Parametri CTG-a pred porođaj – Kardiotokografija

Parametri CTG-a pred porođaj - Kardiotokografija

Parametri CTG-a, su od velike važnosti pored drugih pripremnih analiza za porođaj. Trudnice interesuje: termin za porodjaj je stigao a nema znakova za porodjaj, šta se u porodilištu proverava?

Porođaj se približio

Kako dan odmiče, osećate blagu napetost u iščekivanju jednog od dva ishoda:
A – ništa se ne događa što bi ukazivalo da se porođaj primakao
B
 – počinju lagani bolovi u leđima (imali ste ih i par dana ranije, ali čini vam se da su danas intezivniji i učestaliji) i stezanja materice su nekako duža.

Parametri CTG-a pred porođaj - Kardiotokografija
Parametri CTGa, su od velike važnosti pored drugih pripremnih analiza za porođaj.

Ništa se ne događa što bi ukazivalo da se porođaj primakao

Ako potraje, uprkos vašim svakodnevnim aktivnostima, nema mesta za paniku, vreme je da posetite vašeg izabranog ginekologa radi akušerskog pregleda i da se uradi CTG zapis, na osnovu kojeg će se objetivno proceniti stanje vaše bebe. Već ste čule da je „14 dana pre i 14 dana posle očekivanog termina porođaja ustvari porođaj na vreme“. Ako ginekolog proceni da danas nije dan za porođaj, onda će vam zakazati kontrolu i za sutra, odnosno svakodnevno do početka vašeg porođaja.

Šta je kardiotokografija (CTG) kada se radi?

Metoda kojom se istovremeno meri srčana aktivnost fetusa i kontrakcije materice majke. Vrši se kardiotokografom, preko dve različite vrste provodnika, od kojih jedan registruje srčanu aktivnost ploda (na bazi ultrazvučne sonde), a drugi provodnik registruje kontrakcije materice (merenjem pritiska trbušnog zida i indirektno meri intrauterini pritisak, odnosno materične kontrakcije). Tipično očitavanje CTG se štampa na papir i čuva za dalje kontrole. Zapis se obično vrši 10-20 minuta, pri čemu se dobija štampani dijagram.

CTG se izvodi u trećem trimestru (posle 36 nedelja) trudnoće. Preporuka je da se radi nakon 36 nedelja, jedanput nedeljno, do porođaja i kao monitoring tokom porođaja.
Svrha ovog merenja je procena postojanja bilo kakvog distresa, odnosno patnje ploda, u zadnjem trimestru trudnoće i samom porođaju. Kada se vrši CTG, bazalna frekvencija otkucaja srca je između 110 i 160 u minutu, dok talasasta linija pokazuje kontinuiranu varijabilnost u radu srca. To pokazuje da bebino srce kuca adekvatno i da dobija dovoljno kiseonika.

Parametri CTG-a pred porođaj - Kardiotokografija
Normalan rad bebinog srca je između 110 i 160 otkucaja u minuti.

Šta tumači lekar CTG pregledom?

Parametri CTG-a koje vaš lekar tumači su:

Aktivnost materice (kontrakcije)

Bazalni otkucaji srca

Prisustvo ubrzanog rada srca

Promene u trendu otkucaja srca u vremenskom periodu

Frekvencija – vremenski period između dve kontrakcije uterusa

Trajanje – vremenski period od početka same kontrakcije do njenog kraja.

Parametri CTG-a pred porođaj - Kardiotokografija
CTG pregled može trajati između 20 i 60 minuta.

Koji je normalan rad bebinog srca?

Normalan rad bebinog srca je između 110 i 160 otkucaja u minuti.  Kada se beba pomera – povećava se, brže nego otkucaji kod odraslog čovek. Zato jer su rezultat fetalne cirkulacije  u toku trudnoće.  Potrebe za kiseonikom ne ostvaruju se disanjem nego preuzimanjem od majke preko placente.

Kako se meri jačina kontrakcija?

Jačina kontrakcija se meri skalom od 0 do 100. Kontrakcije koje su veće od 60 mogu indikovati na otvaranje grlića.  A kontrakcije jačine između 80 i 100 smatraju se porođajnim.

Parametri CTG-a pred porođaj - Kardiotokografija
Porođaj, taj srećni trenutak susreta sa bebom, se približio

Koliko traje CTG pregled?

CTG pregled može trajati između 20 i 60 minuta. Trudnica leži opušteno na jednoj strani tela ili na leđima.  Oko stomaka  se vežu dva pojasa .  Jedan na koji se priključuje monitor za merenje pulsa bebinog srca.  Drugi – koji služi za merenje jačine kontrakcija materice. Potrebno je da beba tokom ovog pregleda bude budna i aktivna, kako bi mogao da se isprati rad bebinog srca tokom kretanja i u odnosu na stanje mirovanja.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...