39. Nedelja trudnoće – Kada krenuti u porodilište?

39. Nedelja trudnoće

Sadržaj

39. nedelja trudnoće, kako teku promene u telu trudnice u desetom lunarnom mesecu trudnoće. Nalazite se u samoj završnici trudnoće, smatra se da se oko 5 % beba rodi u terminu. Često se porođaj dešava u ovoj nedelji trudnoće. Kako se beba i trudnica pripremaju za porođaj i kada krenuti u porodilište?

39.Nedelja trudnoće – Kako se beba razvija u trideset devetoj nedelji trudnoće

Beba je dugačka oko 50-52 centimetara i teška 3,0-3,5 kilograma. Sada su najizraženije individualne varijacije telesne težine i dužine. Zavise od telesnih konstitucija roditelja, toka trudnoće, pratećih bolesti majke tokom trudnoće, pridržavanja trudnice pravilne i savetovane ishrane.

39. Nedelja trudnoće
Kako teku promene u telu trudnice u desetom lunarnom mesecu trudnoće.  Kako se beba i trudnica pripremaju za porođaj?

Nalazite se u samoj završnici trudnoće, smatra se da se oko 5 % beba rodi u terminu. Često se porođaj dešava u ovoj nedelji trudnoće.

KAKO IZRAČUNATI TERMIN POROĐAJA POGLEDAJTE OVDE

KADA KRENUTI U PORODILIŠTE POGLEDAJTE OVDE

Beba je potpuno spremna da izađe u spoljnu sredinu. Ako dočekate ili neki dan pređete termin porođaja, kod bebe se i dalje nagomilava potkožna masnoća. I nastaviće do momenta porođaja. Bebi je to potrebno kako bi regulisala telesnu temperaturu kada se rodi, dok njen termoregulacioni sistem ne bude to preuzeo.

Nastavlja se gubitak lanugo dlačica i sirastog maza sa kože bebe. U zavisnosti od momenta porođaja će biti prisutni u manjoj meri, i izgubiće se u potpunosti u prvih nekoliko dana od rođenja.

Svi organi bebe su završili svoj razvoj, funkcionišu unutar majčinog organizma, neki od njih kao što su pluća čekaju da u spoljnoj sredini započnu bebin samostalni život.  Surfaktant se do samog porođaja stvara u plućima bebe, uloga mu je da omogući prvih udah vazduha u pluća kada beba izadje u spoljnu sredinu. To ćete čuti kao prvi bebin plač. Plačem bebe pročišćavaju disajne puteve kako bi vazduh mogao nesmetano da prodre u najsitnije alveole bebinih pluća.

39. Nedelja trudnocće
Iskusne mame lakše će prepoznati kada krenuti u porodilište.

Poželjno je da joj pričate jer beba prepoznaje Vaš glas. Plodova voda menja svoj sastav na svaka tri sata sve do porođaja, smatra se i tokom porođaja. Posteljica je zrela, što se vidi na UZ pregledu i označava kao III stepen zrelosti, polako počinju da se stvaraju kalcifikacije u njoj. To znači da stari i da je vreme za porođaj.

Pokreti bebe u 39 nedelja trudnoće

Pokreti bebe su ređi jer nema više prostora za okretanje kao ranije. Važno je da pratite i brojite pokrete u toku dana, u slučaju da ih niste registrovali ili niste sigurni tokom dana idite kod ginekologa.

39. Nedelja trudnocće

Kako se beba namešta za porođaj u 39 nedelji trudnoće

Kako je beba nameštena tako će biti i na porođaju, u 95% je glavica na dole. U 5 % je bebina guza sa nogama na dole. Takav porodjaj se zove karlični, duže traje, nekada se završava Carskim rezom. Nije obavezno da se karličini položaj bebe završava Carskim rezom, zavisi od razloga-indikacija.

Ako su apsolutne indikacije (mogu biti od strane majke ili ploda) onda se planira Carski rez. To je hladni-elektivan Carski rez. Ako su relativne indikacije, porođaj se započinje kao vaginalni. Može i kao takav da se završi, a moguće je da se tokom porođaja donese odluka da se  završi Carskim rezom. To je hitan Carski rez. Ako se planira Carski rez, trudnica se priprema ambulantno kod svog ginekologa i u dogovoren dogovor dan upućuje u bolnicu radi Carskog reza. Oko 15%, sada i do 30% trudnoća se završava Carskim rezom.

KADA OTIĆI U PORODILIŠTE PROČITAJTE OVDE

39. Nedelja trudnoće
Parametri CTG-a, su od velike važnosti pored drugih pripremnih analiza za porođaj.

39 nedelja trudnoće i završnica trudnoće – Kada krenuti u porodilište?

Budite oprezni, pratite kontrakcije i simptome kako biste doneli odluku kada  ćete otići u bolnicu. Pucanje vodenjaka i oticanje bistre tečnosti koju ne možete da zadržite, krvarenje. Bolovi na 20-30 minuta koji traju oko 1 minut i ritmični su, nagon na stolicu su razlozi da odete u porodilište. Ima trudnica koje misle da je bolje da ostanu kod kuće dok kontrakcije ne budu češće i jače. Bolje je da odete u bolnicu ako je porođaj krenuo.  Bićete pod stalnim nadzorom a beba na CTG monitoringu.  Najbolje je za bebu i Vas.

Nemojte planirati u ovom periodu nikakve posete i putovanja, svakog trenutka je moguć porodjaj.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...