Trudnoća i proširene vene – Kako se leče?

Trudnoća i proširene vene

Sadržaj

Trudnoća i proširene vene su u vezi, jer procenjuje se da svaka peta trudnica ima problem sa proširenim venama. Studije pokazuju da da svaka naredna trudnoća dodatno povećava rizik od pojave ove bolesti.

Trudnoća i proširene vene česta pojava

Kod nekih žena se proširene vene mogu pojaviti tek u trudnoći, dok je kod drugih problem sa venama uočen ranije, ali im se tokom trudnoće bolest dodatno razvila.

Najčešće se proširene vene javljaju u drugom i trećem trimestru trudnoće, ili tokom druge i treće trudnoće. Pojava proširenih vena u ovom periodu kod žena posledica je kombinacije hormonskog uticaja i pritiska koji plod vrši na karlicu. Većina trudnica nema potrebe za dodatnim terapijama, s tim što se najčešće preporučuje nošenje kompresivnih čarapa.

Trudnoća i proširene vene
Nošenje kompresivnih čarapa će pomoći

Osim toga, što ste viši, veće su vam šanse da dobijete proširene vene, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta Stenford u Americi. Oni su ispitivali gene više od 400 hiljada ljudi u potrazi za odgovorom na pitanje šta uzrokuje ovu toliko rasprostranjenu bolest.

Kako prepoznati problem proširenih vena?

Kada nastane problem proširenih vena, javljaju se i određene tegobe i to u prvo vreme najčešće osećaj bola i težine u nogama, otoci i ružan izgled kože na nogama. Ove početne tegobe trudnice nekada zanemaruju i odlažu traženje stručne pomoći, jer se u prvo vreme može postići olakšanje hladnim tuširanjem, podizanjem nogu i izbegavanjem dugog stajanja…

Trudnoća i proširene vene
Ravna i udobna obuća sa 3 sm ortopedske pete ili ortopedskim uloškom

Da li proširene vene na nogama u trudnoći predstavljaju opasnost?

U većini slučajeva, proširene vene tokom trudnoće ne predstavljaju opasnost, međutim, postoji mali procenat žena sa određenom genetskom predispozicijom, kod kojih se mogu formirati krvni ugrušci.

Kako prepoznati problem formiranja ugrušaka?

Simptomi ugruška mogu se manifestovati kao teške, bolne i otečene noge u trudnoći. Takođe, može doći i do pojave crvenih čvorova na površini kože. Ukoliko je ugrušak blizu površine, to ne predstavlja veliki problem, međutim, problem postaje ozbiljan ukoliko se ugrušak krvi nalazi u dubokim venama. Tada je potrebna intenzivna saradnja sa lekarom, kao i obavljanje ultrazvučnih pregleda radi daljeg lečenja.

Trudnoća i proširene vene
Podignute noge dok leškarite će vam prijati

Kako se leče proširene vene u trudnoći?

Najčešće se tokom trudnoće izbegavaju operacije i minimalno invazivne procedure za lečenje proširenih vena, jer obično postoji preveliki rizik.

Postoji, međutim, dosta načina kojima se mogu ublažiti simptomi proširenih vena tokom trudnoće, poput, na primer:

  • Nošenje kompresivnih čarapa i ravne obuće (sa ortopedskom petom). Povećanje telesne težine menjanjem statike, povećanjem lumbalne lordoze, dolazi do promene u mišićima i ligamentima koji postaju elastični, rastegljiviji, te su i zglobovi nestabilniji tako da dolazi do spuštanja svoda stopala. Ako obuća nema preporučenih 3 santimetra visine – stavite u obuću medicinske uloške.
  • Redovne fizičke aktivnosti, primereno vežbanje ukoliko to ginekolog dozvoli (u odnosu na vaš zdravstveni status ginekolog će vam preporučiti koju vrstu aktivnosti možete koristiti). Ukoliko ste sprečeni da vežbate u trudnoći, idite u lagane šetnje svakodnevno.
  • Redukcije soli u ishrani i, uopšteno, kontrola telesne težine.
  • Podizanje nogu tokom mirovanja.
Trudnoća i proširene vene
Uz odobrenje ginekologa i rad sa obučenim trenerom za vežbanje sa trudnicama, fizička aktivnost je blagotvorna

Šta nakon trudnoće ako se vene i kapilari ne povuku?

Ukoliko problem proširenih vena ostane i nakon trudnoće, postoji niz metoda koje ovo stanje mogu rešiti. Ukoliko vene ostanu vidljive i bolne nekoliko meseci nakon trudnoće, potrebno je konsultovati se sa vaskularnim hirurgom oko daljih koraka i tipa procedure koja bi bila najefikasnija i najkomfornija za pacijentkinju. Svakako je preporuka da se pacijentkinja podvrgne minimalno invanzivnim metodama kako bi oporavak trajao što kraće.

Treba razmišljati o minimalno invanzivnim hiruškim metodama. Jer samo operacija leči vene, sve ostalo služi da se ili kupi ili, najčešće, izgubi vreme. Laserskom operacijom vena se, uklanja uzrok ovih tegoba i sprečava dalji razvoj problema.  Operacija traje kraće od 45 minuta i radi se u lokalnoj anesteziji.

 

avatar
Dr Dario Jocić je magistar medicinskih nauka, specijalista opšte hirurgije i vaskularni hirurg. Jedan od pionira u lečenju vena minimalno invanzivnim metodama.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Skeeter sindrom kod dece – Alergijska reakcija na ujed komarca

Koja krema za sunčanje u trudnoći predstavlja opasnost?

Preporučujemo vam...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...

Krema za sunčanje u trudnoći sa oksibenzonom može uticati na zdravlјe novorođenčeta, prema novoj studiji. Žene koje pokušavaju da zatrudne treba da razmisle o izbegavanju ovog proizvoda, zajedno sa onima...