Kada krenuti u porodilište? – Dan termina porođaja

Kada krenuti u porodilište

Sadržaj

Kada krenuti u porodilište? Trudnice interesuje: termin za porođaj je stigao, počinju lagani bolovi, kada krenuti u porodilište? Koliko učestale treba da budu kontrakcije?

Dan termina porođaja, kada krenuti u porodilište?

Počinju lagani bolovi u leđima (imali ste ih i par dana ranije, ali čini vam se da su danas intezivniji i učestaliji). Ali i stezanja materice su nekako duža. Nastavljaju se kontrakcije materice učestalijim tempom i duže traju.

Kada krenuti u porodiliste
Bol će vas usmeravati kako da menjate položaje tokom trudova i pronađete najmanje bolan. To će ujedno biti znak da se i dete sada oseća ugodnije. Ženi puno praktičnije i bezbolnije ako je u dobroj kondiciji i ako je redovno vežbala preporučene vežbe tokom trudnoće. 

Torba za porodilište je pripremljena?

Do sada ste sigurno već pripremili svoju torbu za porodilište. Vreme je da već pripremljene stvari za porodilište još jednom prekontrolišete. Odmarate se između kontrakcija, a s nastupom svake sledeće merite vremenski razmak između pojavljivanja. U toku kontrakcija primenjujete stečeno znanje iz tehnika disanja, koje vam olakšavaju da smanjite osećaj bola.

ŠTA SADRŽI TORBA ZA PORODILIŠTE POGLEDAJTE OVDE

Kada krenuti u porodiliste
Priprema trudnice za porođaj obuhvata savladavanje tehnika opuštanja, disanja, tehniku napinjanja i informisanost trudnice o svim fazama porođaja. Oblik i veličina karlice imaju veliki značaj za procenu načina vođenja porođaja.  

Kada je pravo vreme za odlazak u porodilište?

Kada u jednom satu zabeležite 4 ili više kontrakcija sa pravilnim ritmom, vreme je da se uputite u porodilište.

Šta ako prsne vodenjak?

Druga varijanta koja se može pojaviti  jeste da vam spontano prsne vodenjak. Nekada se to desi i bez kontrakcija, pa tada imate dovoljno vremena da se pripremite za odlazak u porodilište. Uskoro po pucanju vodenjaka mogu se pojaviti i kontrakcije materice koje ulaze u ritam i sa tendencijom pojačavanja trajanja i inteziteta. Nadamo se da ste već u tom trenutku ispred vrata porodilišta i suprug usplahireno pritiska zvonce da obavesti osoblje o vašem dolasku.

Kada krenuti u porodiliste
Od ulaska u bolnicu do završetka porođaja, trudnice se podvrgavaju određenim procedurama. Pošto su one standardne, ne razlikuju se mnogo od jednog porodilišta do drugog.

U porodilište krećete kada:

  • Prsne vodenjak, bez obzira da li je prskanje vodenjaka praćeno pojavom kontrakcija ili ne.
  • Kontrakcije su regularne, javljaju se na svakih 10 minuta ili kraće i traju minimalno 30 sekundi.
  • Nekoliko kontrakcija je snažno tako da ne možete da hodate, niti da pričate dok kontrakcija traje.

Naravno, svaka situacija koja odudara od normalnog početka porođaja  zahteva da se ODMAH javite u porodilište. Kao što je: krvarenje bilo kog intenziteta, ako ne osećate svoju bebu poslednjih par sati. Takođe,  javite se lekaru ako osećate malaksalost, zujanje u ušima, vidite duple slike. I ako imate bol u predelu gornjeg dela stomaka.

KAKO IZGLEDA PROCEDURA – PRIJEM U PORODILIŠTE POGLEDAJTE OVDE

kada krenuti u porodilište
Zahvaljujući CTG pregledu može se utvrditi i na koji način kontrakcije materice utiču na bebu, njenu aktivnost, stanje i otkucaje srca. Dok vas babica smešta na sto za akušerski pregled, započeće  i CTG monitoring vaše bebe. 

Termin porođaja

Očekivani termin porođaja se računa 266 dana od datuma začeća ili poslednja menstruacija + 7 dana – 3 meseca. Za izračunavanje termina porođaja prihvaćeno je takozvano Negelovo pravilo. Prema njemu trudnoća traje 280 dana ili 10 lunarnih meseci (mesec od 28 dana). Mada taj termin često pravi zabune, zato što se manji procenat žena – možda oko pet odsto, porodi baš na taj dan. Na datum poslednje menstruacije dodaje se sedam, a zatim se oduzimaju tri meseca. Očekuje se da će porođaj biti tada, pošto trudnoća traje deset lunarnih meseci.  To jest, 280 dana od datuma poslednje menstruacije.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Električni bicikli i 9 prednosti u savremenom načinu života

Razdražljivost i bes u trudnoći – 5 predloga koji pomažu

Sindrom nervoznog creva (IBS) u trudnoći pacijentkinja sa inflamatornom bolesti creva (IBD)

Hipnoporođaj – Da li je moguć porođaj bez ili manje bola?

15 stvari koja deca ne vole tokom odrastanja i razvoja

Preporučujemo vam...

Razdražljivost i bes u trudnoći nisu tako retka pojava. Promene raspoloženja tokom trudnoće nisu ničiji prijatelj. Ali šta se dešava ako Vas toliko naljute da vidite crveno? Evo kako da...

Sindrom nervoznog creva u trudnoći je nelagodnost koja je sve učestalija. Tačan uzrok IBS-a nije poznat. Ali, faktori kao što su stres, određena hrana, hormonalne promene, i infekcije gastrointestinalnog trakta...

Hipnoporođaj je tehnika koja se sve više koristi kao prirodan i holistički pristup olakšavanju porođaja. Ova tehnika kombinuje elemente duboke relaksacije, vizualizacije i pozitivnog menatalnog stanja. I to, kako bi...

FODMAP dijeta sa niskim sadržajem FODMAP-a se često propisuje na ograničene periode za ljude sa dijagnozom sindroma iritabilnog creva (IBS). Takođe i prekomernog rasta bakterija u tankom crevu (SIBO). Takođe...