Za Pravu Kičmu i Lepo Držanje Tela!

0

Pogledajte vežbe, i položaj za odmor, koje zahtevaju svega 15 minuta vremena i daju dobre rezultate.

Drage Mame, radite ih svakodnevno, sačuvajte zdravlje kičmenog stuba, zdravlje i lep izgled!

Telo jedne buduće mame menja se još u periodu trudnoće. Velike promene trpi i kičmeni stub, koji se prilagođava novonastaloj težini u stomaku i promenama u karlici. U periodu trudnoće lumbalna krivina (krivina u donjem delu leđa) postaje izraženija, na to se prilagođava grudna krivina, koja se dodatno “grbi”. Dodatno iskrivljenje u grudnom delu se javlja i zbog promena u grudima. Grudi postaju teže, grudni mišići slabe, i to je dodatni izazov za međulopatične mišiće, i mišiće ramenog pojasa, koji imaju ulogu da nas isprave. Kičma buduće mame kreće da se “grbi” još u trudnoći, a ta pogrbljenost se samo pojačava kada se beba rodi.

Šta činiti?

  • Vežbati u periodu trudnoće. Vežbanje u periodu trudnoće ublažava promene koje se dešavaju u čitavom telu žene. Akcenat stavljati na itezanje grudnih, na jačanje ramenog pojasa i međulopatičnog dela.

U daljem tekstu opisujem vežbe, i položaj za odmor, koje zahtevaju svega 15 minuta vremena i daju dobre rezultate

Vežba br 1.

Lakša varijanta vežbe je sedeći položaj na stolici ili bilo koji sedeći položaj sa pravom kičmom. Teža varijanta vežbe, je sedeći položaj sa opruženim nogama. Stopala su privučena ka licu, butine aktivne, stegnut je stomak. U ovoj varijanti vežbe, istežemo zadnju ložu, i jačamo celo telo. Potreban je jedan kaiš. Držimo kaiš tako da su ruke u liniji sa grudima, ramena i lopatice poguramo na dole. 

 

Udah, podižemo  ruke iznad glave, ramena dodatno poguramo na dole, izdahom vraćamo ruke  da budu u liniji sa grudima. Vežbu ponavljamo od 5 do 10 puta

 

 

 

 

Vežba broj 2

Početni položaj je isti kao u prethodnoj vežbi. Udah – podižemo ruke iznad glave, izdah – ruke iza ledja u liniji sa grudima. Osećamo istezanje grudnih mišića, ramena dodatno zarotiramo spolja. Ostajemo jedan udah-izdah u položaju. Vežbu ponoviti od 5 do 10 puta.

 

 

 

Vezba br 3

Ležimo na stomaku. Čelo prislonimo na pod, desna ruka je pored tela pod uglom od 90 stepeni. Oslonac je na dlanu. Leva ruka savijena u laktu u liniji sa grudima. Udah u mestu, sa izdahom okrecemo se na desni bok. Levu ruku podižemo ka nebu, vrat je u produžetku kičme. Oslonac je na tabanu leve noge, koja je savijena u kolenu. 

 

 

Osećamo istezanje u desnom ramenu i aktivaciju međulopatičnih mišića. Ostajemo nekoliko udaha i izdaha u položaju.

Napredija varijanta vežbe je odizanje leve noge i hvatanje palca ili zadnje strane noge bilo gde, bitno je da je koleno pravo. Ovako dodatno istežemo zadnju ložu i preponu. Vežbu ponoviti i na levoj strani.

 

 

Vežba br 4

Opuštajući položaj sa otvaranjem grudnog koša za umorne mame U položaju na leđima, postavljamo tvrđi jastuk ispod grudnog dela leđa. Ruke postavljamo pored tela sa dlanovima okrenutim ka nebu. Lagano pratimo dah… Aktivno odmaramo!

Share.

About Author

Comments are closed.