Pred Porođaj – Parametri CTG-a

Termin je Porođaja a Nema Znakova Porođaja – Parametri CTG-a

Trudnice interesuje: termin za porodjaj je stigao a nema znakova za porodjaj, šta se u porodilištu proverava? Šta kažu parametri CTGa?

Pred porođaj se rade pripreme i razne analize a parametri  CTG-a su od velike važnosti 

Kako dan odmiče, osećate blagu napetost u iščekivanju jednog od dva ishoda:
A – ništa se ne događa što bi ukazivalo da se porođaj primakao
B
 – počinju lagani bolovi u leđima (imali ste ih i par dana ranije, ali čini vam se da su danas intezivniji i učestaliji) i stezanja materice su nekako duža.

Scenario A:

Ako potraje, uprkos vašim svakodnevnim aktivnostima, nema mesta za paniku, vreme je da posetite vašeg izabranog ginekologa radi akušerskog pregleda i da se uradi CTG zapis, na osnovu kojeg će se objetivno proceniti stanje vaše bebe.

Pred Porođaj – Parametri CTG-a

Već ste čule da je „14 dana pre i 14 dana posle očekivanog termina porođaja ustvari porođaj na vreme“.

Ako ginekolog proceni da danas nije dan za porođaj, onda će vam zakazati kontrolu i za sutra, odnosno svakodnevno do početka vašeg porođaja.

Kardiotokografija (CTG)

Metoda kojom se istovremeno meri srčana aktivnost fetusa i kontrakcije materice majke. Vrši se kardiotokografom, preko dve različite vrste provodnika, od kojih jedan registruje srčanu aktivnost ploda (na bazi ultrazvučne sonde), a drugi provodnik registruje kontrakcije materice (merenjem pritiska trbušnog zida i indirektno meri intrauterini pritisak, odnosno materične kontrakcije).

Tipično očitavanje CTG se štampa na papir i čuva za dalje kontrole. Zapis se obično vrši 10-20 minuta, pri čemu se dobija štampani dijagram.

CTG se izvodi u trećem trimestru (posle 36 nedelja) trudnoće. Preporuka je da se radi nakon 36 nedelja, jedanput nedeljno, do porođaja i kao monitoring tokom porođaja.
Svrha ovog merenja je procena postojanja bilo kakvog distresa, odnosno patnje ploda, u zadnjem trimestru trudnoće i samom porođaju. Kada se vrši CTG, bazalna frekvencija otkucaja srca je između 110 i 160 u minutu, dok talasasta linija pokazuje kontinuiranu varijabilnost u radu srca. To pokazuje da bebino srce kuca adekvatno i da dobija dovoljno kiseonika.

Parametri CTG-a koje vaš lekar tumači su: Aktivnost materice (kontrakcije): 

  • Bazalni otkucaji srca
  • Prisustvo ubrzanog rada srca
  • Promene u trendu otkucaja srca u vremenskom periodu
  • Frekvencija – vremenski period između dve kontrakcije uterusa
  • Trajanje – vremenski period od početka same kontrakcije do njenog kraja.

Koji je normalan rad bebinog srca?

Normalan rad bebinog srca je između 110 i 160 otkucaja u minuti.  Kada se beba pomera – povećava se, brže nego otkucaji kod odraslog čovek. Zato jer su rezultat fetalne cirkulacije  u toku trudnoće.  Potrebe za kiseonikom ne ostvaruju se disanjem nego preuzimanjem od majke preko placente.

Kontrakcije

Jačina kontrakcija se meri skalom od 0 do 100. Kontrakcije koje su veće od 60 mogu indikovati na otvaranje grlića.  A kontrakcije jačine između 80 i 100 smatraju se porođajnim.

Koliko traje CTG pregled?

CTG pregled može trajati između 20 i 60 minuta. Trudnica leži opušteno na jednoj strani tela ili na leđima.  Oko stomaka  se vežu dva pojasa .  Jedan na koji se priključuje monitor za merenje pulsa bebinog srca.  Drugi – koji služi za merenje jačine kontrakcija materice. Potrebno je da beba tokom ovog pregleda bude budna i aktivna, kako bi mogao da se isprati rad bebinog srca tokom kretanja i u odnosu na stanje mirovanja.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Migrea
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…