Jedna Vežba Koja Obnavlja Celo Telo

Supta Padangusthasana, vežba koja obnavlja celo telo

Da li znate, da jednom vežbom u tri varijante (Supta Padangusthasana), možete “obnoviti” i relaksirati celo telo?

Samo jednom vežbom obnjavljamo celo telo!

Ponekad se osećamo “izlomljeno”, u ne baš najboljem fizičkom izdanju, umorno, sa lošim osećanjem u leđima, nagoveštajima bolova u lumbalnom predelu… Za ovu vežbu vam je potrebno 15 ak minuta i dobra volja, a reučltati su sjajni! Vežbu mogu raditi i trudnice i mame nakon oporavka od porođaja.

KOJI SU BENEFITI OD VEŽBE?

Opuštanje zadnje lože, listova, istezanje svoda stopala;  Istezanje prepona, pokretanje energije i cirkulacije u maloj karlici; Istezanje glutealnih mišića, m. Piriformisa (koji skraćenjem može izazvati ishijadične bolove); Torzija kičmenog stuba. Torzije obnavljaju celu kičmu; Otvaranje grudnog koša i plućnih krila iz položaja torzije.

Jednom vežbom obnavljamo celo telo!
Ako vežbu radimo sa kaišem ili maramom, biće nam lakše a vežbu ćemo pravilnije radiiti!

Vezba broj 1

Iz ležećeg položaja. Sastavljene su noge, stopala privlačimo ka sebi, stegnute su bitine. CELA KIČMA JE ZALEPLJENA ZA POD. Udah u mestu, sa izdahom odižemo pravu desnu nogu, koliko to zadnja loža dozvoljava. Koleno je pravo, butina stegnuta, stopalo ka licu, malo razmaknemo i prste na stopalima. Vežemo kaiš ili maramu na stopalo, i uz pomoć kaiša držimo pravu nogu nekih 2 ili više minuta u vazduhu, dok dah lagano teče.

 

 

Ako vežbu radimo sa kaišem ili maramom, biće nam lakše a vežbu ćemo pravilnije radiiti!Vežba 2

Hvatamo kaiš sa desnom rukom, i odvodimo pravu desnu nogu u desnu stranu. Spuštamo nogu na pod ili na rekvizite kao što su knjige, jastuci eventualno joga blok. – Bitan momenat je VRAĆANJE LEVOG SEDALNOG DELA NA POD. Na taj način istežemo i lumbani deo leđa sa leve strane. Glava se okreće u levu stranu, radi istezanja vratnih mišića. Lagano dišući ostajemo 2 ili više minuta u položaju, zatim lagano vraćamo pravu nogu na sredinu.

Vežba za celo teloVežba 3

Hvatamo kaiš sa levom rukom. Udah u mestu, sa izdahom se okrećemo na levi bok. Desna noga ide što više ka licu. Ponovo možemo koristiti rekvizite poput knjiga ili jastuka, da bismo smanjili rastojanje između noge i poda. Nogu hvatamo sa levom rukom. Desna ruka, trup i glava se okreću na desnoj stranu. Pravimo torziju kičme. Lepimo desno rame, lopaticu i ruku na pod. Ako je veliko istezanje u ramenu, stavljamo jastuk ispod desne ruke. Pažnju usmeravano na desno plućno krilo. Sa naglašenim udahom širimo desno plućno krilo i međurebarne mišiće Ostajemo 2 ili više minuta u položaju. Pri izlasku iz položaja prvo stegnemo stomak, zatim udahnemi i sa izdahom vraćamo desnu ruku i trup iz torzije. Vraćamo desnu nogu na sredinu i spuštamo je na pod. Vežbu ponoviti na drugu stranu

Fizioterapeut, sertifikovani instruktor hatha i prenatal yoge. Iskusni instructor yoge, radi indivudualne i grupne časove yoge.
Preporučujemo vam...