Termin je a Znakova Porođaja Nema – Parametri CTG-a

0

Trudnice interesuje: termin za porodjaj je stigao a nema znakova za porodjaj, šta se u porodilištu proverava?

Kako dan odmiče, osećate blagu napetost u iščekivanju jednog od dva ishoda:
A – ništa se ne događa što bi ukazivalo da se porođaj primakao
B
 – počinju lagani bolovi u leđima (imali ste ih i par dana ranije, ali čini vam se da su danas intezivniji i učestaliji) i stezanja materice su nekako duža.

Scenario A:

Ako potraje, uprkos vašim svakodnevnim aktivnostima, nema mesta za paniku, vreme je da posetite vašeg izabranog ginekologa radi akušerskog pregleda i da se uradi CTG zapis, na osnovu kojeg će se objetivno proceniti stanje vaše bebe.

Dan termina porođaja

Već ste čule da je „14 dana pre i 14 dana posle očekivanog termina porođaja ustvari porođaj na vreme”.

Ako ginekolog proceni da danas nije dan za porođaj, onda će vam zakazati kontrolu i za sutra, odnosno svakodnevno do početka vašeg porođaja.

 

 

 

Kardiotokografija (CTG)

Metoda kojom se istovremeno meri srčana aktivnost fetusa i kontrakcije materice majke. Vrši se kardiotokografom, preko dve različite vrste provodnika, od kojih jedan registruje srčanu aktivnost ploda (na bazi ultrazvučne sonde), a drugi provodnik registruje kontrakcije materice (merenjem pritiska trbušnog zida i indirektno meri intrauterini pritisak, odnosno materične kontrakcije).

Tipično očitavanje CTG se štampa na papir i čuva za dalje kontrole. Zapis se obično vrši 10-20 minuta, pri čemu se dobija štampani dijagram.

CTG se izvodi u trećem trimestru (posle 36 nedelja) trudnoće. Preporuka je da se radi nakon 36 nedelja, jedanput nedeljno, do porođaja i kao monitoring tokom porođaja.
Svrha ovog merenja je procena postojanja bilo kakvog distresa, odnosno patnje ploda, u zadnjem trimestru trudnoće i samom porođaju. Kada se vrši CTG, bazalna frekvencija otkucaja srca je između 110 i 160 u minutu, dok talasasta linija pokazuje kontinuiranu varijabilnost u radu srca. To pokazuje da bebino srce kuca adekvatno i da dobija dovoljno kiseonika.

 

 

Parametri CTG-a koje vaš lekar tumači su: Aktivnost materice (kontrakcije): 

  • Bazalni otkucaji srca
  • Prisustvo ubrzanog rada srca
  • Promene u trendu otkucaja srca u vremenskom periodu
  • Frekvencija – vremenski period između dve kontrakcije uterusa
  • Trajanje – vremenski period od početka same kontrakcije do njenog kraja.
Share.

About Author

Comments are closed.