Ultrazvuk vena u trudnoći – Color duplex ultrasonografija (CDS)

ultrazvuk vena u trudnoći

Kada se radi ultrazvuk vena u trudnoći? Proširene vene u trudnoći mogu predstavljati značajan rizik za trudnicu ukoliko se ne reaguje pravovremeno.

Kako bismo izbegli eventualne neželjene događaje potrebno je redovno ultrazvučno praćenje i time obezbedila pravovremena i adekvatna terapija od strane vašeg vaskularnog hirurga. Proširene vene su jedna od najrasprostranjenijih bolesti kardiovaskularnog sistema današnjice sa različitim simptomima: oticanje nogu, „teške“ ili „umorne“ noge, svrab, promena boje kože, pa sve do najtežih simptoma kao što su otvorene rane (ulcus cruris) i trombotski procesi u površnom i dubokom venskom sistemu.

Kada nastaje problem proširenih vena?

Problem proširenih venamože nastati u trudnoći ili ukoliko prethodno problem već postoji, onda u trudnoći može postati izraženiji uz veću mogućnost komplikacija kao što je upala površnih (tromboflebitis) ili dubokih vena (flebotromboza) što može dovesti do još ozbiljnijih i potencijalno životno ugrožavajućih komplikacija kao što je plućna embolija.

Trudnoća, sama po sebi, je često povezivana sa nastankom varikoznih (proširenih) vena, što se objašnjava povećanjem volumena cirkulišuće krvi, pritiska na karlične vene (zbog razvoja ploda) kao i povećanje nivoa hormona progesterona. Ovaj hormon dovodi do opuštanja zidova krvnih sudova, što potom rezultuje popuštanjem venskih zalistaka i sledstveno stvara mogućnost za nakupljanje krvi u venama i potom povećanog venskog pritiska što na kraju može dovesti do proširenih vena. Važno je istaći da je najveći rizik za nastanak tromboflebitisa u poslednjem trimestru trudnoće i neposredno nakon porođaja.

ultrazvuk vena u trudnoći

Color duplex ultrasonografija (CDS)

Cesto se postavlja pitanje na koji pregled i kad treba otići? Postoji nekoliko metoda pregleda ali Color duplex ultrasonografija (CDS) je vodeći dijagnostički metod za otkrivanje i procenu težine bolesti venskog sistema.  Pregled je jednostavan, brz i bezbolan i što je najvažnije veoma pouzdan te omogućava brzu reakciju vaskularnog hirurga u slučaju otkrivanja značajnog oštećenja venskog sistema ili tromboze površnih i dubokih vena. Izvodi se delimično u stojećem, delimično u ležećem stavu, laganim prelaskom sonde preko kože u projekciji obolele vene.

Kada na pregled ultrazvuk vena u trudnoći?

Pregled treba uraditi ukoliko pacijentkinja ima pozitivnu porodičnu istoriju proširenih vena, vidljive proširene vene, otoke nogu ili neki od navedenih simptoma. Prvi pregled treba obaviti već u prvom trimestru trudnoće i pratiti redovno na svaka 2-3 meseca ukoliko za to postoji potreba, pa sve do kraja trudnoće i u neposrednom postoprođajnom periodu. Pogotovo je od važnosti pregled po ulasku u deveti mesec trudnoće, radi određivanja terapije pred porođaj i u postporođajnom toku.

ultrazvuk vena u trudnoći

Terapija za proširene vene u trudnoći?

Najčešće se prepisuju heparini male molekulske mase kao prevencija nastanka tromboze i tromboembolizma, porođaj sa kompresionim čarapama, vežbe u krevetu i što ranije ustajanje. Važno je istaći da su u većem riziku pacijentkinje koje su više puta rađale. U većini slučajeva dovoljno je koristiti takozvanu konzervativnu terapiju (elastična čarapa sa odgovarajućim stepenom kompresije), s’ tim da, ukoliko nakon porođaja ne dođe do povlačenja vena, vaskularni hirurg može preporučiti neku od interventnih tehnika radi definitivnog zbrinjavanja problema proširenih vena.

MERE PREVENCIJE OBOLJENJA VENA POGLEDAJTE OVDE 

Specijalista opšte hirurgije sa supspecijalizacijom iz vaskularne hirurgije sa angiologijom. Asistent na katedri Hirurgija sa anestezijom na Medicinskom Fakultetu Univerziteta u Beogradu. Autor i koautor u preko 100 publikacija iz Vaskularne hirurgije u prestižnim svetskim časopisima.Saradnik je ACST-2 studied pod pokroviteljstvom Britanske Kraljevske Akademije.
Preporučujemo vam...
zimnica za bebe i decu
Kako se priprema zimnica za bebe i decu i 3 recepta
Zimnica za bebe i decu? Da, veliki broj mama se odlučuje da za svoje mališane pripremi zimnicu od domaćih proizvoda. Mame se trude da nabave organske plodove i pripreme zimnicu na što zdraviji način.Zimnica za bebe i decuLeto i jesen su godišnja doba kada je raznovrsnost i dostupnost voća i…
Pravilno izbalansirana ishrana za decu
Pravilno izbalansirana ishrana za decu
Pravilno izbalansirana ishrana za decu doprineće optimalanom psihofizičkičkom razvoju. Često je to teško postići i šta može pomoći?Šta je pravilno izbalansirana ishrana za decu?Hranljive materije – nutrijenti koje unosimo ishranom imaju specifično metaboličko delovanje na naš organizam. U zavisnosti od količine koja nam je potrebna, delimo ih na mikronutrijente i…