I Pre Trudnoće Problemi sa Venama?

Kada i pre trudnoće postoje problemi sa venama, kako postupati u trudnoći

Imali ste zdravstvene probleme sa venama i pre trudnoće? Evo saveta stručnjaka, kako postupati u trudnoći.

UKOLIKO IMATE VARIKOZNE VENE I VEĆ EVIDENTIRAN VENSKI ZASTOJ, onda je neophodno nošenje preventivnih medicinskih čarapa (bandaža) od prvog dana trudnoće i to do prepona, sve vreme trudnoće, za vreme porođaja (bez obzira na način odvijanja porođaja) i sve vreme babinja (6 nedelja nakon porođaja).

Kada i pre trudnoce postoje problemi sa venama kako postupati u trudnoci 2
Šetnja u prirodi je blagotvorna!

Šta još preporučujemo?

Kretanje – što više sa bandažom-čarapama.

Bez pasivnog sedenja spuštenih nogu.

Primenjivati sve opšte mere prevencije.

Ujutru i uveče lokalno primenjivati heparinski gel (Hepathrombin, Lioton 1000), hladan vodeni oblog.

Bez izlaganja većoj toploti (rad u pregrejanoj prostoriji, sunčanje, sauna).

 

Ako trudnica ima proširene vene, ili je već imala tromboflebitis ili trombozu dubokih vena, neophodno je da ode na ultrazvučni pregled krvnih sudova nogu (color Doppler ultrasonografija) na početku trudnoće, po potrebi i tokom trudnoće, obavezno u devetom mesecu trudnoće i šest nedelja nakon porođaja. To je vrlo bezbedan pregled, jeftin, pristupačan, a može s velikom pouzdanošću otkriti trombozu i proširenje vena (površnih i dubokih).

Potrebno je praćenje tokom čitave trudnoće i po potrebi pregled vaskularnog hirurga radi ordiniranja lekova!

OBRATITI PAŽNJU: U TRUDNOĆI SE SMEJU PRIMENJIVATI SAMO HEPARIN I NISKOMOLEKULARNI HEPARINI(fraxiparin, fragmin, cexane) i to strogo prema indikaciji i prema protokolu za vreme trudnoće, pre i posle operacije (carskog reza).

Ukoliko se tokom trudnoće razvije tromboza u površnim ili dubokim venama – takva stanja zahtevaju bolničko lečenje određeni vremenski period, nadzor vaskularnog hirurga i ginekologa i redovno praćenje stanja ultrazvučnim pregledom vena.

Važno je istaći da su u većem riziku pacijentkinje koje su više puta rađale. U većini slučajeva dovoljno je koristiti takozvanu konzervativnu terapiju (elastična čarapa sa odgovarajućim stepenom kompresije), s’ tim da, ukoliko nakon porođaja ne dođe do povlačenja vena, vaskularni hirurg može preporučiti neku od interventnih tehnika radi definitivnog zbrinjavanja problema proširenih vena.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i specijalista angiologije. Dugogodišnje iskustvo na poslovima specijaliste fizikalne medicine sa rehabilitacijom i na poslovima specijaliste angiologa. Autor je i koautor više stručnih radova iz oblasti rehabilitacije, balneoterapije, osteoproze, doppler dijagnostike i neurorehabilitacije.
Preporučujemo vam...