40 Nedelja trudnoće – Stiže Beba!

40 Nedelja trudnoće

Sadržaj

40 nedelja trudnoće je poslednja, četvrta nedelja poslednjeg, desetog lunarnog meseca trudnoće. Kako se beba i buduća mama pripremaju za porođaj?

40 Nedelja trudnoće – Kako se razvija beba u 40. nedelji trudnoće?

Beba je dugačka oko 52 centimetara i teška u proseku 3,5 kilograma. Smatra se da težina od 2,8-4,0 kilograma spada u normalnu težinu na rođenju. Presudni su genetski činioci koje beba nasledjuje od roditelja.

Kod  bebe su razvijeni svi refleksi, organi su završili razvoj, sve je spremno za izlazak u spoljni svet. Potkožna masnoća čini oko 15% težine tela bebe. Vrlo često bebe na rođenju imaju kosu, i noktiće koji mogu biti duži i potrebno je da ih skratite kako ne bi sama sebe izgrebala a i Vas. Lanugo dlačice i sirasti maz su uglavnom nestali, ponekad ih možete videti na ramenima ako se beba sada rodi.

40 Nedelja trudnoće
Već ste dogovorili koju ćete anesteziju koristiti na porođaju, da li ćete imati podršku partnera na porođaju i sve druge pojedinosti.

Na bebinoj glavici postoje dva mekana udubljenja (mala i velika fontanela), koja spajaju kosti lobanje. Funkcija im je da omoguće prolazak bebine glave kroz porodjajn kanal. Tokom porođaja dolazi do manjeg preklapanja kostiju lobanje, u zavisnosti od dužine trajanja porođaja, obima bebine glave. Kada se rodi glava može biti nešto izdužena, to će se sve vratiti za neki dan. Fontanele omogućavaju rast mozga. Vreme zatvaranja prednje fontanele je  različito. U proseku, to se dešava oko četrnaestog meseca (kod 96 odsto dece pre navršene dve godine, vrlo retko pre petog meseca), nešto ranije kod dečaka nego kod devojčica. Mala fontanela se nalazi u predelu potiljka, između temenih kostiju i potiljačne kosti. Obično je veličine oko pola centimetra, i najčešće se zatvori do drugog meseca života.

Šta ako prođe termin porođaja?

Porođaj se indukuje 5-7 dana nakon termina. Ranije se čekalo do 42. nedelje i ako ne krene porođaj idukovano se. Stavovi su se promenili i smatra se da već 5-7 dana nakon termina treba indukovati porođaj ako nije spontano započeo. Posteljica polako gubi svoju funkciju i bebi je bolje u spoljnem svetu. Kod prvorotki se češće desi da prođe datum porođaja i tek nakon nekoliko dana krene porođaj u odnosu na drugo i višerotke. U slučaju da porođaj nije krenuo, a prošlo je 5 dana od termina porođaja, i redovno-jednom nedeljno radite CTG zapis, ginekolog će Vas uputiti u bolnicu da se indukuje porođaj.

40 Nedelja trudnoće
Već ste jako nestrpljivi da ugledate svoju bebu. Beba će vas prepoznati.

Beba će vas prepoznati po glasu

Kada se rodi beba nema izoštren vidi i sve joj je mutno, ali obzirom da je naučila na Vaš glas obavezno joj pričajte, prepoznaće Vas.  Posteljica još uvek obavlja svoju funkciju ishrane i prolaska majčiinih antitela koja štite bebu. Nakon bebinog rođenja izlazi posteljica zajedno sa delom pupčane vrpce. Pupčana vrpca je dugačka kao i dužina bebe u proseku. Postoje i kraće pupčane vrpce i mogu da otežavaju porođaj, važno je da se primeti na vreme i reaguje.

Još nije u potpunosti poznato šta je okidač da započne porođaj. Zna se da i beba i posteljica na svoj način odredjenim materijama započinju porođaj.

Kada krenuti u porodilište?

Kontrakcije postaju sve jače i češće, od pripremnih Brakston-Hiksovih prelaze u prave porođajne kontrakcije kod većine trudnica. Potrebno je da imaju ritmičnost, dužinu trajanja do 1 minuta, da su bolne. Krenite u prodilište. U slučaju pucanja vodenjaka ili krvarenja isto idite u porodilište. Ako nemate ništa od navedenog idite kod svog ginekologa kada je punih 40 nedelja trudnoće. Da Vas pregleda i vidi da li ste možda otvoreni, koliko još da čekate i kada da se javite. Dešava se da neke trudnice na pregledu kod ginekologa budu otvorene a da nemaju bolove.  I tako nisu svesne da je porođaj krenuo.

U slučaju da imate otoke na nogama, visok pritisak, zujanje u ušima, nejasan vid odmah idite u porodilište. Obzirom da ste stigli do samog kraja trudnoće, svaki simptom treba da Vam da signal da krenete u porodilište.

40 Nedelja trudnoće
Kada beba stigne u vaš život, sve se menja!

Trudnice su prilično nestrpljive da vide svoje čedo u četrdesetoj nedelji trudnoće

Trudnice su prilično nestrpljive ako dočekaju ovu nedelju trudnoće, naročito prvorotke. Jedva čekaju da vide svoju bebu, brine ih kako će se snaći na porođaju. Nema razloga za brigu. To je normalno i sve majke su kroz to prošle, neka to stalno imaju na umu. Trudnice koje su pohađale psihofizičku pripremu imaju neku sigurnost.  One su naučile šta ih čeka i kako da se ponašaju. Ako i nisu mogle da učestuju u vežbama neka se oslone na ginekologa i babicu u porodilištu. Oni će im pomoći, i neka slušaju šta im kažu i kako i šta da rade i pomognu sebi i bebi. Dolazi toliko dugo očekivani i željeni trenutak za Vas  i oca Vašeg deteta.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

6 popularnih dijeta – Koje su prednosti i koji nedostaci – Šta kaže nauka

Zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i 5 preporuka

Šta deca pamte tokom letovanja? – Šta najviše vole?

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Preporučujemo vam...

Koje su prednosti i nedostaci popularnih dijeta? Kada je reč o ishrani, teško je zanemariti sveprisutne trendove i savete koji kruže medijima. Dijete (načini ishrane), su tema koja izaziva mnogo...

Saznajte zašto su trudnice posebno privlačne komarcima i kako da izbegnete ujede komaraca. I naravno, i bolesti koje prenose komarci. Osim što su neverovatno dosadni, komarci predstavljaju pretnju po javno...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...

Sindrom nervoznog creva u trudnoći je nelagodnost koja je sve učestalija. Tačan uzrok IBS-a nije poznat. Ali, faktori kao što su stres, određena hrana, hormonalne promene, i infekcije gastrointestinalnog trakta...