Deseti lunarni mesec trudnoće – Uskoro porođaj

Deseti lunarni mesec trudnoće

Sadržaj

Deseti lunarni mesec trudnoće (37., 38., 39. i 40. nedelja trudnoće), donosi velike promene. Kako teku promene u telu trudnice, kako se beba i trudnica pripremaju za porođaj? Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci. Odnosno 40 nedelja. Započinjanje trudnoće računa se od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije.

Deseti lunarni mesec trudnoće

Beba se polako spušta i olakšava majci disanje. U plućima ploda se sve intenzivnije luči materija koja treba da omogući normalno disanje ploda nakon porođaja a zove se surfaktant. Nestaju fine tanke dlačice sa tela ploda (lanugo).

Deseti lunarni mesec trudnoće

Posteljica dostiže svoju zrelost, količina plodove vode se smanjuje, sve je to normalno u ovom mesecu. Fetus dostiže dužinu od oko 50 cm i težinu od oko 3500-4000 grama. Trudnica postaje pokretljivija, može imati problema s hemoroidima i venama, što zahteva češći nadzor ginekologa. Završava se porođajem.

37. nedelja trudnoće pročitajte OVDE

38. nedelja trudnoće pročitajte OVDE

CTG od  36 nedelja trudnoće

Kada Vas deli manje od mesec dana do porođaja, potrebno je da idete na povremene CTG preglede. Kardiotokografski  pregled (CardioTocoGraphy)  beleži  rad bebinog srca uz postojanje ili odsustvo materičnih kontrakcija. Cilj je da se utvrdi kondicija deteta, da li postoji “patnja” ploda.  Ali i da li postoje kontrakcije materice koje mama još ni ne oseća. Na ovaj način procenjuje se nastavak trudnoće i način na koji se ona odvija i prati. CTG pregled može trajati između 20 i 60 minuta. Trudnica leži opušteno na jednoj strani tela ili na leđima.  Oko stomaka  se vežu dva pojasa.   Jedan na koji se priključuje monitor za merenje pulsa bebinog srca.  Drugi – koji služi za merenje jačine kontrakcija materice. Potrebno je da beba tokom ovog pregleda bude budna i aktivna, kako bi mogao da se isprati rad bebinog srca tokom kretanja i u odnosu na stanje mirovanja.

Deseti lunarni mesec trudnoće

Šta se može utvrditi?

Ako bebino srce reaguje na odgovarajući i očekivani način na pomeranje bebe to je znak da dobija dovoljno kiseonika iz placente. I, da je sve u redu. Zahvaljujući CTG pregledu može se utvrditi i na koji način kontrakcije materice utiču na bebu, njenu aktivnost, stanje i otkucaje srca.

39. nedelja trudnoće pročitajte OVDE

40. nedelja trudnoće pročitajte OVDE

Kontrakcije

Jačina kontrakcija se meri skalom od 0 do 100. Kontrakcije koje su veće od 60 mogu indikovati na otvaranje grlića.  A kontrakcije jačine između 80 i 100 smatraju se porođajnim.

Šta lekar proverava pred porođaj?

  • Spuštanje bebine glave ili prednjačećeg dela u porođajni kanal
  • Takođe se  prati kroz redovne preglede lekara tokom porođaja, kao i koji položaj beba zauzima. Čućete kako osoblje u porodilištu kaže: glavica visoko nad karlicom – balotira, glavica naleže na karlični ulaz – fiksirana, glavica malim segmentom u karličnom ulazu, glavica u sredini karlice… uskoro će i porođaj.

Deseti lunarni mesec trudnoće

Uobičajeno je da se pregledi obavljaju na svaka dva do dva i po sata, ako ne postoje posebni razlozi da to bude češće. Da bi ginekolog mogao da vas pregleda, ali i da vama pregled bude što manje neprijatanpokušajte da se opustite – što je teško ako imate kontrakcije. Ukoliko se stežete i “otimate” po stolu, ginekolog neće moći da utvrdi koliko je grlić otvoren, što je važna informacija za vođenje porođaja, odnosno procenu trenutka kada treba da prokine vodenjak ili ordinira lekove.

Kada beba zauzima položaj za porođaj?

Većina beba se namesti u idealan položaj između 33. i 36. nedelje vaše trudnoće, ali to ne uspeju sve bebice. U opisu fetusa unutar materice, položaj se odnosi na smer u kojem je fetus okrenut a stav na deo tela koji vodi prilikom izlaska kroz porođajni kanal.

Deseti lunarni mesec trudnoće

 

Ako ne možete da se opustite dok traje kontrakcija

Zamolite ginekologa da sačeka njen završetak, kako biste mu omogućili da vas prilikom pregleda “dilatira”. Neke žene ne dozvoljavaju da ih pregledaju. A pritom ne znaju da se pri svakom pregledu grlić dilatira (širi), što skraćuje porođaj.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...