Razlozi za Proširenje Vena u Trudnoći

Zbog čega dolazi do proširenih vena u trudnoći

Proširene venesu jedan od najčešćih  zdravstvenih problema u trudnoći. 

Znamo da trudnoća nepovoljno utiče na vensku cirkulaciju i da se kod velikog procenta (25-40%) trudnica razvijaju proširene vene nogu ili se pogoršava stanje s već postojećim proširenim venama, razvojem izraženih proširenja, variksa ili tromboze u površnim venama – tromboflebitisa. Postoji više razloga koji dovode do nastanka proširenih vena u trudnoći.  U trudnoći dolazi do hormonskog disbalansa i pritiska materice na vene male karlice sa posledičnim povećanjem pritiska u venama nogu.

Koji su razlozi zbog kojih u trudnoći dolazi do proširenja vena i češćih komplikacija?

  • povećanje pritiska u stomaku i otežano vraćanje krvi iz nogu i karlice, koji nastaju zbog povećanja uterusa (materice) tokom trudnoće pogotovo od šestog do devetog meseca trudnoće,
  • promena hormonskog statusa u trudnoći, tj povećanje nivoa progesterona koji pored ostalog deluje tako što opušta zid vena, venski zalisci postaju nefunkcionalni, “ne pumpaju krv ka srcu” te se venska krv vraća unazad, u vene, zadržava se i dodatno ih proširuje,
  • povećana koagulabilnost krvi u trudnoći (stanje pojačanog zgrušavanja krvi)
  • povećanje količine krvi u cirkulaciji za skoro 50% naročito u zadnjim mesecima trudnoće,
  • povećanje telesne težine trudnice, često sedenje i smanjeno kretanje,
  • genetska predispozicija (proširene vene majke, oca…).
oboljenja vena u trudnoci razlozi
Pravilan izbor obuće od prvog dana trudnoće, je veoma važan!

Osnov lečenja oboljenja vena je njihova prevencija pre, za vreme trudnoće i nakon porođaja.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničkog pregleda vaskularnog hirurga, Collor duplex scan-om površnog i dubokog venskog sistema i laboratorijskim analizama koje ukazuju na povišene vrednosti D-dimera. I površna i duboka venska tromboza se leče  heparinima male molekulske mase čije je davanje u trudnoći bezbedno po bebu.

Sad se dolazi do pitanja kada treba regovati u slučaju povišenih vrednosti D-dimera koji se rutinski radi u trudnoći?

prvom trimestru D-dimer se povećava se za oko 1,5 puta u poređenju sa osnovnim nivoom pre nego što žena zatrudni. U drugom trimestru nivo D-dimera raste 2 puta  dok se u trećem trimestru vrednosti D-dimera se utrostručuju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i specijalista angiologije. Dugogodišnje iskustvo na poslovima specijaliste fizikalne medicine sa rehabilitacijom i na poslovima specijaliste angiologa. Autor je i koautor više stručnih radova iz oblasti rehabilitacije, balneoterapije, osteoproze, doppler dijagnostike i neurorehabilitacije.
Preporučujemo vam...