Šta trudnica treba da zna o fizičkoj aktivnosti

o fizičkoj aktivnosti

Šta trudnica treba da zna o fizičkoj aktivnosti – Trudnice mogu i treba da se bave umerenom fizičkom aktivnošću najmanje 30 minuta, po mogućnosti svakog dana.

Šta trudnica treba da zna o fizičkoj aktivnosti

Aktivnost koja se preporučuje tokom celog trajanja trudnoće je hodanje. Naravno, na odgovarajućem mestu, u odovarajuće vreme i u odgovarajućoj opremi. Najbitnije, odgovarajućim intenzitetom. Ukoliko se lekarskim pregledom utvrdi da je trudnoća normalna i žena zdrava, preporučljivo je da se žena bavi vežbanjem. Naravno, individualno doziranim, programiranim i kontrolisanim u skladu sa starošću ploda i opštim stanjem trudnice.

o fizičkoj aktivnosti

Fizička aktivnost može zameniti mnoge lekove, ali nijedan lek ne može zameniti fizičku aktivnost. Tiso

Pravila koja važe za fizičku aktivnost trudnice

Izbegavati  vežbanje na velikoj nadmorskoj visini ili u toploj, vlažnoj sredini. Treba šetati po za to predviđenim podlogama (zbog opterećenja zglobova nogu). U sportskoj obući (po mogućstvu patike sa vazdušnim umecima koji amortizuju pritisak). U sportskoj odeći (odaje toplotu, ali ne prenosi spoljašnju toplotu). Sa zaštitnim naočarama i kapom (ako je jako sunce) kao i zaštitom za kožu od UV zračenja. Poželjno je tokom kretanja koristiti i ruke, ili čak poneti neki štap. Ako se vežba u zatvorenom prostoru, neophodno je da ima dobro provetravanje.

o fizičkoj aktivnosti

Obavezna je rehidratacija

Unošenje obične vode do 150 ml svakih 15 min, zavisno od uslova spoljašnje sredine. Tj. atmosferskih uslova i intenziteta vežbanja. Važno je napomenuti da se nikad ne vežba “praznog stomaka”. Odnosno, da treba do dva sata pre vežbe uneti balansiran obrok. Uvek treba poštovati princip postupnosti i uvođenja u vežbu, pa i u hodanje. Uvek je potrebno malo se zagrejati pre vežbe kao i ne prekidati naglo fizičku aktivnost. Takođe, uvek se otpočinje najmanjim intenzitetom aktivnosti i postupno se dostiže željeni intenzitet. Principijelno, smatra se da u prva tri meseca trudnoće radna i fizička sposobnost žene nisu smanjene. Kasnije, prevashodno treba izbegavati sve što može da izazove direktnu trauma stomaka. Sve što može da dovede do povreda u predelu stomaka. Kao vežbe koje vas izlažu riziku od pada ili povrede. Jer čak i blage povrede u predelu stomaka mogu biti ozbiljne u trudnoći.

o fizičkoj aktivnosti

Pored toga, nije preporučljivo bilo šta što povećava pritisak u stomaku, kao što je dizanje tereta, čak i vežbe na leđima. Jer težina bebe može da poremeti cirkulaciju krvi. Nisu preporučljiva ni dugotrajna naprezanja i dugotrajno stajanje. U poslednjem trimestru treba izbegavajti nagle pokrete kao što su uvrtanje, skakanje ili trčanje.

Autor je brpojnih publikacija i član velikog broja domaćih i stranih udruženja, (EACPR, ECS, ERC,BLS). Član je Olimpijskog komiteta Srbije.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…