Prvi znaci bolesti vena – Bol, otok i grčevi u nogama

Prvi znaci bolesti vena

Sadržaj

Prvi znaci bolesti vena su važni, kako bismo blagovremeno reagovali. Proširene vene su mnogo češće nego što mislite. Čak oko 30 odsto ukupne populacije pati od ove bolesti krvnih sudova nogu. Iako još uvek znamo relativno malo o biologiji ove bolesti i kako bi ona mogla da se efikasno prevenira, kad su u pitanju uspostavljanje dijagnoze i lečenje ove bolesti, i nauka i praksa beleže veći napredak u poslednjih dvadesetak godina, nego u prethodna dva veka, ukupno.

Nedostatak informacija o proširenim venama i načinima lečenja

Ipak, iz prakse primećujem da, iako postoje efikasni, minimalno invanzivni načini lečenja, i dalje mali broj pacijenata dolazi na lečenje u ranim fazama ove bolesti. Jedan od razloga za njihovo oklevanje, koji mi prvi pada na pamet, je nedostatak pravih, proverenih informacija o proširenim venama i načinima lečenja. Pacijenti mi često dolaze sa predrasudama, ali i zabludama, koje ih sprečavaju da krenu u rešavanje problema.

Ko najčešće oboleva od proširenih vena?

Proširene vene se javljaju češće kod starije populacije, mada mogu nastati i u mlađem životnom dobu, te čak jedan od osam tinejdžera razvije ’popuštanje’ venskih zalistaka.

Ova bolest je nešto zastupljenija kod žena, nego kod muškaraca. Hormonske promene u pubertetu, trudnoći i menopauzi takođe imaju značaja. Trudnoća utiče na porast nivoa hormona, dok se ukupna zapremina tečnosti u organizmu povećava, a uvećana materica pritiska venske krvne sudove u maloj karlici. Ipak, u 60-70 odsto slučajeva, proširene vene nastale u trudnoći, nestaju nekoliko nedelja nakon porođaja.

Prvi znaci bolesti vena
Bolesti vena su češće kod žena, važno je reagovati odmah sa prvim znacima oboljenja

Osim toga, što ste viši, veće su vam šanse da dobijete proširene vene, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta Stenford u Americi. Oni su ispitivali gene više od 400 hiljada ljudi u potrazi za odgovorom na pitanje šta uzrokuje ovu toliko rasprostranjenu bolest.

Istraživanje je pokazalo da geni koji su zaslužni za to koliko će neka osoba biti visoka, mogu biti ta veza između visine i proširenih vena, iz čega bi se u budućnosti mogli pronaći i neki novi načini lečenja ove bolesti. Do tad, hirurgija ostaje jedini efikasan način za lečenje bolesti proširenih vena.

Koji su prvi znaci bolesti vena? – Simptomi proširenih vena

Kada nastane problem proširenih vena, javljaju se i određene tegobe i to u prvo vreme najčešće osećaj bola i težine u nogama, otoci i ružan izgled kože na nogama.

Ove početne tegobe pacijenti nekada zanemaruju i odlažu traženje stručne pomoći, jer se u prvo vreme može postići olakšanje hladnim tuširanjem, podizanjem nogu i izbegavanjem dugog stajanja.

Ipak, upravo početna faza je ta koja zahteva rešavanje kako se problem ne bi intenzivirao, a posledice i komplikacije postajale sve ozbiljnije.

Prvi znaci bolesti vena
Ultrazvučna dijagnostika

Sa napredovanjem bolesti, simptomi postaju sve ozbiljniji

Bolest se, uslovno rečeno, može podeliti u tri faze.

  1. U prvom stadijumu pacijenti obično imaju tegobe: povremeni bolovi u nogama i grčevi, ali bez vidljivih vena ili vidljivih takozvanih kapilara. U ovoj fazi, obično se ultrazvučnim pregledom ne dijagnostikuje pogrešan tok kretanja venske krvi, već lečenje podrazumeva eventualno uzimanje lekova (venotonika) i nošenje elastičnih kompresivnih čarapa.
  2. Međutim, već u sledećem stepenu bolesti proširene vene su vidljive, a ultrazvučnim pregledom je, u velikom broju slučajeva, moguće dijagnostikovati pogrešan tok kretanja krvi. U ovoj fazi, pacijenti imaju bolove, noćne grčeve, svrab, osećaj nemirnih nogu… Tegobe su u početku povremene, a kasnije postaju češće i svakodnevne. Kod ovog stadijuma može doći do upale površinskih vena odnosno do stvaranja tromba u venskim čvorovima (tromboflebitisa), a ova komplikacija može iz površnih vena da se proširi na duboke vene.

Simptomi zapaljenja dubokih vena ne manifestuju se kod gotovo 50 odsto obolelih i, s obzirom da se teže i kasnije otkrivaju, i lečenje je znatno kompleksnije. Najčešći simptomi tromboflebitisa su osećaj teških i umornih nogu nakon dugotrajnog hodanja ili stajanja. Zatim,dolazi do pojave bola i otoka, dok se na površini kože može javiti crvenilo, a neposredno ispod se mogu napipati tvrde promene, koje najčešće imaju trakastu formu. Prisustvo tromboflebitisa ponekad može biti praćeno kretanjem tromba prema plućima. Ukoliko se u prisustvu trombolebitisa pokrene tromb, i ukoliko stigne do pluća, pacijent može doživeti plućnu emboliju – stanje u kom je potencijalno životno ugrožen. Ovaj zdravstveni problem se znatno češće javlja kod osoba kod kojih je za to izražena genetska predispozicija.

  1. Poslednja, ali ne i tako retka faza, jeste hronična venska insuficijencija. Tada dolazi do otoka i kožnih promena na potkolenicama u vidu braon ili crnih mrlja i crvenila. Najozbiljniji stepen venske bolesti je pojava venskih rana, ulkusa. Razlog za ovo stanje je slabost vezivnog tkiva u venama nogu. Ali može predstavljati i posledicu zanemarivanja i neadekvatnog lečenja bolesti proširenih vena. Kada nastane prva venska rana, ona najčešće zarasta u periodu od mesec dana do tri meseca. Svako naredno nastajanje venskih rana podrazumeva znatno sporije zarastanje.  Dok se na kraju ne dođe do stadijuma kada ne postoji mogućnost zarastanja. Ukoliko se ovo stanje ne leči, može dovesti do ozbiljnih komlikacija i ugroziti život.
Prvi znaci bolesti vena
U početnim stadijumima problem se lako i brzo rešava laserskom operacijom. Osim estetskog benefita, sprečava se razvijanje daljeg toka bolesti.

Kako se rešava problem proširenih vena?

Laserskom operacijom vena se, minimalno invanzivnim postupkom, uklanja uzrok ovih tegoba i sprečava dalji razvoj problema.  Operacija traje kraće od 45 minuta i radi se u lokalnoj anesteziji.

Veoma je bitno javiti se na vreme.  Sa prvim znacima koji ukazuju na problem proširenih vena i tako sprečiti razvoj bolesti.

avatar
Dr Dario Jocić je magistar medicinskih nauka, specijalista opšte hirurgije i vaskularni hirurg. Jedan od pionira u lečenju vena minimalno invanzivnim metodama.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...