Znaci Oboljenja Vena u Trudnoći

astma dete i sport

Znake oboljenja vena treba da zna svaka trudnica,  jer oni će nam pomoći da se blagovremeno obratimo lekaru, stručnjaku, za podršku i pomoć.

Koji su znaci oboljenja vena u trudnoći?

  1. Proširene vene: vidljive vene, pojava izvijuganih vena, osećaj težine u nogama, grčevi u potkolenicama, svrab, otok (popodnevni-večernji) potkolenica, trnjenje, napetost.
  2. Znaci tromboflebitisa – tromba u površnim venama: razvija se u kratkom roku od 1-2 dana, ograničeno zadebljanje najčešće na već proširenoj veni, čvoriću, crvenilo, svrab, bol, otok ograničen, osetljivost na dodir i toplotu. Uz lečenje traje 7-15 dana. Postoji mogućnost širenja tromboze na duboke vene i zato je obavezan pregled vaskularnog hirurga.
  3. Znaci flebotromboze – tromboze dubokih vena nogu: bol izražen pri kretanju, otok noge, promena boje kože (crvenilo), znaci upale, izražene poršne vene, bol na dodir, nekad povišena temperatura, tromb je najčešće u nekoj od potkolenih dubokih vena, ali može biti i duž cele noge i širiti se u karlicu.

znaci oboljenja vena u trudnoći

Obavezno lečenje i praćenjeod stranevaskularnog hirurgaradi sprečavanja širenja tromboze i embolije pluća, odnosno sprečavanja komplikacija koje mogu ugroziti život majke i bebe!

Kada nastaje problem proširenih vena u trudnoći?

Problem proširenih vena može nastati u trudnoći ili ukoliko prethodno problem već postoji, onda u trudnoći može postati izraženiji uz veću mogućnost komplikacija. Kao što je upala površnih (tromboflebitis) ili dubokih vena (flebotromboza) što može dovesti do još ozbiljnijih i potencijalno životno ugrožavajućih komplikacija kao što je plućna embolija. Nemojte zanemarivati problem proširenih vena, već odmah po nastajanju problema ideite kod lekara.

znaci oboljenja vena u trudnoci

Trudnoća, sama po sebi, je često povezivana sa nastankom varikoznih (proširenih) vena, što se objašnjava povećanjem volumena cirkulišuće krvi, pritiska na karlične vene (zbog razvoja ploda) kao i povećanje nivoa hormona progesterona. Ovaj hormon dovodi do opuštanja zidova krvnih sudova, što potom rezultuje popuštanjem venskih zalistaka i sledstveno stvara mogućnost za nakupljanje krvi u venama i potom povećanog venskog pritiska što na kraju može dovesti do proširenih vena. Važno je istaći da je najveći rizik za nastanak tromboflebitisa u poslednjem trimestru trudnoće i neposredno nakon porođaja.

Fizička aktivnost preventivna mera oboljenja vena

Samo fizička aktivnost koja je svrsishodnaindividualno dozirana, programirana i kontrolisana može imati pozitivan efekat na zdravlje trudnica. Odnosno dejstvo leka na organizam. Ako su vam zabranjene vežbe – lagano šetajte i učinićete puno za svoje zdravlje.

znaci oboljenja vena u trudnoci

Mera prevencije oboljenja vena u trudnoći je i položaj za spavanje

Na vašem levom boku je idealno spavati  – spavanje na stranu. Najbolja pozicija spavanja tokom trudnoće je “SOS” (spavanje na stranu), na vašoj levoj strani.  Spavanje na vašoj levoj  strani će povećati količinu krvi i hranljivih materija koje dostižu posteljicu i vašu bebu. Držite noge i kolena savijene i stavite jastuk izmedju nogu da rasteretite karlicu i umanjite bol u ledjima. Možete staviti i jedan jastučić ispod stomaka ako Vam je tako udobnije. Pred kraj trudnoće, jastuk za gornji deo tela (glava i vrat)  može biti malo deblji (veće povišenosti), kako bi ste lakše disali i sprečili gorušicu.

Spavanje na leđima nije preporučen jer  može izazvati probleme sa disanjem, sistemom za varenje, hemoroidima, niskim krvnim pritiskom i uzrokovati smanjenje cirkulacije do srca i bebe. Kada spavate na leđima, vaša materica vrši pritisak na vene koje vraćaju krv u srce. Ležanje na ledjima duže vreme, može ograničiti količinu krvi i hranljivih materija koje dolaze do bebe i posteljice. Takodje, ovaj položaj može da izazove i mučninu.

Često menjate položaj  dok spavate?

Naravno, u toku spavanja telo menja položaje. Nemojte puno brinuti ukoliko se u toku sna probudite na desnoj strani ili na ledjima.  Okrenite se na svoj levi bok i stvarajte naviku da u toku trudnoće tako spavate. Pokušajte da se ne zadržavate dugo ležeći na desnoj strani.  U ovom položaju vrši se pritisak na jetru.

Dugogodišnje iskustvo na poslovima specijaliste fizikalne medicine sa rehabilitacijom i na poslovima specijaliste angiologa.
Preporučujemo vam...