Kada Krenuti u Porodilište – Dan Termina Porođaja

0

Trudnice interesuje: termin za porodjaj je stigao, počinju lagani bolovi, kada krenuti u porodilište?

Počinju lagani bolovi u leđima (imali ste ih i par dana ranije, ali čini vam se da su danas intezivniji i učestaliji) i stazanja materice su nekako duža. Nastavljaju se kontrakcije materice učestalijim tempom i duže traju.

Vreme je da već pripremljene stvari za porodilište još jednom prekontrolišete, odmarate se između kontrakcija, a s nastupom svake sledeće merite vremenski razmak između pojavljivanja. U toku kontrakcija primenjujete stečeno znanje iz tehnika disanja, koje vam olakšavaju da smanjite osećaj bola.

Kada u jednom satu zabeležite 4 ili više kontrakcija sa pravilnim ritmom, vreme je da se uputite u porodilište.

Dan termina porođaja (2)

Druga varijanta koja se može pojaviti  jeste da vam spontano prsne vodenjak. Nekada se to desi i bez kontrakcija, pa tada imate dovoljno vremena da se pripremite za odlazak u porodilište. Uskoro po pucanju vodenjaka mogu se pojaviti i kontrakcije materice koje ulaze u ritam i sa tendencijom pojačavanja trajanja i inteziteta.

Nadamo se da ste već u tom trenutku ispred vrata porodilišta i suprug usplahireno pritiska zvonce da obavesti osoblje o vašem dolasku.

U porodilište krećete kada:
– Prsne vodenjak, bez obzira da li je prskanje vodenjaka praćeno pojavom kontrakcija ili ne.
– Kontrakcije su regularne, javljaju se na svakih 10 minuta ili kraće i traju minimalno 30 sekundi.
– Nekoliko kontrakcija je snažno tako da ne možete da hodate, niti da pričate dok kontrakcija traje.

kako da se ohrabrimo u trudnoći, korak 4 (2)

Naravno, svaka situacija koja odudara od normalnog početka porođaja (krvarenje bilo kog intenziteta, ako ne osećate svoju bebu poslednjih par sati, ako osećate malaksalost, zujanje u ušima, vidite duple slike, imate bol u predelu gornjeg dela stomaka) zahteva da se ODMAH javite u porodilište.

 

 

 

Share.

About Author

Comments are closed.