Deseti Lunarni Mesec Trudnoće

0

Kako teku promene u telu trudnice u desetom lunarnom mesecu trudnoće, kako se beba i trudnica pripremaju za porodjaj?

Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Uskoro Porodjaj

Fetus se polako spušta i olakšava majci disanje. U plućima ploda se sve intenzivnije luči materija koja treba da omogući normalno disanje ploda nakon porođaja a zove se surfaktant. Nestaju fine tanke dlačice sa tela ploda (lanugo).

Posteljica dostiže svoju zrelost, količina plodove vode se smanjuje, sve je to normalno u ovom mesecu. Fetus dostiže dužinu od oko 50 cm i težinu od oko 3500-4000 grama.

Uskoro i susret mame i bebe!

Uskoro i susret mame i bebe!

Trudnica postaje pokretljivija, može imati problema s hemoroidima i venama, što zahteva češći nadzor ginekologa. Završava se porođajem.

Šta lekar proverava pred porođaj?

  • Spuštanje bebine glave ili prednjačećeg dela u porođajni kanal
  • Takođe se  prati kroz redovne preglede lekara tokom porođaja, kao i koji položaj beba zauzima. Čućete kako osoblje u porodilištu kaže: glavica visoko nad karlicom – balotira, glavica naleže na karlični ulaz – fiksirana, glavica malim segmentom u karličnom ulazu, glavica u sredini karlice… uskoro će i porođaj.

Uobičajeno je da se pregledi obavljaju na svaka dva do dva i po sata, ako ne postoje posebni razlozi da to bude češće. Da bi ginekolog mogao da vas pregleda, ali i da vama pregled bude što manje neprijatanpokušajte da se opustite – što je teško ako imate kontrakcije. Ukoliko se stežete i “otimate” po stolu, ginekolog neće moći da utvrdi koliko je grlić otvoren, što je važna informacija za vođenje porođaja, odnosno procenu trenutka kada treba da prokine vodenjak ili ordinira lekove.

 

Ako ne možete da se opustite dok traje kontrakcija

Zamolite ginekologa da sačeka njen završetak, kako biste mu omogućili da vas prilikom pregleda “dilatira”. Neke žene ne dozvoljavaju da ih pregledaju, a pritom ne znaju da se pri svakom pregledu grlić dilatira (širi), što skraćuje porođaj.

Share.

About Author

Comments are closed.