37 Nedelja trudnoće – Poslednji lunarni mesec trudnoće

37 Nedelja trudnoce

37 nedelja trudnoće je  prva nedelja desetog lunarnog meseca trudnoće.

Kako se razvija beba u 37 nedelja trudnoće?

Beba je dugačka 48-49 centimetara, teška od 2,7-3,0 kilograma, skoro da je dostigla svoju veličinu koju će imati na rodjenju.

Sada ste i po računanju ginekologa u posledenjem lunarnom mesecu trudnoće. Porođaj kod blizanačkih i višeplodnih trudnoća se najčešće dešava sada. Smatra se da je beba spremna za život u spoljašnjoj sredini i da neće biti nikakvih problema ako se sada porodite.

 

37 Nedelja trudnoce
Potrebe za mnogim nutrijentima rastu a beba pamti ukuse hrane koju konzumirate.

Svi organi Vaše bebe su završili sa razvojem, još se mozak usavršava i sazreva imuni sistem u narednih dve do tri nedelje. Pluća su dostigla zrelost i beba će normalno udahnuti vazduh ako bude trebalo.

Beba još uvežbava

Bebi je ostalo da uvežbava disanje,  gutanje, sisanje i koliko  može da uvežbava pokrete rukama i nogama (da šutira). Fine dlačice na bebinoj koži-lanugo i sirasti maz-vernix caseosa i dalje se gube, u slučaju da dodje do porođaja primetićete ih na koži tek rodjene bebe. Nemojte zaboraviti da Vas beba sve bolje čuje, trudite se da joj pričate i pevušite, time uspostavljate još bližu vezu sa svojom bebom, znači i Vama i njoj. Budite svesni da svaki dan boravka Vaše bebe u optimalnim uslovima kakvi su u Vašem stomaku mnogo znači u sazrevanju Vašeg mališana.

37 Nedelja trudnoce
Pokloni će dobro doći jer od spiskova potrebnih stvari će vam se zavrteti u glavi! Sta je bebi potrebno od odeće u prvih mesec dana  pogledajte OVDE 

Promene koje oseća trudnica u 37. nedelji trudnoće

Trudnicama je sada sve nezgodnije i teže, ne mogu da se nameste da udobno spavaju duži vremenski period, češće idu u toalet (beba pritiska mokraćnu bešiku). Mogu da se jave i otoci naročito u letnjim mesecima kada su velike vrućine. Povedite računa ako Vam se jave otoci na nogama i rukama već od ujutru, glavobolja, smetnje sa vidom, mučnina, može značiti da imate visok krvni pritisak. Stanje koje je ozbiljno i za bebu i za Vas. Odmah je javite lekaru, ili idite u bolnicu.

37 Nedelja trudnoce
Šta je potrebno nabaviti od pribora za kupanje novorođenčeta pogledajte OVDE

Pojava povremenih kontrakcija koje nisu ritmične, ne traju dugo je normalna za ovaj period trudnoće, to su prirpemne kontrakcije i nemojte brinuti. Takodje i ako Vam izadje krvavo sluzav čep, ne znači da je porodjaj krenuo, pratite da li ćete dobiti bolove, ili početi da otiče plodova voda, ili se pojavi krvarenje-u tom slučaju odmah idite u bolnicu. Zaštitni čep je imao ulogu tokom trudnoće da štiti bebu od štetnih uticaja iz spoljašnje sredine, može da izadje i 2-3 nedelje pre porođaja.  Moguća je pojava blage sukrvice nakon seksualnog odnosa, da ne brinete partner i Vi.

Kada da mirujete?

U slučaju da je na UZ-nom pregledu potvrdjena posteljica koja prekriva unutrašnje materično ušće treba da mirujete i po dogovoru sa lekarom budete primljeni u bolnicu da se trudnoća završi Carskim rezom. Isto tako ako je blizanačka ili višeplodna trudnoća budite pod intenzivnijim nadzorom ginekologa, verovatno ste i hospitalizovani i čekate porođaj.

37 Nedelja trudnoce
Torba za porodilište treba da bude spremna!

Pregledi u trideset sedmoj nedelji trudnoće

I ove nedelje radite CTG zapis, laboratorijske analize ako niste radili unazad tri nedelje, UZ pregled ako je tako zakazao Vaš ginekolog-da bi proverio položaj bebe, posteljice, veličinu bebe i drugo.

Potrebno je uraditi i cervikalni i vaginalni bakteriološki bris radi odlaska u porodilište kao i krv na žuticu-ako je niste uradili u prethodnih nedelju do dve. Sve tražene razultate je potrebno da odnesete Vašem ginekologu kako bi sve bilo spremno, eventualno se još neke analize uradile.

Pregledi u trećem trimestru  POGLEDAJTE OVDE

Pripreme za odlazak na porođaj

Verovatno ste pripremili stvari za porodilište kao i stvari potrebne za dolazak bebe kući, ako niste sada je krajnje vreme. Raspitajte se šta Vam je sve potrebno za porodilište, nema potrebe da nosite stvari koje nećete moći da unesete ili koristite, u slučaju da Vam nešto zatreba lako ćete organizovati da Vaši donesu u bolnicu. Nemojte nositi vredne stvari u bolnicu-nakit ostavite kod kuće, uzmite neki jednostavniji mobilni telefon, kako se ne bi desilo da Vam nestanu i da se nasekirate. Najvažnije je da trezveno i odgovorno razmišljate, i budete svesni da se približio taj srećan dan – porođaj.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
festival kreativnih mama
Festival kreativnih mama nudi 4 različita sadržaja
U susret Uskrsu u danima pred praznike, portal Trudnoća i zdravlje uz partnerstvo Blic Žene, organizuje festival kreativnih mama. Festival se održava 02. Aprila (nedelja), od 10 do 18 časova. U poznatom prostoru  Dorćol Platza, ulaz je slobodan i roditelji kao i budući roditelji, su dobrodošli. Povedite mališane jer smo…