Kako da izaberem porodilište – 5 Važnih parametara pri izboru

Kako da izaberem porodilište

Sadržaj

Kako da izaberem porodilište, i da li imam mogućnost izbora? Kada postoji mogućnost izbora, o čemu voditi računa? Postoji 5 važnih prametara i odgovori na njih će vam pomoći u izboru.

Kako da izaberem porodilište?

Neka porodilište imaju i program BABY FRIENDLY „Bolnica prijatelj beba“. Potrebno je obići porodilišta, ukoliko u vašem gradu postoji izbor. Kako se opredeliti za porodilište? Verovatno je najčešće kriterijum da li nekoga poznajete u porodilištu, akušera ili babicu, jer se tada trudnica oseća sigurnije…

Kako da izaberem porodilište
Čak i kada nemate mogućnost izbora porodilišta, obiđite ga i raspitajte se o svim mogućnostima koje pruža.

Ako možete da birate porodilište o čemu voditi računa?

Ukoliko želite da se u porodilištu osećate prijatno raspitajte se da li porodilište u kome planirate da se porodite:

  • Sprovodi bar neke elemente programa – Bolnica prijatelj majki (Baby Friendly).
  • Sprovodi korake Bolnice prijatelja beba, pre svega kontakt koža-na-kožu, prvi podoj i zajednički smeštaj majke i bebe.
  • Pruža porodiljama pomoć i podršku za dojenje i negu novorođenčeta.
  • Sprovodi program uvažavajući zdravstveno stanje i trenutne mogućnosti porodilje, odnosno omogućava joj odmor ukliko joj je potreban.
  • Ima uslove da majka ostane u bolnici sa bolesnim novorođenčetom do njegovog oporavka.
Kako da izaberem porodilište
Možda želite da partner bude prisutan na porođaju? Da li porodilište to omogućava i pod kojim uslovima?

Kako da nam porodilišta budu bolja?

Upravo ste vi, budući roditelji, oni koji treba da kažu kakva porodilišta žele. Zajedno sa zravstvenim  radnicima- akušerima, babicama, neonatolozima, pedijatrijskim sestrama-  treba da se zalažete da porodilišta postanu prijatelji majkama i bebama u svemu što to podrazumeva. Neki koraci su lakši, zahtevaju malo bolju organizaciju i promene nekih ustaljenih navika, dok su za druge potrebna veća materijalna ulaganja. Potrebno je da donosioci odluka čuju vaš glas i mišljenje!

ZAŠTO JE BABY FRIENDLY INICIJATIVA  VAŽNA
Kakva je podrška majkama koje žele da doje u porodilištu? Inicijativa  bolnica prilagođenih bebama BABY FRIENDLY  osmiščljena je kako bi  se podstakli zdravstvene ustanove širom sveta da bolje podrže dojenje.

Zašto je BABY FRIENDLY inicijativa važna?

Važna je zato što je dojenje važno! O prednostima dojenja za dete i majku možete pročitati na https://trudnocaizdravlje.rs/prednosti-majcinoghumanog-mleka/ , https://trudnocaizdravlje.rs/prednosti-dojenja-za-bebu/ , https://trudnocaizdravlje.rs/prednost-dojenja-za-majku/ I drugim našim člancima u podmenijuDOJENJE.

BFHI (Baby-friendly hospital initiative) je program čiji je cilj promocija, podrška i zaštita dojenja.

Kako da izaberem porodilište
Kakva je nega novorođenčeta u porodilištu, kako je porodilište opremljeno? Važno pitanje je ima li porodilište uslove da majka ostane u bolnici sa bolesnim novorođenčetom do njegovog oporavka.

Prava deteta

Ono što treba dodati je da je pravo na optimalnu ishranu jedno od osnovnih prava deteta i da je dojenje jedna od ključnih komponenti Globalne strategije za zdravlje žena, dece i adolescenata  2016-2030, kao važan korak  u borbi protiv gojaznosti.  Činjenica je da je isključivo dojenje više zastupljeno u nerazvijenim zemljama i zemljama u razvoju, nego u najrazvijenijim. Ali je činjenica i da u najbogatijim zemljama najviše doje najobrazovanije majke!!! Za svako dete najbolja hrana je mleko njegove majke, za koje se danas zna da je zapravo primer personalizovane medicine, sa dugoročnim pozitivnim efektima na doživotno zdravlje deteta.

KONTAKT KOŽA NA KOŽU POSLE POROĐAJA PROČITAJTE OVDE

avatar
Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Esensa Propomint
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se...

Strahovi trudnica u vezi sa trudnoćom su brojni. Ovo su najčešći strahovi kojih se treba što pre osloboditi. Prirodno je da se malo brinete tokom trudnoće. To je novo iskustvo...

Bezbroj je pitanja trudnica pre porođaja, iako se o porođaju informišu tokom cele trudnoće. Ovo su tri najčešća pitanja i na njih vam dajemo odgovor. 3 pitanja trudnica pre porođaja...

Povećan holesterol u trudnoći je uobičajen i neophodan. Ali, koliko je previše? Poznato je da su komplikacije vezane za trudnoću povezane sa ukupnim nivoom holesterola. Takođe i nivoima triglicerida koji...