35 Nedelja trudnoće – Beba se priprema za dolazak

35 nedelja trudnoće

Sadržaj

35 Nedelja trudnoće je treća nedelja devetog lunarnog meseca trudnoće. Beba se u 35. nedelji trudnoće priprema za samostalni život. Koje promene očekuju trudnicu u trideset petoj nedelji trudnoće?

Kako napreduje i razvija se beba u 35 nedelja trudnoće?

Beba je dugačka 46-47 centimetara i teška 2,3-2,5 kilograma. Iako je većina organa potpuno zrela  još mozak, pluća i jetra u narednim nedeljama dostižu svoju potpunu sazrelost. Beba dobija više na težini nego u dužini, tokom narednih nedelja će dobijati 250-400 grama nedeljno (individualno varira).

Smatra se da bebin mozak od 35.-39.nedelje trudnoće  naraste za jednu trećinu ( najintenzivniji je rast mozga), koliko je važno da trudnica stigne do termina porodjaja.

35 Nedelja trudnoće
Gledajte na Omega 3 masne kiseline kao na hranu za mozak. Preporučeni dnevni unos  gvožđa je 27 mg/dan što je značajno više od uobičajenih potreba koje iznose 18 mg/dan.

Potrebe za Omega 3 i Gvožđem naglo rastu

Za razvoj mozga su naročito važne omega 3 masne kiseline.  Izvori u hrani u većim količinama su masne ribe -losos, tunjevina, sardine.  Sada i svi suplementi imaju u svom sastavu omega 3 masne kiseline. I potrebe za gvoždjem su veće jer beba uzima više gvoždja nego do sada, trudite se da kroz ishranu unosite više gvoždja. Namirnice bogate gvoždjem su : zeleno povrće, crveno meso, suvo voće, kao i sveže voće-kupine, maline, borovnice, aronija, pasulj, sočivo, i druge.

Beba se u 35. nedelji trudnoće priprema za samostalni život

Sada se intenzivno formira masno tkivo kod bebe, koje je potrebno da je zaštiti  kada dođe na svet ( zbog održavanje telesne temperature).  Procenat masnoće u bebinom telu će se duplirati do porodjaja u odnosu na sadašnju vrednost (sada je oko 15% težine tela a na rodjenju će biti oko 30% ).

Vaša beba sada može da stisne pesnicu, okreće se koliko ima prostora (manje nego pre nekoliko nedelja). Sluša zvuke-trudite se da joj pričate ili pevušite (prepoznaće Vaš glas kada se rodi-sami ćete se uveriti u to). Primetićete da redje registrujete bebine pokrete, kako bi bili sigurni da je sve dobro. Zapisujte i brojite ih, ako niste sigurni idite kod ginekologa.

35 Nedelja trudnoće
Nastavite da se intenzivno negujete. Negujte celo telo, lice i posebno grudi.

Promene kod trudnice u 35. nedelji trudnoće

Grudi trudnica su spremne za dojenje, dosta su otežale-uvećale se. Bradavice su tamnije, često se vidi plavičast venski crtež po koži. Uglavnom kod svih trudnica počinje da se luči prvo mleko-zvano kolostrum, žućkaste boje, traje do nekoliko dana nakon porodjaja. Smatra se izuzetno važno, jer je bogato proteinima, vit.A i E, mlečnim šećerom, imunoglobulinima, antitelima koja štite plod od infekcija. Trudite se da pripremate grudi za dojenje, da izvlačite bradavice i mažete ih kako ne bi došlo do njihovog pucanja kada Vaš mališan krene da sisa. Posavetujte se sa ginekologom oko nege bradavica. Potrebno je da napomenemo da je bolje da pripremite bradavice, a ne da Vas savetuju da koristite veštačke bradavice . One prave negativan pritisak i zaobilazi se princip koža na kožu, koji je važan u otnosu majke i bebe. Neprocenjiva je korist kada majka doji svoju bebu u svakom pogledu, i za bebu i za majku.

https://trudnocaizdravlje.rs/strije-neprijatelj-zenske-koze-kako-sve-mozemo-poboljsati-strukturu-koze-i-ublaziti-vidljivost-strija/
Počinju pripreni pregledi za porođaj, da li ste savladali disanje na porođaju?

Moguća je i pojava oticanja plodove vode, nemojte da se trudite da sami odredite da li je ili ne, idite kod ginekologa. Svakako je bolje na vreme da se postavi dijagnoza.  Ako je došlo do pucanja vodenjaka i da odete u bolnicu i budete pod nadzorom kako bi sve prošlo dobro.

Kod malog broja trudnica se pred kraj trudnoće javlja promena raspoloženja. Kao plačljivost, bezvoljnost, nesanica, „bebi bluz“. Može  se posle porođaja razviti u posleporođajnu depresiju.Treba se obratiti lekaru.

Pripremne kontrakcije u trideset petoj nedelji trudnoće

Često se javljaju i pripremne Brakston-Hiksove kontrakcije o kojima smo već govorili. Ostali simptomi koje imate i dalje postoje, još kratko vreme i vratićete se kao pre trudnoće u periodu do 6 nedelja od porodjaja . To je individualno, neke trudnice i mnogo brže.

Koliko su promene velike i značajne u Vašem organizmu govori kada se zna, da se materica od svoje prvobitne veličine pre trudnoće do sada uvećala 500 puta. I u ovoj nedelji kao i svake nedelje od 32. nedelje pa do porodjaja radite CTG pregled. Ako niste u prethodnih nekoliko nedelja uradili UZ pregled, sada je vreme.

35 Nedelja trudnoće
Oblačite se udobno, vodite računa o dobrom izboru obuće.

Pripreme za porođaj počinju – 35. nedelja trudnoće

Počinju pripremni pregledi za porodilište, uputiće Vas ginekolog. Potrebno je, ako se do sada niste odlučili, da odlučite gde ćete da se porađate . Kao i, da li želite epiduralnu analgeziju kako bi se uradile potrebne analize i otišli kod anesteziologa. U poslednje vreme se sve veći broj trudnica odlučuje za privatna porodilišta. Ima ih nekoliko kod nas. Na vreme se informišite o porodiljskom odsustvu. Obično ga zovu porodiljsko ili trudničko bolovanje. Otvara se zakonski od 45-28 dana pre očekuvanog termina porodjaja.  Od dana otvaranja traje 365 dana, korisno je da znate.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Krevetac za bebe: Siguran, udoban i neophodan

Šta je važno da mama zna prvih 30 dana sa novorođenčetom

10 roditeljskih briga za novorođenče za koje ne postoje razlozi

Znaci prevremenog porođaja – 5 znakova i šta se tada čini

Preporučujemo vam...

Koji su znaci prevremenog porođaja i šta bi zdravstveni radnik mogao da tada uradi? Saznajte više o uzrocima prevremenog porođaja i naučite kako da identifikujete simptome. Prevremeni porođaj Prevremeni porođaj...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...