјa 50.7cm 3.3kg
40 nedelјa 51.2cm 3,5kg

Od 38 do 40 nedelja trudnoće

ovo je  period kada ste uveliko u očekivanom terminu za porođaj. Bebina težina u ovom periodu iznosi od 2700 g do 3500 g u zavisnosti od toga kako se razvijala tokom vaše trudnoće. I dužina je orijentaciona, ali će verovatno biti oko 50 cm.

Ako beba odstupa od prosečnih – ovih mera?

Ako Vaša beba odstupa od ovih mera, ne uzrujavajte se. Rađaju se deca i sa manje porođajnom težinom , ali se uz negu u porodilištu brzo oporave a uspostavljanjem Vaše  laktacije  i dojenjem izrastu u prave male džinove.

Između ostalih pretraga u toku trudnoće, vaš lekar će proveriti   visinu koju je fundus materice dostigao u vašem trbuhu. Iako iz ovog neće moći da zna tačnu veličinu vaše bebe, redovna provera visine fundusa materice će upozoriti lekara u slučaju da beba ne  raste kako se očekuje. Ako Vaš lekar koristi mernu vrpcu, Vaša visina fundusa u centimetrima bi trebala biti približno jednaka broju nedelјa koliko  ste trudni, plus ili minus 2cm. Ako doktor koristi ruke da proveri fundus materice, to se zove klinički pregled visine fundusa. Evo uputstva o tome šta će Vaš lekar potražiti kada pipa fundus materice.

Kako beba raste u maminom stomaku do 40 nedelja trudnoce

 

Posle 12 nedelјa trudnoće

Materica će doseći gornju ivicu Vaše stidne kosti. Odatle će vam materica narasti za oko dve širine prsta svake dve nedelјe trudnoće.

-Stići će tik ispod pupka u 22. nedelјi i malo iznad Vašeg pupka posle 24. nedelјe.

Kako beba raste u maminom stomaku do 40 nedelja trudnoće

36 nedelјa  trudnoće

Vaša materica će dostići najvišu tačku, upravo ispod vaše grudne kosti. Ostaće na ovoj visini sve dok se glava vaše bebe ne namesti u karlični ulaz  a maternica   ode dole u trbuh . To se može dogoditi do mesec dana pre porođaja kod trudnica koje su prvi put rodile, ili ne sve do porođaja sa mamama koje su već rodile.

Ako je Vaša   visina fundusa materice  veća ili manja od one koju Vaš lekar očekuje za stadijum trudnoće, zamoliće vas da uradite ultrazvučni pregled .

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...